Milliárdokat áldoznak fejlesztésre: sok hűhó semmiért?

Pénzcentrum
2007. január 8. 16:00

A környezetbarát és a kisebb fogyasztású gépkocsik iránti megnövekedett kereslet egyre nagyobb terheket ró az autógyártókra, akik újabb és újabb hibrid modellek kifejlesztésével próbálnak lépést tartani a fogyasztók és a versenytársak által diktált tempóval.

A nyomás olyannyira nagy, hogy a legnagyobb amerikai autógyártó, a General Motors sem hagyhatta ki az alternatív üzemanyagok adta lehetőséget. A legújabb fejlesztésről a múlt héten megrendezett detroiti autókiállításon hullt le a lepel.

A legnagyobb vetélytárs, a Toyota hibrid modelljeivel szemben a Volt technológia annyiban tud újat nyújtani, hogy egy külső energiaforrásról is tölthető akkumulátorral rendelkezik, amely önállóan 40 mérföld vagy 64,5 kilométer megtételére alkalmas.

A GM egyelőre még nem nyilatkozott arról, hogy a Volt technológia tömeggyártására mikor kezdődhet meg. A forgalomba helyezés legnagyobb akadálya a GM kutatási vezető szerint az, hogy mindeddig nem sikerült olyan lítium-ionos akkumulátort kifejleszteni, aminek élettartama elérné a 10 évet, és megfelelne a fogyasztók által megszokott megbízhatósági szintnek.

A tavalyi évben összesen 254,4 ezer hibrid gépjárművet értékesítettek az Egyesült Államokban, ez azonban csupán 1,6 százaléka a teljes értékesített mennyiségnek, amely eléri a 16,6 millió darabot. Ez az arány még nem indokolná az autógyártók hatalmas beruházásait, ám ha azt vesszük figyelembe, hogy a hibrid autók értékesítése csak a tavalyi évben több mint 22 százalékkal nőtt, a sietség érthetővé válik.

A szakértők véleménye megoszlik a GM legújabb, valószínűleg több milliárd dolláros fejlesztése körül, egyesek a jövő zálogának tartják a "saját dugóval rendelkező" autó életre hívását, míg mások azonban úgy vélik az amerikai óriásvállalat fejlesztése csupán egy lesz a számtalan próbálkozás közül.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?