8 °C Budapest

Törvénytelen mégis legális üzlet

Pénzcentrum
2006. július 3. 09:00

Sok az autókölcsönző, de még több a kókler. A leendő ügyfél a legtöbb esetben az autón kívül nem tudja, hogy mibe ül bele. A napi 2-3 ezer forintért kínált autókra legtöbbször nem köt biztosítást a tulajdonos, így egy esetleges baleset után a bérlő fizetheti a kárt. A cégek működését Magyarországon ugyanis nem szabályozza külön törvény, rendelet, ezért teljes a káosz.

Sok az autókölcsönző, de még több a kókler. A leendő ügyfél a legtöbb esetben az autón kívül nem tudja, hogy mibe ül bele. A napi 2-3 ezer forintért kínált autókra legtöbbször nem köt biztosítást a tulajdonos, így egy esetleges baleset után a bérlő fizetheti a kárt. A cégek működését Magyarországon ugyanis nem szabályozza külön törvény, rendelet, ezért teljes a káosz - írja a Magyar Hírlap.

A kóklerektől olcsón, akár két-háromezer forintért is megkaphat az ügyfél egy napra egy kisebb személyautót, ha azonban a több millió forintos gépjárműben kár keletkezik, vagy lába kél, előfordulhat, hogy a bérbeadó a bérlőn próbálja meg behajtani a kártérítést. Több cég köt ugyan cascót a kocsikra, de csak a legolcsóbbat, így az ügyfélre hárul a tízszázalékos önrész megfizetése, amely egy drágább autónál akár milliós nagyságrendű összeg is lehet. A Sixt és a National Car Rental is így tesz, előbbinél napi 2500-3600, utóbbinál 1900-2500 forintért lehet olyan kiegészítő biztosítást kötni, amellyel töréskár esetén az önrész ötven-százezer forintra mérséklődik.


Legtöbben az olcsó kisautókat keresik. Ezek alapdíjaiban is hatalmas a szórás. A Kormos Bt. például már ötezer forintért is odaad egy napra egy Suzukit, a Nationalnél viszont napi nyolcvan-kilencven euróba (22,5-25,5 ezer forintba) kerül egy kisautó. Már ha egyáltalán kölcsönadják, ügyfélszolgálatosuk szerint ugyanis "a külföldi tulajdonos megtiltotta, hogy magyar állampolgárokkal szerződést kössenek".


Az Audik, BMW-k jóval drágábbak a kisautóknál, átlagosan harminc-ötvenezer forintba kerülnek naponta. Ennek magyarázata, hogy a nagyobb cégek, így a National vagy a Hertz, legfeljebb hat hónapig használnak egy autót, ezalatt kell, hogy kitermelje az árát. Különleges autókkal egyébként viszonylag kevés nagy autókölcsönző foglalkozik, a Hertz azonban, ha szükséges, akár Porschét vagy Ferrarit is szállít ügyfelének. Minél hosszabb időre bérli az ügyfél az autót, annál alacsonyabb a napidíj, a több hétre átvett kocsiknál pedig akár a felére is csökkenhet a tarifa.

Érdemes utánajárni, mennyit lehet menni az alapdíjért, a kölcsönzők egy részénél ugyanis felárat kell fizetni a hosszú utakért. A Kormosnál például az alapárba foglalt kétszáz kilométer fölött minden egyes kilométer 36 forintba kerül.

A kölcsönzők általában kauciót is kérnek a bérlőtől. Ennek összege százezertől indul, de jellemzőbb a háromszáz-ötszázezer forint közti tarifa. Ez egyébként - ha nincs semmi gond a gépjárművel - a leadáskor visszajár. Néhány kisebb cég kaució helyett elfogadja az ügyfél saját autóját.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem