4 °C Budapest

Olcsóbban készülnek az autópályák

Pénzcentrum
2006. szeptember 7. 13:00

A Nemzeti Autópálya Zrt. ma hirdet eredményt az M7-es autópálya Balatonkeresztúr-Nagykanizsa szakaszának építési tenderén.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Világgazdaság értesülése szerint, csak az osztrák-magyar Porr-Viadom-Terrag-Asdag konzorcium maradt állva, a 36,5 kilométeres szakaszra tett végső ajánlata 43,7 milliárd forint. Ez kilométerenként 1,2 milliárd forintot jelent - az induló ajánlat 1,59 milliárd volt.

Ez is jóval elmarad az M7-es utóbbi években épült szakaszainak árától. Hiszen az előbbi "gépies" módszerrel nézve eddig kilométerenként a legolcsóbbnak (2,1 milliárd) a Nagykanizsa-Becsehely pálya építése bizonyult, a legdrágábbnak a Zamárdi-Balatonszárszó szakaszé (5,3 milliárd). E számítások megtévesztők - hívja fel a figyelmet a szakma. Hiszen a csomópontok, a műtárgyak és a pihenők száma még hasonló nagyságú szakaszon is nagyban befolyásolja a költségeket. Ezért csak az azoktól "lecsupaszított" fajlagos főpályaárakat (a finanszírozás módját is figyelembe véve) lehet összehasonlítani.

Az M7-es beruházásait ily módon - 2005-ös árszinten - összemérve felborul az előbbi sorrend, bár az eltérés lényegesen kisebb. Az előbbiek szerint utcahosszal legdrágább Zamárdi-Balatonszárszó szakasz fajlagos főpálya-építési költsége alig haladja meg a legolcsóbbét. A kétféle metódussal számított ár között közel ötszörös eltérés oka a Kőröshegyi völgyhíd. A fajlagos főpályaárlistát az Ordacsehi-Balatonkeresztúr szakasz vezeti.

Általában sincs nagy eltérés az utóbbi évek beruházásai között. Eszerint például a 2000-2002 között épült M3-as kilométere közel 938,4 millió forintba került, az M6-os 2005-2007 között elkészülő része pedig 1,17 milliárdba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?