4 °C Budapest

Döbbenetes emelések után enyhülés vár a magyar autósokra?

Pénzcentrum
2007. október 10. 05:55

Az elmúlt négy hétben leginkább csak rossz hírek érték a hazai autósokat, már ami az üzemanyagárakat illeti. A benzin és a gázolaj ára is jelentősen emelkedett, így míg augusztusban arról számolhattunk be, hogy hazánk hátulról a második a negatív növekedési ranglistán, addig október elején azt kell mondanunk, hogy sajnos hatalmas léptekkel törünk előre, és ma már az árak növekedésében elsők vagyunk a benzinárak esetében és másodikak a dízelnél.

A képet némileg módosítja, hogy szerdán 0 órától ismét két forinttal csökkent a benzin ára, míg a gázolajé változatlan maradt. A hazai olajtársaság, a MOL lépését azonban nem a gyengülő dollár indokolta, hanem a benzin jegyzési árának enyhe csökkenése.

Az elmúlt hetekben a MOL azonban többször is emelte árait, így augusztus 27-én 2 forinttal a benzin, 3 forinttal pedig a gázolaj árát, míg szeptember 19-én ismét két forinttal módosította az autósok számára negatív irányba a benzinárakat.


Tovább folytatódik a két üzemanyagtípus között tapasztalható árrés szűkülése, az Európai Bizottság által közölt adatok szerint ugyanis a 95-ös benzin átlagára a mai csökkentés előtt 283 forint körül alakult, míg a gázolaj literéért 271 forintot kellene adnunk elvileg.

A gyakorlatban azonban a hazai piacon tevékenykedő olajvállalatok nem érvényesítették teljes mértékben megnövekedett költségeiket. Az Európai Bizottság ugyanis a költségnövekményt is belekalkulálja az általa, euróban közölt árakba, melyek a piacok átláthatóságát hivatottak segíteni.

A legolcsóbban továbbra is Észtországban, a legdrágábban pedig Hollandiában tankolhatunk, a két végletet jelentő országokban jellemző árak különbsége azonban szűkült. Ez annak tudható be, hogy előbbi esetében növekedtek, míg Hollandiában csökkentek az üzemanyagárak.


Magyarország egy helyet csúszott vissza, de továbbra is a középmezőny elején tartózkodik, bár benzinturizmustól továbbra sem kell tartania a vámőrségnek, mivel a magasabb árakkal rendelkező EU tagállamok szinte kivétel nélkül az EU 15-ből kerültek ki.

A benzinárak változását tekintve a tagállamok megosztottak, a magyar autósok számára rossz hírt jelent, hogy az euróban kifejezett árak az elmúlt hónapban legnagyobb mértékben, 2,87 százalékkal, hazánkban nőttek.


A legnagyobb csökkenést Szlovénia könyvelhette el, ahol az árak csökkentek, de a benzinárak a legtöbb közép-kelet európai régióba tartozó ország, így Szlovákia és Csehország esetében is csökkent.

A gázolaj esetében már egyértelműen a növekedés felé billent el a mérleg nyelve, ez alól kivételt csak Finnország, az Egyesült Királyság és Írország jelent, míg a legtöbb európai államban 3 százalék körüli mértékben drágult meg a dízel. Magyarország ebben az esetben is listavezető, a második helyen áll.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?