Egyre többen vadásznak a sárga csekkekre

2013. június 5. 05:34

Gyakran hosszú sorokkal találkozhat az, aki ezekben a napokban valamelyik hazai postahivatalban jár. A hónap elején érkeznek a fizetések, a nyugdíjak, a szociális juttatások, és a legtöbben ilyenkor fizetik be a sárga csekkeket is. A sorban állók valószínűleg nem tudják, hogy a csekkbefizetésnek vannak alternatív módjai is.

Rendszeres olvasóink tucatnyi alkalommal találkozhattak a Pénzcentrum.hu virtuális hasábjain a sárga csekkek használata ellen, és a különböző (elektronikus) fizetési megoldások (csoportos beszedési megbízás, állandó átutalás, stb.) mellett kampányoló cikkekkel. Sosem tagadtuk a csekkek iránti ellenszenvünket, meglehetősen károsnak tartjuk az elmúlt évtizedekből nyakunkon maradt, költséges és lassú fizetési megoldást, amely értéke havonta 22-25 ezer forintot tesz ki egy átlagos magyar háztartásnál.

Gyakran hangoztatjuk, hogy a fogyasztó számára látszólagos ingyenességnek súlyos ára van. A készpénz-átutalási megbízás díját ugyanis a fizetési mód kedvezményezettjei (elsősorban a szolgáltatók, beszedők) fizetik, akik viszont az ezzel kapcsolatos költségeiket is meg akarják téríttetni, így azokat végső soron az összes fogyasztó fizeti meg az alapszolgáltatásra (pl. gáz-, víz-, villany- stb. használatra) vonatkozó számla részeként. A látszólag ingyenesség sokakat megtéveszt. Sokan lehetnek azok, akik valóban a postán tudják befizetni a legkönnyebben rezsiköltségeiket, de még többen azok, akik amiatt választják mert költségkímélőnek hiszik.

Most is az alternatív csekkbefizetési módokat mutatjuk be olvasóinknak, azonban nem a fentebb említett megoldásokat ismételjük át, hanem a postai sorban állást szeretnénk megspórolni azoknak, akik foggal-körömmel ragaszkodnak a jól bevált sárga bizonylatokhoz.

Fizessünk mobillal, fizessünk online

Mobiltelefonunkra letölthetünk olyan alkalmazásokat, amelyekkel pillanatok alatt befizethetjük csekkünket. A 100 ezer letöltésnél járó MasterCard Mobile-nál a program telepítése után a felhasználó lefényképezheti a számlán található QR-kódot az alkalmazás beépített QR-kód olvasójával, majd az adatok ellenőrzése után a fizetés gombbal indíthatja el a befizetést - a tranzakció az alkalmazáshoz feltöltött bankkártyával teljesíthető. A szolgáltatás pénzügyi hátterét az FHB Bank biztosítja. A MasterCard Mobile segítségével QR-kódos csekkbefizetést hajthatnak végre többek között a Telekom, a DTV vagy a Zöld Híd ügyfelei, de Telelenor számlánkat is kiegyenlíthetjük az alkalmazással.

Hasonló elven működik az iCsekk alkalmazás is, amit eddig mintegy 50 ezren töltöttek le. Az applikáció a QR-kód beolvasása után megjeleníti a számla adatait, a felhasználó pedig azonnal fizethet is. Az iCsekk-nél például a Díjbeszedő Holding, a UPC, vagy a Digi számlákat fizethetjük telefonunkkal.

A Díjnet online számlabemutató rendszer segítségével a különböző szolgáltatóktól érkező számláikat elektronikus formában, az interneten keresztül tekinthetjük meg és különféle fizetési módokon gondoskodhatnak azok kifizetéséről. A regisztrálás után eldönthetjük, mely számlakibocsátó (szolgáltató) számláit szeretnénk elektronikus formában kezelni, és választhatunk a különféle fizetési módok közül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)



Több pénzintézet biztosít ügyfeleinek online csekkfizetési lehetőséget. Általánosságban ezeknél a csekkek adatait begépeljük a netbanki felületre, majd egy egyszerű online utalási tranzakcióval elvégezzük a befizetést.

Jönnek a csekk-ATM-ek

Tekintettel arra, hogy a magyar társadalom még mindig elsősorban a készpénzfelhasználást preferálja az elektronikus fizetési megoldásokkal szemben, az ATM-eknek (azaz a bankjegykiadó automatáknak) számos olyan funkcióval kell rendelkezniük a jövőben, ami a készpénzhasználat során igényként felmerülhet az ügyfelek részéről. Ilyen a számlák közötti utalás lehetősége, az azonnali készpénzbefizetés, vagy akár a sárga csekkek befizetésének lehetősége - véli a készpénzlogisztikával, ATM-üzemeltetéssel foglalkozó Brink's Hungária.


Magyarországon elsőként az Erste Bank és a Magyar Posta együttműködésének keretében üzemeltettek be sárga csekk fizetésére képes ATM-eket 2010 első félévében, kísérleti jelleggel. Akkor összesen tucatnyi készüléket helyeztek el nyolc budapesti és négy vidéki helyszínen. A Pénzcentrum.hu információi szerint sem a pénzintézet, sem a Magyar Posta nem üzemeltet már ilyen készülékeket, de úgy tudjuk Magyarországon mintegy tucatnyi ilyen ATM jelenleg is működik. Ilyen ATM-eket például bevásárlóközpontokban, nagy élelmiszer-áruházakban, közlekedési csomópontokban érdemes kihelyezni - vélik a szakemberek. Fontos, hogy az úgynevezett OCR - optikai karakterletapogatás - technológia nem tesz különbséget az eltérő szervezetek számára kiállított csekkek között, a lényeg, hogy maga a formátum azonos legyen, a tartalom ebből a szempontból nem érdekes.

A Brink's-nél jelenleg több olyan induló félben lévő projektről tudnak, amelyekben ilyen - csekkbefizető - funkcióval ellátott terminálok telepítését tervezik az érintettek, ezek azonban az esetek nagy részében nem klasszikus ATM-ek lennének, hanem kifejezetten csekkbefizetésre optimalizált berendezések. Ezeknek a termináloknak a használata díjmentes lehet a jövőben.

A technológia hazai elterjedése kapcsán az kijelenthető, hogy az érintett hazai vállalatok egyelőre tesztelésben gondolkodnak, hogy elemezni lehessen a berendezésekhez kapcsolódó költségeket, előnyöket és hátrányokat, az ügyfelek viszonyát a funkcióhoz.

A Brink's lapunkat úgy tájékoztatta, hogy hasonló befizetések elhelyezésére alkalmas berendezések elsősorban azokban az országokban népszerűek, ahol még mindig számottevő a papíralapú csekkek és bizonylatok használata (Egyesült Államok), illetve azok a régiók, ahol még nem terjedtek el az okos telefonok és az ezeken elérhető banki alkalmazások (pl. Dél-Amerika, egyes távol-keleti országok).

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem