16 °C Budapest

Mobilkamerák az autópályákon! - Mission Impossible...

Pénzcentrum
2006. október 18. 11:44

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az úthasználati jogosultság ellenőrzésének hatékonyabbá tétele érdekében közbeszerzési eljárás keretében új mobilkamerás rendszámfelismerő rendszereket vásárolt, melyeket október végén állít csatasorba.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az úthasználati jogosultság ellenőrzésének hatékonyabbá tétele érdekében közbeszerzési eljárás keretében új mobilkamerás rendszámfelismerő rendszereket vásárolt, melyeket október végén állít csatasorba.

Az úthasználati jogosultság értékesítési és ellenőrzési feladatait az Állami Autópálya Kezelő Zrt. látja el a magyarországi autópálya-hálózaton. Annak érdekében, hogy minden autós egyenlő eséllyel, szinte biztosan találkozzon matricaellenőrzéssel, a Társaság folyamatosan tökéletesíti ellenőrző rendszereit. Ennek köszönhetően a jogosulatlan úthasználók aránya a 2005. évben országos viszonylatban tapasztalt 4-4,5%-ról az idei első félévben mintegy 3-3,5%-ra csökkent.

Egy nemrégiben lezárult közbeszerzési eljárás eredményeképpen a Társaság szakemberei 13 mobilkamerás járművet szerelhettek fel új, korszerű rendszámfelismerő rendszerrel. Az eljárás nyertese a Budapest Mikroelektronika Rt. volt, a beszerzési érték pedig rendszerenként nettó 2 890 000 forintot tett ki. Az új technikával felszerelt járművek október végén állnak üzembe.

A beruházás több szempontból is nagy jelentőséggel bír. Egyrészt a forgatható és éjszakai körülmények között is használható kamerák segítségével az ÁAK munkatársai menet közben is képesek felvételeket készíteni, melyek minősége a fix kamerák által szolgáltatott fotókéval vetekszik. Másrészt azokon az autópálya-szakaszokon, ahol nincsenek fix kamerák telepítve, csak mobil ellenőrzésekre van lehetőség.

2005-höz hasonlóan idén nyáron is kiterjedt ellenőrzési tevékenység folyt a teljes magyarországi autópálya-hálózaton, melynek során fixkamerás, mobilkamerás és mobilcsoportos ellenőrzések mellett tereléses ellenőrzési akciókkal is találkozhattak a járművezetők. Az akciók alkalmával az érintett hatóságok (Autópálya Rendőrség, Közlekedési Felügyelet, VPOP, Határőrség, katasztrófavédelem és az ÁAK Zrt. mobil ellenőrző csoportjai) összehangoltan vettek részt az autópályák teljes forgalmának átvizsgálásában. Az új mobilkamerás rendszerrel felszerelt járművekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy annak személyzete nem állítja meg a matricával nem rendelkező autósokat, csupán felvételeket készít róluk. Az ily módon tetten ért jogosulatlan úthasználók postán kapják meg büntetésüket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szakértői vélemények szerint az ÁAK Zrt. által alkalmazott ellenőrzési módszerek szinte lehetetlenné teszik, hogy a matricával nem rendelkező autósok retorzió nélkül használják a magyar autópályákat. A Társaság felhívja a figyelmet az idevonatkozó jogszabályi előírásra, mely szerint a díjköteles autópálya-szakaszokat csak érvényes matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni. Fontos tudnivaló továbbá, hogy a matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az sms-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete) hitelességét, ezért érdemes ezeket alaposan ellenőrizni, hiszen a díjas útszakaszok igénybevétele téves adatokkal vásárolt matricával jogosulatlan úthasználatnak számít.

Az autópálya-kezelő és az autósok közös érdeke, hogy díjfizetési kötelezettségének mindenki eleget tegyen, mert csak így biztosítható a folyamatosan javuló szolgáltatási színvonal a magyar autópályákon.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm