Rengeteget költhetsz az autódra: a tiéd rajta van a listán?

Pénzcentrum
2007. augusztus 31. 13:00

Míg az alacsony szervízköltséggel és fogyasztással rendelkező mini- és kiskategóriás modellek esetében az amortizáció jelenti az egyik legnagyobb költségrészt az első öt évben, addig a luxusautók esetében pont fordított a helyzet. A nagy értékű autók esetében értékcsökkenéssel nem, más költségekkel azonban annál sűrűbben kell számolnia a tulajdonosoknak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Forbes az első öt évben felmerülő üzemanyag-, szervízköltség, biztosítási díj és amortizáció alapján rangsorolta a 2007-es modelleket. A benzinköltséget évi 15 ezer mérföldre számították ki, ennél persze egyértelműbb mutatót jelent a fogyasztás.

A legolcsóbban birtokolható idei modellekkel már megismerkedtünk egy korábbi cikkünkben. Így most a legdrágább luxusautókat mutatjuk be, melyek esetében, ahogy azt már említettük, az üzemanyag adja a legnagyobb költséget.

Az első tízbe bekerülő modellek legtöbbje nyolchengeres motorral rendelkezik, amely nem éppen alacsony fogyasztásáról híres. Az egyik legmagasabb (20,1 millió forintos) fogyasztói árral bíró Porsche 911 GT3 pontosan azért tudott leghátul végezni a negatív listán, mert az átlagtól eltérően hathengeres, relatív alacsony fogyasztással rendelkező motor hajtja.


A lista ezzel szemben kellemetlen meglepetést jelent azok számára, akik épp most vásároltak meg első Mercedes G55-süket, BMW M6 Coupéjukat vagy Audi RS4-üket, mert mindhárom modell bőven 4 millió forintnyi kiadást jelent majd számukra az első öt esztendőben. A BMW M6 esetén pontosan különlegessége adja helyezését, ez a modell ugyanis eléggé ritka, 10 hengeres motorral rendelkezik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Persze elképzelhető, hogy azok számára, akik könnyedén kifizetik a közel 20 millió forintos vételi árat, az évenként körülbelül 1 millió forint költség sem jelent majd érvágást. De miért ne spórolhatnának könnyedén az autókon, ha megtehetik?

A Forbes a rangsor felállításához a Vincentric adatait hívta segítségül, a cég által szolgáltatott adatok alapján becsülték meg az első öt évben felmerülő szervízköltségek nagyságát, ehhez adták hozzá a gyár által megadott fogyasztási adatokkal és az ajánlott üzemanyag árával kiszámított üzemanyagköltséget.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06