17 °C Budapest

Óriási vihar várható - mennyit ér az olcsó gumi?

Pénzcentrum
2007. október 19. 05:40

A meteorológia havas esőt és jeget jósol a hétvégére, ismét eljött tehát a gumicsere ideje. Persze mindenki a lehető legjobbat szeretné a legalacsonyabb áron, ez a két tulajdonság azonban a valóságban csak a legritkább esetben fonódik egybe, legalábbis legális adásvételi ügyeletekben.

A következő 5-6 hónapban használt gumiabroncsok kiválasztása döntő jelentőséggel bírhat a családi költségvetésre és karácsonyi kiadásokra nézve. A nagy volumenű döntés meghozatalában fontos kapaszkodót jelenthetnek a német autószövetség, vagyis az ADAC által végzett tesztek. Nézzük tehát, mire jutottak a mérnökök idén októberben!

Az ADAC évek óta minden téli és nyári szezon elején végigjárja a német gumisokat, sorra vásárolva a piacon jelenleg található abroncsokat. Az anonim vásárlás lényege, hogy az abroncsgyártók semmilyen módon ne lehessenek befolyással a tesztek végeredményére, az eredmények ugyanis jelentős hatással lehetnek a fogyasztói döntésekre.

Az idei évben két abroncstípus a 155/70 R13 Q,S,T, illetve a 205/55 R16 H került górcső alá, az előbbihez tartozó gumikat utoljára tavaly, míg az utóbbiakat 2005-ben tesztelte az ADAC. A tesztpilóták száraz, nedves, havas és jeges úton mérték fel a gumik tulajdonságait, illetve vizsgálták azok kopásállóságát.

Az eredmények arról tanúskodnak, hogy a 155/70 R 13-as gumiabroncsok háttérbe szorultak az elmúlt időben, az elhanyagoltság következményeként pedig jelentősen romlott a legyártott abroncsok minősége. A vételre semmiféleképpen sem ajánlott modellek között kettő is akadt, a Pneumant és a Toyo, melynél vizes felületen rémisztő módon legyengült a fékhatás. A vizsgált abroncsok közül hatnak komoly problémát okozott a nedvesség, ezek így a kevéssé ajánlott minősítést kaptak.


Az idén és a tavaly tesztelt modellek csak öt esetben voltak azonosak, a többi gyártó valamilyen új típussal állt 2007-ben ebben a kategóriában. A Bridgestone és a Hankook modellje is egy kategóriával rosszabb minősítést kapott romló tapadása miatt. Előbbi a kifejezetten ajánlottból az ajánlottba, míg a Hankook W440 Ice Bear az ajánlottból a kevéssé ajánlottba csúszott vissza, a négyből három kategóriában teljesített rosszabbul mint tavaly.

A "peresnek" is mondható 205/55 R16-osok között csupán két olyan gyártót és abroncsát talált az ADAC, amely megérdemli, hogy a kifejezetten ajánlott kategóriába sorolják. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a piac ezen szegmensében olyan abroncsot sem találtak, amelytől a jó sors óvjon minden autóst, ehelyütt sok az ajánlott, tehát elfogadható minőséggel rendelkező modell.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Bridgestone és a Pirelli ebben a kategóriában nem a tőle megszokott minőséget hozza, így a vevő sokkal inkább a névért, mintsem az a minőségért fizeti ki a világmárkák esetében érvényes összeget. A két évvel ezelőtti teszt vezető márkái manapság tapadási gondokkal szenvednek és csupán ajánlott minősítést kaptak.

A teszteredmények továbbra is arról tanúskodnak, hogy a négy évszakos gumik nem tudják felvenni a versenyt egy szezonra készített társaikkal, mivel túlságosan nagy a szélső hő értékek közötti különbség. A négy évszakra tervezett gumik sem 40 fokban, sem mínusz húszban nem tudnak teljes biztonságot garantálni.

Persze a négy évszakos gumiknak megvan az az előnye, hogy költséghatékony megoldást jelentenek azok számára, akik keveset használják autójukat, és nem autóznak a megengedett határértékeken vagy azokon túl.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem