14 °C Budapest

Nem kegyelmeznek az autósoknak: egy kortyért is vihetik a jogsidat?

Pénzcentrum
2007. október 17. 13:00

A mai napon kerül a kormány elé a közúti közlekedési törvény módosításáról szóló javaslat, amely, ha elfogadásra kerül több pontos is jelentős változásokat hoz majd a magyar autósok életében. Ennek egyik legfontosabb és sokat emlegetett pontja, hogy bezárul az a kiskapu, mellyel a különböző vétségek esetén kiszabott büntetések mindeddig elkerülhetőnek bizonyultak.

Hazánkban eddig a szabálysértést elkövető autósnak lehetősége volt arra, hogy a felelősség áthárításával megússza a bírságot. Erre lehetőséget a szabálysértésekről szóló törvény azon paragrafusa adott, mely szerint senki sem kötelezhető arra, hogy családtagjára nézve terhelő vallomást tegyen. Így a gyorshajtáson vagy egyéb közlekedési vétségen ért autós, amennyiben a fényképről nem lehet megállapítani az autóvezető személyazonosságát, egyszerűen úgy nyilatkozott, hogy az autót nem ő, hanem valamelyik családtagja vezette.

Ennek az eljárásnak köszönhető, hogy a tavalyi évben csak a fővárosban 5 ezer olyan eset fordult elő, ahol a gyorshajtást elkövetői végül büntetlenek maradtak. Ez egyben azt is jelenti, hogy a gyorshajtás miatt kiküldött fizetési felszólítások 27 százalékában végül nem került megfizetésre a kiszabott büntetés. A BRFK szóvivője szerint, ha ezt a mennyiséget csupán egy átlagos, 30 ezer forintos büntetőtétellel szorozzuk fel, az elmaradt büntetések értéke akkor is eléri a 150 millió forintot.

A most benyújtott javaslat azonban bezárná ezt a kiskaput, tudhattuk meg Ruszó László századostól, az Országos Rendőr-főkapitányság Közeledésrendészeti Főosztályának munkatársától. Az objektív felelősség elve alapján ugyanis a törvénymódosítás életbe lépése után az autó tulajdonosát vagy üzembentartóját terhelné a felelősség. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az autó tulajdonosa nem nyilatkozik a szabálysértést elkövető vezető kilétéről, neki kell vállalnia a büntetést.

Az új szabályozás szerint a vasúti átjáró használatára, a jelzőlámpákra, az elsőbbségadásra, a megállásra, várakozásra, kanyarodásra vonatkozó szabályok megsértése esetén is felelőssé válna az autóvezető. De a sebességkorlátok be nem tartása esetén is fizetnie kellene.

Ruszó László azonban elmondta, hogy a törvénymódosítás egyelőre javaslati fázisban van, így az ORFK mint végrehajtó szerv csak saját javaslatairól, illetve a rendelkezésére bocsátott tervezetről tud nyilatkozatot adni.

A módosítás célja, hogy elrettentse az autók tulajdonosait a vétségek elkövetésétől, illetve attól, hogy agresszív vagy nem megfelelő vezetői képességekkel rendelkező személyeknek adják kölcsön gépjárműveiket. Erre szolgálnának az új büntetőtételek is, melyek várhatóan 30 és 300 ezer forint között mozognak majd.

Az utólag történő bírságolás esetében megszűnne a differenciálás lehetősége, a büntetés kiszámítási módját kormányrendeletben határoznák meg a döntéshozók. A felszólítás mindenképpen az üzemben tartóhoz érkezne.

Ruszó László sikeres példaként Franciaországot említette, ahol az objektív felelősség és a sebességmérő kamerák általános használatának bevezetése óta jelentősen csökkent mind a közúti, mind pedig a halálos kimenetelű közúti balesetek száma. A törvénymódosítás szorgalmazásával az ORFK legfontosabb célja itthon is a balesetek számának csökkentése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezt a célt szolgálják az előbbiekben leírtaktól függetlenül benyújtott javaslatok, melyek a pontrendszer szigorítását és az egyéb vétségek esetében kiszabható büntetések szigorítását célozzák. Így például az ORFK szorgalmazza, hogy ittas vezetés esetén bevonhatóvá váljon a jogosítvány, függetlenül attól, hogy a vezető befolyásolt vagy sem, vagyis, hogy a vérében található alkohol meghaladja-e a 0,8 ezreléket.

Ha a kormány elfogadja az ORFK javaslatát, a sebességkorlátozások átlépésére esetében érvényes büntetőtételek is emelkedni fognak, 60-ról 100 ezer forintra. A fő visszatartó erőt azonban ez esetben nem a büntetés, hanem a jogosítvány elvételének lehetősége jelenti.

A büntetőpont-rendszer a most terítéken lévő változtatásoktól függetlenül módosul majd, hiszen pontot csak annak adnak, akiről bizonyosan tudható, hogy ő a szabálysértés elkövetője. Az új közigazgatási bírságok azonban csakis azokban az esetekben érvényesek, amikor nem leállítják, hanem utólagosan értesítik az autók tulajdonosait.

Ez számunkra, mint üzembentartók számára annyit jelent, hogy abban az esetben sem terhel minket pontbüntetés, ha a bírságot végül nekünk kell megfizetnünk, mert az általunk megnevezett személy nem vállalja azt.

Az ORFK és a BRFK is cáfolta azonban az Index azon értesülését, hogy a tulajdonosokat abban az esetben is megbüntetnék, ha az általuk kölcsön adott autóval szabálysértést elkövető vezetőt leállítják, tehát személyazonossága bizonyítható.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem