Óriási vihar várható - mennyit ér az olcsó gumi?

Pénzcentrum
2007. október 19. 05:40

A meteorológia havas esőt és jeget jósol a hétvégére, ismét eljött tehát a gumicsere ideje. Persze mindenki a lehető legjobbat szeretné a legalacsonyabb áron, ez a két tulajdonság azonban a valóságban csak a legritkább esetben fonódik egybe, legalábbis legális adásvételi ügyeletekben.

A következő 5-6 hónapban használt gumiabroncsok kiválasztása döntő jelentőséggel bírhat a családi költségvetésre és karácsonyi kiadásokra nézve. A nagy volumenű döntés meghozatalában fontos kapaszkodót jelenthetnek a német autószövetség, vagyis az ADAC által végzett tesztek. Nézzük tehát, mire jutottak a mérnökök idén októberben!

Az ADAC évek óta minden téli és nyári szezon elején végigjárja a német gumisokat, sorra vásárolva a piacon jelenleg található abroncsokat. Az anonim vásárlás lényege, hogy az abroncsgyártók semmilyen módon ne lehessenek befolyással a tesztek végeredményére, az eredmények ugyanis jelentős hatással lehetnek a fogyasztói döntésekre.

Az idei évben két abroncstípus a 155/70 R13 Q,S,T, illetve a 205/55 R16 H került górcső alá, az előbbihez tartozó gumikat utoljára tavaly, míg az utóbbiakat 2005-ben tesztelte az ADAC. A tesztpilóták száraz, nedves, havas és jeges úton mérték fel a gumik tulajdonságait, illetve vizsgálták azok kopásállóságát.

Az eredmények arról tanúskodnak, hogy a 155/70 R 13-as gumiabroncsok háttérbe szorultak az elmúlt időben, az elhanyagoltság következményeként pedig jelentősen romlott a legyártott abroncsok minősége. A vételre semmiféleképpen sem ajánlott modellek között kettő is akadt, a Pneumant és a Toyo, melynél vizes felületen rémisztő módon legyengült a fékhatás. A vizsgált abroncsok közül hatnak komoly problémát okozott a nedvesség, ezek így a kevéssé ajánlott minősítést kaptak.


Az idén és a tavaly tesztelt modellek csak öt esetben voltak azonosak, a többi gyártó valamilyen új típussal állt 2007-ben ebben a kategóriában. A Bridgestone és a Hankook modellje is egy kategóriával rosszabb minősítést kapott romló tapadása miatt. Előbbi a kifejezetten ajánlottból az ajánlottba, míg a Hankook W440 Ice Bear az ajánlottból a kevéssé ajánlottba csúszott vissza, a négyből három kategóriában teljesített rosszabbul mint tavaly.

A "peresnek" is mondható 205/55 R16-osok között csupán két olyan gyártót és abroncsát talált az ADAC, amely megérdemli, hogy a kifejezetten ajánlott kategóriába sorolják. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a piac ezen szegmensében olyan abroncsot sem találtak, amelytől a jó sors óvjon minden autóst, ehelyütt sok az ajánlott, tehát elfogadható minőséggel rendelkező modell.

A Bridgestone és a Pirelli ebben a kategóriában nem a tőle megszokott minőséget hozza, így a vevő sokkal inkább a névért, mintsem az a minőségért fizeti ki a világmárkák esetében érvényes összeget. A két évvel ezelőtti teszt vezető márkái manapság tapadási gondokkal szenvednek és csupán ajánlott minősítést kaptak.

A teszteredmények továbbra is arról tanúskodnak, hogy a négy évszakos gumik nem tudják felvenni a versenyt egy szezonra készített társaikkal, mivel túlságosan nagy a szélső hő értékek közötti különbség. A négy évszakra tervezett gumik sem 40 fokban, sem mínusz húszban nem tudnak teljes biztonságot garantálni.

Persze a négy évszakos gumiknak megvan az az előnye, hogy költséghatékony megoldást jelentenek azok számára, akik keveset használják autójukat, és nem autóznak a megengedett határértékeken vagy azokon túl.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16