Fél életünk dugóban? Ez egyre rosszabb...

Pénzcentrum
2007. szeptember 20. 11:00

Ki ne ismerné az órákig tartó várakozást a budapesti utcákon a reggeli és délutáni csúcsban? Feleslegesen töltünk perceket, sőt néha órákat is azzal, hogy egyik pontból eljussunk egy másikba. És a helyzet egyre rosszabbodik, úgy tűnik nem csak nálunk...

Egy most kiadott amerikai tanulmány szerint San Antonioban órákat vesztegelnek az ingázók a csúcsforgalomban, nem is említve a plusz benzint amit az álldogálás miatt fogyaszt el az autó. Minden sofőr évi 39 órát és több mint 100 liter benzint veszteget el a dugókra, ami nem rosszabb mint a 2000-es szint, de 1995-ös adatokat tekintve kétszer akkora.

San Antonio átlagos forgalmi késése egy órával rosszabb mint az országos átlag, ezzel a 29. helyet érte el a legrosszabb városok listáján. Az első Los Angeles, 72 órával egy évben, majd Atlanta, San Francisco, és Washington. 58 órával következik ezután Dallas, San Diego és Houston pedig "csak" 56 órával áll a listán.

A válasz a forgalmi helyzet romlására egyszerű, egyre több autó próbál ugyanannyi idő alatt egyre messzebbre eljutni. A helyzet nem túl rózsás már most sem, és egyre romlik. A tanulmány megmutatta, hogy ugyanazokat a kapacitásokat használja a város, amit az előző generáció is, bár az autók száma lényegesen megnövekedett.

Az utakon nem hasznosan töltött idő, vagyis amennyit várakozni és vesztegelni kell, az 1990-es 12 órás szintről jelentősen megnőtt 2001 és 2003 között. A forgalom könnyítésére kamerákat, és elektronikus táblákat szereltek fel az utak mentén, hogy megkönnyítsék a közlekedést. Így könnyebben tudják informálni az autósokat az aktuális helyzetről, és segíteni a dolgozókat a balesetek utáni gyorsabb tisztogatásban, hogy tudjon haladni az autók sora.

A bevezetett rendszer csökkentette a balesetek számát 15 százalékkal, rövidítette az útlezárások időtartamát 8 százalékkal, aminek köszönhetően nőtt az autók átlagos sebessége 10 százalékkal. A pozitív eredmények ellenére ez viszont csak tüneti kezelés volt, ugyanis a népesség növekedésével a forgalom, és a dugók is újra nőni kezdtek 2004-től.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2005-ben egy szokásos utazás, ami 20 percig tartana anélkül, hogy bármiért is le kellene lassítani, 4 és fél perccel tovább tart a forgalom miatt. Sokan ezt a napi majdnem 5 percet hasznosabban is el tudnák tölteni, mint például egy gyors reggelivel. És a helyzet tovább romlik.

A Forbes magazin által készített a benzinár növekedés által legjobban befolyásolt városok top 10-es listáján San Antonio is szerepel, ahol a forgalomhoz kötődő egy főre jutó halálesetek száma négyszer akkora, mint néhány másik nagy amerikai városban.

Igenis szükség van a forgalmi helyzet átgondolására, és újítások bevezetésére, amivel könnyebbé, és gyorsabbá, ennek köszönhetően pedig olcsóbbá válna a közlekedés. Londonban ezért vezették be az úgynevezett torlódási díjat, hogy ha valaki szeretne a belvárosba autóval behajtani, az borsos összegeket kell hogy fizessen.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?