Életveszélyes autók: a TIÉD rajta van a listán?

Pénzcentrum
2007. augusztus 1. 13:00

Könnyen hihető és előállítható mérőszáma egy autó biztonságosságának, hogy hány halálos baleset fűződik a nevéhez. Az amerikai szakemberek szerint azonban ezek a statisztikák könnyen tévútra vezethetnek bennünket, mert ceteris paribus, tehát minden más tényezőtől eltekintve vizsgálják a kapcsolatot a különböző modellek és a balesetek kimenetele között.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A sok esetben félrevezető adatok helyén keletkező űr azonban betöltésre szorult, így az amerikai autósszövetség létrehozott egy speciális módszert, mely a különböző modellek fizikai adottságai, kialakítása és súlya, alapján becsüli meg a bennülőkre leselkedő veszélyek nagyságát.

Az IHHS által létrehozott vizsgálati módszer az oldalirányú ütközésnél fellépő problémák (alapfelszereltség-e az oldallégzsák), a felborulás valószínűsége, a halálozási statisztikák és a menetstabilizáló megléte vagy meg nem léte alapján rangsorolja az újonnan piacra kerülő modelleket.

A rangsor alapját a fenti tényezők alapján létrehozott SCORE érték adja, amely az átlagos veszélyfokozattal rendelkező modellek esetében 100, és a sérülés valószínűségének növekedésével emelkedik. Az idei évben a legrosszabb eredménnyel a Buick Rendezvous végzett, melynél 61 százalékkal magasabb a sérülés veszélye, mint egy átlagos járműnél.

A Forbes azonban még ezzel a listával sem elégedett meg, amelyet összevetett a sajátkészítésű fogyasztói felmérésével. Lássuk tehát, melyik az idei év 20 legveszélyesebb autója!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A listán végigtekintve rögtön látható, hogy a kisebb autók sok esetben súlyos problémákkal küszködnek, itt főleg a helyhiány megoldásával akadtak gondok. A platós kisteherautók esetében pedig sokszorosára nő a felborulás veszélye, a gyártók pedig nem igyekeznek felszámolnia az áldatlan állapotot a menetstabilizálók alapfelszereltséggé tételével.

Persze rangsor két végén található modellek között is óriási a különbség, míg az első néhány helyen szereplő jármű már önmagában is kockázatot jelent, nem csupán egy kellőképpen tapasztalatlan vezetővel, addig a sor végén már inkább az átlag felé húznak az értékek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06