13 °C Budapest

Döbbenetes emelések után enyhülés vár a magyar autósokra?

Pénzcentrum
2007. október 10. 05:55

Az elmúlt négy hétben leginkább csak rossz hírek érték a hazai autósokat, már ami az üzemanyagárakat illeti. A benzin és a gázolaj ára is jelentősen emelkedett, így míg augusztusban arról számolhattunk be, hogy hazánk hátulról a második a negatív növekedési ranglistán, addig október elején azt kell mondanunk, hogy sajnos hatalmas léptekkel törünk előre, és ma már az árak növekedésében elsők vagyunk a benzinárak esetében és másodikak a dízelnél.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A képet némileg módosítja, hogy szerdán 0 órától ismét két forinttal csökkent a benzin ára, míg a gázolajé változatlan maradt. A hazai olajtársaság, a MOL lépését azonban nem a gyengülő dollár indokolta, hanem a benzin jegyzési árának enyhe csökkenése.

Az elmúlt hetekben a MOL azonban többször is emelte árait, így augusztus 27-én 2 forinttal a benzin, 3 forinttal pedig a gázolaj árát, míg szeptember 19-én ismét két forinttal módosította az autósok számára negatív irányba a benzinárakat.


Tovább folytatódik a két üzemanyagtípus között tapasztalható árrés szűkülése, az Európai Bizottság által közölt adatok szerint ugyanis a 95-ös benzin átlagára a mai csökkentés előtt 283 forint körül alakult, míg a gázolaj literéért 271 forintot kellene adnunk elvileg.

A gyakorlatban azonban a hazai piacon tevékenykedő olajvállalatok nem érvényesítették teljes mértékben megnövekedett költségeiket. Az Európai Bizottság ugyanis a költségnövekményt is belekalkulálja az általa, euróban közölt árakba, melyek a piacok átláthatóságát hivatottak segíteni.

A legolcsóbban továbbra is Észtországban, a legdrágábban pedig Hollandiában tankolhatunk, a két végletet jelentő országokban jellemző árak különbsége azonban szűkült. Ez annak tudható be, hogy előbbi esetében növekedtek, míg Hollandiában csökkentek az üzemanyagárak.


Magyarország egy helyet csúszott vissza, de továbbra is a középmezőny elején tartózkodik, bár benzinturizmustól továbbra sem kell tartania a vámőrségnek, mivel a magasabb árakkal rendelkező EU tagállamok szinte kivétel nélkül az EU 15-ből kerültek ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A benzinárak változását tekintve a tagállamok megosztottak, a magyar autósok számára rossz hírt jelent, hogy az euróban kifejezett árak az elmúlt hónapban legnagyobb mértékben, 2,87 százalékkal, hazánkban nőttek.


A legnagyobb csökkenést Szlovénia könyvelhette el, ahol az árak csökkentek, de a benzinárak a legtöbb közép-kelet európai régióba tartozó ország, így Szlovákia és Csehország esetében is csökkent.

A gázolaj esetében már egyértelműen a növekedés felé billent el a mérleg nyelve, ez alól kivételt csak Finnország, az Egyesült Királyság és Írország jelent, míg a legtöbb európai államban 3 százalék körüli mértékben drágult meg a dízel. Magyarország ebben az esetben is listavezető, a második helyen áll.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?