23 °C Budapest
The Hubble space telescope on orbit of Earth planet. Space observatory research. Elements of this image furnished by NASA.

Szinte hihetetlen: több mint három évtizede teljesíti űrbéli szolgálatát a legendás űreszköz

2024. április 25. 09:44

Több mint három évtizede teljesíti űrbéli szolgálatát a Hubble Űrteleszkóp. A legendás távcsövet 1990. április 24-én indították útjára – írja a Rakéta.hu.  

Több mint 30 évvel ezelőtt, 1990. április 24-én indították útjára a Hubble Űrteleszkópot. A legendás teleszkópot a Great Observatories program keretein belül, annak első tagjaként indították útjára az STS-31 misszió részeként. A program célkitűzése az volt, hogy a lehető legrészletesebben térképezzék fel az univerzumot olyan űrbeli eszközökkel, melyek a földi megfigyeléseknél sokkal pontosabb képet adhatnak.

A számtalan értékes felvételt és megfigyelést teljesítő Hubble a korának legfejlettebb űrtávcsöve volt, amit az akkor még üzemelő űrsiklók egyike, a Discovery juttatott el a rendeltetési helyére, mintegy 515 kilométeres magasságba. A teleszkóp több mint 184 ezer alkalommal kerülte meg a Földet az elmúlt közel 3 és fél évtizedben.

Az elmúlt 34 évben a Hubble  az égboltnak mindössze a 0,1 százalékát figyelte meg, ugyanakkor több mint 1,6 millió megfigyelést tett, mialatt több mint 53 ezer objektumot detektált az űrben. A NASA adatai szerint azon űrbeli objektumok száma, melyekről a teleszkóp adatokat gyűjtött, meghaladja a 100 milliót. A távcső adatarchívuma mostanra 430 terabájtra nőtt, amelyből 184 terabájt áll feldolgozva a tudósok rendelkezésére az STSI-ben (Space Telescope Science Institute).

 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem