1 °C Budapest

Rengeteget költhetsz az autódra: a tiéd rajta van a listán?

Pénzcentrum
2007. augusztus 31. 13:00

Míg az alacsony szervízköltséggel és fogyasztással rendelkező mini- és kiskategóriás modellek esetében az amortizáció jelenti az egyik legnagyobb költségrészt az első öt évben, addig a luxusautók esetében pont fordított a helyzet. A nagy értékű autók esetében értékcsökkenéssel nem, más költségekkel azonban annál sűrűbben kell számolnia a tulajdonosoknak.

A Forbes az első öt évben felmerülő üzemanyag-, szervízköltség, biztosítási díj és amortizáció alapján rangsorolta a 2007-es modelleket. A benzinköltséget évi 15 ezer mérföldre számították ki, ennél persze egyértelműbb mutatót jelent a fogyasztás.

A legolcsóbban birtokolható idei modellekkel már megismerkedtünk egy korábbi cikkünkben. Így most a legdrágább luxusautókat mutatjuk be, melyek esetében, ahogy azt már említettük, az üzemanyag adja a legnagyobb költséget.

Az első tízbe bekerülő modellek legtöbbje nyolchengeres motorral rendelkezik, amely nem éppen alacsony fogyasztásáról híres. Az egyik legmagasabb (20,1 millió forintos) fogyasztói árral bíró Porsche 911 GT3 pontosan azért tudott leghátul végezni a negatív listán, mert az átlagtól eltérően hathengeres, relatív alacsony fogyasztással rendelkező motor hajtja.


A lista ezzel szemben kellemetlen meglepetést jelent azok számára, akik épp most vásároltak meg első Mercedes G55-süket, BMW M6 Coupéjukat vagy Audi RS4-üket, mert mindhárom modell bőven 4 millió forintnyi kiadást jelent majd számukra az első öt esztendőben. A BMW M6 esetén pontosan különlegessége adja helyezését, ez a modell ugyanis eléggé ritka, 10 hengeres motorral rendelkezik.

Persze elképzelhető, hogy azok számára, akik könnyedén kifizetik a közel 20 millió forintos vételi árat, az évenként körülbelül 1 millió forint költség sem jelent majd érvágást. De miért ne spórolhatnának könnyedén az autókon, ha megtehetik?

A Forbes a rangsor felállításához a Vincentric adatait hívta segítségül, a cég által szolgáltatott adatok alapján becsülték meg az első öt évben felmerülő szervízköltségek nagyságát, ehhez adták hozzá a gyár által megadott fogyasztási adatokkal és az ajánlott üzemanyag árával kiszámított üzemanyagköltséget.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52