Fél életünk dugóban? Ez egyre rosszabb...

Pénzcentrum
2007. szeptember 20. 11:00

Ki ne ismerné az órákig tartó várakozást a budapesti utcákon a reggeli és délutáni csúcsban? Feleslegesen töltünk perceket, sőt néha órákat is azzal, hogy egyik pontból eljussunk egy másikba. És a helyzet egyre rosszabbodik, úgy tűnik nem csak nálunk...

Egy most kiadott amerikai tanulmány szerint San Antonioban órákat vesztegelnek az ingázók a csúcsforgalomban, nem is említve a plusz benzint amit az álldogálás miatt fogyaszt el az autó. Minden sofőr évi 39 órát és több mint 100 liter benzint veszteget el a dugókra, ami nem rosszabb mint a 2000-es szint, de 1995-ös adatokat tekintve kétszer akkora.

San Antonio átlagos forgalmi késése egy órával rosszabb mint az országos átlag, ezzel a 29. helyet érte el a legrosszabb városok listáján. Az első Los Angeles, 72 órával egy évben, majd Atlanta, San Francisco, és Washington. 58 órával következik ezután Dallas, San Diego és Houston pedig "csak" 56 órával áll a listán.

A válasz a forgalmi helyzet romlására egyszerű, egyre több autó próbál ugyanannyi idő alatt egyre messzebbre eljutni. A helyzet nem túl rózsás már most sem, és egyre romlik. A tanulmány megmutatta, hogy ugyanazokat a kapacitásokat használja a város, amit az előző generáció is, bár az autók száma lényegesen megnövekedett.

Az utakon nem hasznosan töltött idő, vagyis amennyit várakozni és vesztegelni kell, az 1990-es 12 órás szintről jelentősen megnőtt 2001 és 2003 között. A forgalom könnyítésére kamerákat, és elektronikus táblákat szereltek fel az utak mentén, hogy megkönnyítsék a közlekedést. Így könnyebben tudják informálni az autósokat az aktuális helyzetről, és segíteni a dolgozókat a balesetek utáni gyorsabb tisztogatásban, hogy tudjon haladni az autók sora.

A bevezetett rendszer csökkentette a balesetek számát 15 százalékkal, rövidítette az útlezárások időtartamát 8 százalékkal, aminek köszönhetően nőtt az autók átlagos sebessége 10 százalékkal. A pozitív eredmények ellenére ez viszont csak tüneti kezelés volt, ugyanis a népesség növekedésével a forgalom, és a dugók is újra nőni kezdtek 2004-től.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2005-ben egy szokásos utazás, ami 20 percig tartana anélkül, hogy bármiért is le kellene lassítani, 4 és fél perccel tovább tart a forgalom miatt. Sokan ezt a napi majdnem 5 percet hasznosabban is el tudnák tölteni, mint például egy gyors reggelivel. És a helyzet tovább romlik.

A Forbes magazin által készített a benzinár növekedés által legjobban befolyásolt városok top 10-es listáján San Antonio is szerepel, ahol a forgalomhoz kötődő egy főre jutó halálesetek száma négyszer akkora, mint néhány másik nagy amerikai városban.

Igenis szükség van a forgalmi helyzet átgondolására, és újítások bevezetésére, amivel könnyebbé, és gyorsabbá, ennek köszönhetően pedig olcsóbbá válna a közlekedés. Londonban ezért vezették be az úgynevezett torlódási díjat, hogy ha valaki szeretne a belvárosba autóval behajtani, az borsos összegeket kell hogy fizessen.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem