24 °C Budapest

Meg se lehet mozdulni az utcán: mikortól jöhetnek az új parkolók?

Pénzcentrum
2007. szeptember 20. 10:00

A fővárosban jelenleg 27 P+R parkoló üzemel, melyek 4500 autónak adnak férőhelyet. Ezek közül is csupán három helyen hagyhatják őrzött és fedett területen az autósok gépjárművüket egy BKV jegy áráért, a többi parkoló esetében gyakorlatilag ingyenes, de nyitott és őrzés nélküli leálló helyekről van szó.

A városüzemeltetési főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós szerint égető szükség lenne több P+R parkoló létesítésére, mivel Budapesten az autósok 90 százaléka még mindig a nyílt utcán tartja autóját. Nyugat-Európában ez az arány 50 százalék alatti.

A Parking Kft., a BKV és a MÁV is új lehetőségek után kutat, egy azonban bizonyos, hogy az új parkolókat terepszint alatt kell létrehozni. Az Árkád Üzletközponttal szembeni P+R parkolót még várhatóan ez év végéig 150-200 férőhelyesre bővítik, az ott épülő irodaház parkolójában pedig 500 férőhelyet kell fenntartani ilyen célokra a következő 50 évben.

A közlekedési szakemberek szerint a 11 elővárosi vasútvonal 140 megállójában is lehetőség lenne P+R parkolók kialakítására. A tervezés felgyorsítását indokolja, hogy az Európai Unió még az idén decemberben 1 milliárd forint támogatást oszt szét ilyen célokra, melynek felét Budapest használhatná fel.

Jelenleg a fővárosban három fedett P+R parkoló üzemel: Kőbánya-Kispestnél, Újpest Városkapunál és Hűvösvölgyben. A helyzet az idei év végén tovább romolhat, ha az újpesti parkolóházat, kihasználatlanságára hivatkozva, megszünteti az önkormányzat.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 27. 14:34
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM