5 °C Budapest

Életveszélyes autók: a TIÉD rajta van a listán?

Pénzcentrum
2007. augusztus 1. 13:00

Könnyen hihető és előállítható mérőszáma egy autó biztonságosságának, hogy hány halálos baleset fűződik a nevéhez. Az amerikai szakemberek szerint azonban ezek a statisztikák könnyen tévútra vezethetnek bennünket, mert ceteris paribus, tehát minden más tényezőtől eltekintve vizsgálják a kapcsolatot a különböző modellek és a balesetek kimenetele között.

A sok esetben félrevezető adatok helyén keletkező űr azonban betöltésre szorult, így az amerikai autósszövetség létrehozott egy speciális módszert, mely a különböző modellek fizikai adottságai, kialakítása és súlya, alapján becsüli meg a bennülőkre leselkedő veszélyek nagyságát.

Az IHHS által létrehozott vizsgálati módszer az oldalirányú ütközésnél fellépő problémák (alapfelszereltség-e az oldallégzsák), a felborulás valószínűsége, a halálozási statisztikák és a menetstabilizáló megléte vagy meg nem léte alapján rangsorolja az újonnan piacra kerülő modelleket.

A rangsor alapját a fenti tényezők alapján létrehozott SCORE érték adja, amely az átlagos veszélyfokozattal rendelkező modellek esetében 100, és a sérülés valószínűségének növekedésével emelkedik. Az idei évben a legrosszabb eredménnyel a Buick Rendezvous végzett, melynél 61 százalékkal magasabb a sérülés veszélye, mint egy átlagos járműnél.

A Forbes azonban még ezzel a listával sem elégedett meg, amelyet összevetett a sajátkészítésű fogyasztói felmérésével. Lássuk tehát, melyik az idei év 20 legveszélyesebb autója!


A listán végigtekintve rögtön látható, hogy a kisebb autók sok esetben súlyos problémákkal küszködnek, itt főleg a helyhiány megoldásával akadtak gondok. A platós kisteherautók esetében pedig sokszorosára nő a felborulás veszélye, a gyártók pedig nem igyekeznek felszámolnia az áldatlan állapotot a menetstabilizálók alapfelszereltséggé tételével.

Persze rangsor két végén található modellek között is óriási a különbség, míg az első néhány helyen szereplő jármű már önmagában is kockázatot jelent, nem csupán egy kellőképpen tapasztalatlan vezetővel, addig a sor végén már inkább az átlag felé húznak az értékek.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?