11 °C Budapest

Rengeteget költhetsz az autódra: a tiéd rajta van a listán?

Pénzcentrum
2007. augusztus 31. 13:00

Míg az alacsony szervízköltséggel és fogyasztással rendelkező mini- és kiskategóriás modellek esetében az amortizáció jelenti az egyik legnagyobb költségrészt az első öt évben, addig a luxusautók esetében pont fordított a helyzet. A nagy értékű autók esetében értékcsökkenéssel nem, más költségekkel azonban annál sűrűbben kell számolnia a tulajdonosoknak.

A Forbes az első öt évben felmerülő üzemanyag-, szervízköltség, biztosítási díj és amortizáció alapján rangsorolta a 2007-es modelleket. A benzinköltséget évi 15 ezer mérföldre számították ki, ennél persze egyértelműbb mutatót jelent a fogyasztás.

A legolcsóbban birtokolható idei modellekkel már megismerkedtünk egy korábbi cikkünkben. Így most a legdrágább luxusautókat mutatjuk be, melyek esetében, ahogy azt már említettük, az üzemanyag adja a legnagyobb költséget.

Az első tízbe bekerülő modellek legtöbbje nyolchengeres motorral rendelkezik, amely nem éppen alacsony fogyasztásáról híres. Az egyik legmagasabb (20,1 millió forintos) fogyasztói árral bíró Porsche 911 GT3 pontosan azért tudott leghátul végezni a negatív listán, mert az átlagtól eltérően hathengeres, relatív alacsony fogyasztással rendelkező motor hajtja.


A lista ezzel szemben kellemetlen meglepetést jelent azok számára, akik épp most vásároltak meg első Mercedes G55-süket, BMW M6 Coupéjukat vagy Audi RS4-üket, mert mindhárom modell bőven 4 millió forintnyi kiadást jelent majd számukra az első öt esztendőben. A BMW M6 esetén pontosan különlegessége adja helyezését, ez a modell ugyanis eléggé ritka, 10 hengeres motorral rendelkezik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Persze elképzelhető, hogy azok számára, akik könnyedén kifizetik a közel 20 millió forintos vételi árat, az évenként körülbelül 1 millió forint költség sem jelent majd érvágást. De miért ne spórolhatnának könnyedén az autókon, ha megtehetik?

A Forbes a rangsor felállításához a Vincentric adatait hívta segítségül, a cég által szolgáltatott adatok alapján becsülték meg az első öt évben felmerülő szervízköltségek nagyságát, ehhez adták hozzá a gyár által megadott fogyasztási adatokkal és az ajánlott üzemanyag árával kiszámított üzemanyagköltséget.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem