18 °C Budapest

Milliárdokat áldoznak fejlesztésre: sok hűhó semmiért?

Pénzcentrum
2007. január 8. 16:00

A környezetbarát és a kisebb fogyasztású gépkocsik iránti megnövekedett kereslet egyre nagyobb terheket ró az autógyártókra, akik újabb és újabb hibrid modellek kifejlesztésével próbálnak lépést tartani a fogyasztók és a versenytársak által diktált tempóval.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nyomás olyannyira nagy, hogy a legnagyobb amerikai autógyártó, a General Motors sem hagyhatta ki az alternatív üzemanyagok adta lehetőséget. A legújabb fejlesztésről a múlt héten megrendezett detroiti autókiállításon hullt le a lepel.

A legnagyobb vetélytárs, a Toyota hibrid modelljeivel szemben a Volt technológia annyiban tud újat nyújtani, hogy egy külső energiaforrásról is tölthető akkumulátorral rendelkezik, amely önállóan 40 mérföld vagy 64,5 kilométer megtételére alkalmas.

A GM egyelőre még nem nyilatkozott arról, hogy a Volt technológia tömeggyártására mikor kezdődhet meg. A forgalomba helyezés legnagyobb akadálya a GM kutatási vezető szerint az, hogy mindeddig nem sikerült olyan lítium-ionos akkumulátort kifejleszteni, aminek élettartama elérné a 10 évet, és megfelelne a fogyasztók által megszokott megbízhatósági szintnek.

A tavalyi évben összesen 254,4 ezer hibrid gépjárművet értékesítettek az Egyesült Államokban, ez azonban csupán 1,6 százaléka a teljes értékesített mennyiségnek, amely eléri a 16,6 millió darabot. Ez az arány még nem indokolná az autógyártók hatalmas beruházásait, ám ha azt vesszük figyelembe, hogy a hibrid autók értékesítése csak a tavalyi évben több mint 22 százalékkal nőtt, a sietség érthetővé válik.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A szakértők véleménye megoszlik a GM legújabb, valószínűleg több milliárd dolláros fejlesztése körül, egyesek a jövő zálogának tartják a "saját dugóval rendelkező" autó életre hívását, míg mások azonban úgy vélik az amerikai óriásvállalat fejlesztése csupán egy lesz a számtalan próbálkozás közül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 20. 07:00