Egyik szemünk sír, a másik nevet - ismét retteghetünk az áremelkedéstől?

Pénzcentrum
2007. szeptember 10. 05:55

"Egyik szemem sír a másik nevet", mondhatná egy olyan autós, akinek benzines és dízelautója is van. Az elmúlt négy hétben jellemző sorozatos emelés és csökkentés ugyanis oda vezetett, hogy szeptember 3-án a benzin ára alacsonyabb, a gázolajé pedig magasabb volt a július végén érvényes szintnél.

A 95-ös benzin ára a múlt heti emelés ellenére is két forintot mérséklődött az elmúlt időszakban, a dízelmeghajtású autókkal rendelkezőknek ezzel szemben mintegy 3 forinttal többet kell fizetniük literenként. Ebből is látszik az az egyébként egész Európában általánosan jellemző tendencia, miszerint a benzin és a gázolaj közötti árkülönbözet folyamatosan csökken.

A két üzemanyagfajta közti árrés szűkülése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott. Az euróalapon számított árak közeledése azonban csak a tagállamok alig több mint 50 százalékánál jelent egyet a gázolaj árának emelkedésével.

Az üzemanyagárak változása nem mutat egyértelmű tendenciát a különböző tagállamokban, a vegyes kép az olajtársaságok eltérü üzletpolitikáinak köszönhető, annak, hogy milyen módon érvényesítették, illetve hárították át az olajárak növekedéséből adódó többletköltségüket.


A fenti diagramon is jól látszik, hogy hazánk azon országok csoportjába tartozik, ahol a két üzemanyag ára ellentétes irányú mozgást mutatott, a hazai autósoknak ugyanis, ahogy azt már cikkünk elején is említettük, közel 3 forintos literenkénti emelkedéssel kell számolniuk a gázolaj esetében, miközben a benzinárak csökkentek.

Az Európai Bizottság által közzétett adatok alapján e hónapban is felállítottuk a tagállamok rangsorát, a lista élén továbbra is Észtország áll, tehát itt a legolcsóbb a benzin és a dízel. A benzinárakra vonatkozó ragsort Hollandia, a gázolajárakét pedig az Egyesült Királyság zárja, ahol a dízelautóval rendelkezők most már egyértelműen többet fizetnek az üzemanyagért.

Európában egyedül Nagy Britannia esetében fordított az üzemanyagárak aránya, ez a jelenség azonban hosszútávon is általánosnak tekinthető.


Magyarország megőrizte helyét a középmezőny elején, így továbbra is elmondhatjuk, hogy az Unión belül csupán a mediterrán országok és a Balti államok kerülhetnek elénk az "olcsósági ranglistán", amennyiben benzinről van szó. A dízel esetében azonban az emelésnek köszönhetően hátrébb kerültünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az árrések csökkenése azonban nem csupán a benzin és a gázolaj tekintetében, de az egyes üzemanyagfajtáknál a minimális és a maximális értékekre is igaz. A marzs szűkült, a különbség 95-ös benzin esetében 62-ről 58 százalékra, míg a gázolajnál 71-ről 57 százalékra csökkent.

Az árak a legnagyobb mértékben Dániában emelkedtek, de a Benelux- vagy a skandináv államokba utazók számára is kellemetlen tapasztalatot jelenthet, hogy az üzemanyagért többet kell fizetniük mint a nyári hónapokban.

A benzin esetében a lett, a lengyel és a hazai autósok könyvelhetik el a legnagyobb csökkenést, míg a dízel esetében főként a déli ország lakossága és az odautazók örülhetnek az árak mérséklődésének.

Az árakat euró alapon vizsgálva egyértelműen látszik, hogy hazánkban mind a benzin, mind pedig a gázolaj esetében a literenkénti árcsökkenéséről számolhatunk be, a dízel esetében azonban ez annyira kismértékű volt, hogy ellensúlyozni tudta azt a forint gyengülése.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem