5 °C Budapest

Matrica kell januártól a kamionoknak a főutakra is!

Pénzcentrum
2006. augusztus 30. 09:53

Biztosnak látszik, hogy januártól a tranzitúttá minősített főútvonalakat a kamionok (7.5 tonnát meghaladó tehergépkocsiknál) kizárólag autópálya-matricával használhatnák, azaz az sztrádákon kívüli díjasítás már az elektronikus útdíjrendszer (ED) kiépítése előtt megvalósul - írja a Népszabadság. A tervek szerint a kamionok 2007 januárjától csak akkor használhatják a várhatóan TIR jelzésű utakat,

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

ha megvásárolják az autópályákon kötelező matricákat. A több mint 50 fizetős útvonal listája már összeállt. A matricát felváltó, használatarányos fizetést elősegítő elektronikus útdíjrendszer (ED) bevezetése 2008-2009 körül válhat realitássá.

A lap beszámolója szerint Kóka János gazdasági miniszter a négy éve húzódó ED-projektet szeptember 1-jétől új miniszteri biztosra, Kovács László bízza (ő korábban az informatikai tárca közhálóprojektjének vezetője, a Malév informatikai igazgatója volt). Fontos, hogy a tárca a korábbi tervekkel ellentétben már nem éri be az autópályák elektronikus díjrendszerbe kapcsolásával, hanem az ED infrastruktúrájának valamennyi gyorsforgalmi úton és a hazánkon áthaladó kamionok által használt összes útvonalon ki kell majd épülnie. A szakaszok kiválasztásához valószínűleg forgalmi adatokat használnának fel. Mindez az eredetileg tervezett 1000-1200 km-rel szemben akár 3-4 ezer km-nyi úton is szükségessé teszi az infrastuktúra kiépítését, ami az átadás későbbre tolódásával járhat.

A tranzitútvonalak díjasítása a gyakran lakott területen is átvezető főutak tehergépkocsi-forgalmát csökkenti, az autópályákét növeli majd. Fontos, hogy a használatarányos díjak előreláthatólag a 7.5 tonnát meghaladó tömegű tehergépkocsiknál - tehát elsősorban a nemzetközi fuvarozásban részt vevő kamionoknál - váltják majd fel a jelenlegi matricákat. A kisebb teherautók és a személygépkocsik egy ideig még a címkés rendszert használhatják. Az átállás pontos menetrendjéről azonban nincs döntés. Az ED 2007 közepére beharangozott indulásától mintegy harmincmilliárd forintnyi féléves díjbevétellel számolt korábban a gazdasági tárca.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?