Egyik szemünk sír, a másik nevet - ismét retteghetünk az áremelkedéstől?

Pénzcentrum
2007. szeptember 10. 05:55

"Egyik szemem sír a másik nevet", mondhatná egy olyan autós, akinek benzines és dízelautója is van. Az elmúlt négy hétben jellemző sorozatos emelés és csökkentés ugyanis oda vezetett, hogy szeptember 3-án a benzin ára alacsonyabb, a gázolajé pedig magasabb volt a július végén érvényes szintnél.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A 95-ös benzin ára a múlt heti emelés ellenére is két forintot mérséklődött az elmúlt időszakban, a dízelmeghajtású autókkal rendelkezőknek ezzel szemben mintegy 3 forinttal többet kell fizetniük literenként. Ebből is látszik az az egyébként egész Európában általánosan jellemző tendencia, miszerint a benzin és a gázolaj közötti árkülönbözet folyamatosan csökken.

A két üzemanyagfajta közti árrés szűkülése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott. Az euróalapon számított árak közeledése azonban csak a tagállamok alig több mint 50 százalékánál jelent egyet a gázolaj árának emelkedésével.

Az üzemanyagárak változása nem mutat egyértelmű tendenciát a különböző tagállamokban, a vegyes kép az olajtársaságok eltérü üzletpolitikáinak köszönhető, annak, hogy milyen módon érvényesítették, illetve hárították át az olajárak növekedéséből adódó többletköltségüket.


A fenti diagramon is jól látszik, hogy hazánk azon országok csoportjába tartozik, ahol a két üzemanyag ára ellentétes irányú mozgást mutatott, a hazai autósoknak ugyanis, ahogy azt már cikkünk elején is említettük, közel 3 forintos literenkénti emelkedéssel kell számolniuk a gázolaj esetében, miközben a benzinárak csökkentek.

Az Európai Bizottság által közzétett adatok alapján e hónapban is felállítottuk a tagállamok rangsorát, a lista élén továbbra is Észtország áll, tehát itt a legolcsóbb a benzin és a dízel. A benzinárakra vonatkozó ragsort Hollandia, a gázolajárakét pedig az Egyesült Királyság zárja, ahol a dízelautóval rendelkezők most már egyértelműen többet fizetnek az üzemanyagért.

Európában egyedül Nagy Britannia esetében fordított az üzemanyagárak aránya, ez a jelenség azonban hosszútávon is általánosnak tekinthető.


Magyarország megőrizte helyét a középmezőny elején, így továbbra is elmondhatjuk, hogy az Unión belül csupán a mediterrán országok és a Balti államok kerülhetnek elénk az "olcsósági ranglistán", amennyiben benzinről van szó. A dízel esetében azonban az emelésnek köszönhetően hátrébb kerültünk.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az árrések csökkenése azonban nem csupán a benzin és a gázolaj tekintetében, de az egyes üzemanyagfajtáknál a minimális és a maximális értékekre is igaz. A marzs szűkült, a különbség 95-ös benzin esetében 62-ről 58 százalékra, míg a gázolajnál 71-ről 57 százalékra csökkent.

Az árak a legnagyobb mértékben Dániában emelkedtek, de a Benelux- vagy a skandináv államokba utazók számára is kellemetlen tapasztalatot jelenthet, hogy az üzemanyagért többet kell fizetniük mint a nyári hónapokban.

A benzin esetében a lett, a lengyel és a hazai autósok könyvelhetik el a legnagyobb csökkenést, míg a dízel esetében főként a déli ország lakossága és az odautazók örülhetnek az árak mérséklődésének.

Az árakat euró alapon vizsgálva egyértelműen látszik, hogy hazánkban mind a benzin, mind pedig a gázolaj esetében a literenkénti árcsökkenéséről számolhatunk be, a dízel esetében azonban ez annyira kismértékű volt, hogy ellensúlyozni tudta azt a forint gyengülése.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06