Meg se lehet mozdulni az utcán: mikortól jöhetnek az új parkolók?

Pénzcentrum
2007. szeptember 20. 10:00

A fővárosban jelenleg 27 P+R parkoló üzemel, melyek 4500 autónak adnak férőhelyet. Ezek közül is csupán három helyen hagyhatják őrzött és fedett területen az autósok gépjárművüket egy BKV jegy áráért, a többi parkoló esetében gyakorlatilag ingyenes, de nyitott és őrzés nélküli leálló helyekről van szó.

A városüzemeltetési főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós szerint égető szükség lenne több P+R parkoló létesítésére, mivel Budapesten az autósok 90 százaléka még mindig a nyílt utcán tartja autóját. Nyugat-Európában ez az arány 50 százalék alatti.

A Parking Kft., a BKV és a MÁV is új lehetőségek után kutat, egy azonban bizonyos, hogy az új parkolókat terepszint alatt kell létrehozni. Az Árkád Üzletközponttal szembeni P+R parkolót még várhatóan ez év végéig 150-200 férőhelyesre bővítik, az ott épülő irodaház parkolójában pedig 500 férőhelyet kell fenntartani ilyen célokra a következő 50 évben.

A közlekedési szakemberek szerint a 11 elővárosi vasútvonal 140 megállójában is lehetőség lenne P+R parkolók kialakítására. A tervezés felgyorsítását indokolja, hogy az Európai Unió még az idén decemberben 1 milliárd forint támogatást oszt szét ilyen célokra, melynek felét Budapest használhatná fel.

Jelenleg a fővárosban három fedett P+R parkoló üzemel: Kőbánya-Kispestnél, Újpest Városkapunál és Hűvösvölgyben. A helyzet az idei év végén tovább romolhat, ha az újpesti parkolóházat, kihasználatlanságára hivatkozva, megszünteti az önkormányzat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07