Mobilkamerák az autópályákon! - Mission Impossible...

Pénzcentrum
2006. október 18. 11:44

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az úthasználati jogosultság ellenőrzésének hatékonyabbá tétele érdekében közbeszerzési eljárás keretében új mobilkamerás rendszámfelismerő rendszereket vásárolt, melyeket október végén állít csatasorba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az úthasználati jogosultság ellenőrzésének hatékonyabbá tétele érdekében közbeszerzési eljárás keretében új mobilkamerás rendszámfelismerő rendszereket vásárolt, melyeket október végén állít csatasorba.

Az úthasználati jogosultság értékesítési és ellenőrzési feladatait az Állami Autópálya Kezelő Zrt. látja el a magyarországi autópálya-hálózaton. Annak érdekében, hogy minden autós egyenlő eséllyel, szinte biztosan találkozzon matricaellenőrzéssel, a Társaság folyamatosan tökéletesíti ellenőrző rendszereit. Ennek köszönhetően a jogosulatlan úthasználók aránya a 2005. évben országos viszonylatban tapasztalt 4-4,5%-ról az idei első félévben mintegy 3-3,5%-ra csökkent.

Egy nemrégiben lezárult közbeszerzési eljárás eredményeképpen a Társaság szakemberei 13 mobilkamerás járművet szerelhettek fel új, korszerű rendszámfelismerő rendszerrel. Az eljárás nyertese a Budapest Mikroelektronika Rt. volt, a beszerzési érték pedig rendszerenként nettó 2 890 000 forintot tett ki. Az új technikával felszerelt járművek október végén állnak üzembe.

A beruházás több szempontból is nagy jelentőséggel bír. Egyrészt a forgatható és éjszakai körülmények között is használható kamerák segítségével az ÁAK munkatársai menet közben is képesek felvételeket készíteni, melyek minősége a fix kamerák által szolgáltatott fotókéval vetekszik. Másrészt azokon az autópálya-szakaszokon, ahol nincsenek fix kamerák telepítve, csak mobil ellenőrzésekre van lehetőség.

2005-höz hasonlóan idén nyáron is kiterjedt ellenőrzési tevékenység folyt a teljes magyarországi autópálya-hálózaton, melynek során fixkamerás, mobilkamerás és mobilcsoportos ellenőrzések mellett tereléses ellenőrzési akciókkal is találkozhattak a járművezetők. Az akciók alkalmával az érintett hatóságok (Autópálya Rendőrség, Közlekedési Felügyelet, VPOP, Határőrség, katasztrófavédelem és az ÁAK Zrt. mobil ellenőrző csoportjai) összehangoltan vettek részt az autópályák teljes forgalmának átvizsgálásában. Az új mobilkamerás rendszerrel felszerelt járművekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy annak személyzete nem állítja meg a matricával nem rendelkező autósokat, csupán felvételeket készít róluk. Az ily módon tetten ért jogosulatlan úthasználók postán kapják meg büntetésüket.

Szakértői vélemények szerint az ÁAK Zrt. által alkalmazott ellenőrzési módszerek szinte lehetetlenné teszik, hogy a matricával nem rendelkező autósok retorzió nélkül használják a magyar autópályákat. A Társaság felhívja a figyelmet az idevonatkozó jogszabályi előírásra, mely szerint a díjköteles autópálya-szakaszokat csak érvényes matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni. Fontos tudnivaló továbbá, hogy a matricát személyesen vásárlók az aláírásukkal, az sms-ben vásárlók pedig a válaszüzenetükkel igazolják az adatok (rendszám, díjkategória, érvényesség kezdete) hitelességét, ezért érdemes ezeket alaposan ellenőrizni, hiszen a díjas útszakaszok igénybevétele téves adatokkal vásárolt matricával jogosulatlan úthasználatnak számít.

Az autópálya-kezelő és az autósok közös érdeke, hogy díjfizetési kötelezettségének mindenki eleget tegyen, mert csak így biztosítható a folyamatosan javuló szolgáltatási színvonal a magyar autópályákon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?