26 °C Budapest
Close up of female hand using laptop on office table. Cropped shot of businesswoman working on laptop.

Könnyen gallyra mehet a laptopod, ha nem figyelsz: ezt jó betartani a hőségben

2022. július 25. 18:33

Ahogy azt már meg is tapasztalhattuk, idén nyáron nagyon komoly hőhullámokra kell felkészülnünk Magyarországon. Az extrém hőség ráadásul nemcsak az emberi szervezetet viseli meg, hanem a számítógépeket is. A szakértő arról beszélt, 30 Celsius-fok feletti hőmérsékleten már könnyen túlmelegedhetnek az eszközök, és minél melegebb van, annál nagyobb annak a veszélye, hogy a laptop vagy a PC meghibásodik. A szakember felhívta rá a figyelmet, a bajt intő jelek előzik meg, ilyen lehet például, ha a gép hangosabban zúg a szokásosnál, vagy ha a programok rendkívül lassan futnak rajta.

Napokig tartó forróság csapadék nélkül: ízelítőt már kaptunk ebből a nyártól, de a java alighanem még hátravan. A tikkasztó hőség az emberi szervezetre is rendkívül megterhelő hatással van, sokan azonban hajlamosak megfeledkezni róla, hogy a számítógépeink számára is fontos ilyenkor, hogy semmiképp ne melegedjenek túl.

Általánoságban elmondható, hogy a laptopok ideális üzemi hőmérséklete 30-70 fok közötti. Ezen az üzemi hőfokon tudnak előírás szerint működni, e fölött viszont már nincs rá garancia, hogy ne keletkezne bennük valamiféle meghibásodás.

Tóth Roland, a Furbify munkatársa arról beszélt, minden számítógépre igaz, hogy a benne lévő alkatrészek, többek között a processzor és a videokártya is hőt termelnek, ami a kánikulával együtt váratlan problémákat tud előidézni. Hozzátette ugyanakkor, hogy a modern eszközök már megfelelő védelemmel vannak ellátva és visszavesznek a teljesítményből szükség esetén.

Ha rendkívüli melegnek vannak kitéve a laptopok, akkor akár le is állhatnak, ez pedig hosszú távon nem egészséges. A konzumer kategóriás, otthoni használatra szánt gépeknél szokott előfordulni, hogy akár a burkolat is megolvad, ha erős napfénynek van kitéve. Ezeknek élettartamát a garancia végéig tervezik, tehát 2-3 évesen már nem képviselnek olyan jó minőséget és a hőségnek is kevésbé ellenállóak

– mutatott rá.

Hozzátette, ezzel szemben az üzleti kategóriás (business class) gépek kialakítása egy magasabb szintet jelent, és nem jellemző, hogy a napsütés kárt tenne bennük. Ennél a kategóriánál mindig érvényes, hogy a burkolat jóval ellenállóbb anyagból készül, illetve jellemző az is, hogy fejlett hűtőrendszerrel rendelkeznek, ami megakadályozza, hogy a hő jelentősebb kárt tegyen az eszközben a használat során.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a hűtőrendszer csak abban az esetben működik megfelelően, ha ügyelünk annak tisztaságára. A felgyülemlett por vagy más szennyeződések akadályozhatják a megfelelő légáramlást, így csökkentik a hűtés hatékonyságát. Amennyiben laptopunk hajlamos túlmelegedni, előbb érdemes megvizsgálni és kitisztítani a hűtőrendszerét.

Az eldugult hűtőrendszer gyakoribb probléma, mint azt elsőre gondolnánk. A levegőben szálló, szabad szemmel nem érzékelhető por bizony észrevétlenül megül mindenütt. Ez alól egyik gép hűtőrendszere sem képez kivételt. Idővel a sok-sok apró szemcse egy vékony réteggé áll össze és egy extra szigetelő réteget hoz létre, ami meggátolja a meleg levegő akadálytalan eltávozását

– fogalmazott.

Ezen súlyosbíthat a laptop helytelen használata is. Ilyen például az ágyban, ölben tartott gép. Ekkor ugyanis az ágynemű, az ágytakaró vagy éppen a ruhatextil szöszei épp úgy bejuthatnak a hűtőrendszerbe, mint a porcicák. Valamint a textil akadályozhatja a légáramlást is, így tovább rontja a hűtőrendszer hatékonyságát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Figyeljük a jeleket

Tóth Roland elmondta, a meleg okozta kisülés vagy alkatrész-meghibásodás nem villámcsapásként érkezik, intő jelek előzik meg azokat. Ilyen lehet, ha a gép hangosabban zúg a szokásosnál vagy a programok lassabban akarnak betölteni, a megszokottnál jóval lassabban lehet rajtuk dolgozni.

Amikor használat közben felmelegszik a gép és huzamosabb ideig felzúgnak a ventillátorai, akkor érdemes rögtön rávetni egy pillantást. Ajánlott azonnal elmenteni a munkánkat és kikapcsolni az eszközt egészen addig, amíg kicsit lehűl. Extrém helyzetben, túlmelegedés esetén a laptop magától kikapcsol. Érdemes odafigyelni a megfelelő hőmérsékletre, ugyanis ha folyamatosan túlerőltetjük a nagy hőségben, akkor azzal komolyabb károkat idézhetünk elő a laptopban

– mutatott rá.

A szakember azt is tanácsolja, ahogy a telefonokat, úgy a laptopokat se felejtsük olyan helyen, ahol hosszú ideig direkt napsütés érheti. Nyáron az autóban sem érdemes fél óránál tovább hagyni a gépeket még akkor sem, ha éppen nincsenek használatban, hiszen a járművekben akár 50-60 Celsius-fok is lehet a kánikulák idején.

Kiemelte azt is, hogy érdemes lehet laptophűtőt is beszerezni, ami ventilátorral vagy más megoldással hűtheti az eszközt, de már az is sokat segíthet, ha lyukacsos állványra vagy sima, szilárd felületre helyezzük azt, hogy az alja ne tudjon annyira felhevülni.

Tóth Roland azt is tanácsolta, a laptopot használjuk mindig szilárd felületen, hogy biztosítsuk a levegő zavartalan áramlását, és évente portalanítsuk a laptopot. Ma már monitorozhatjuk a laptop hőmérsékletét is, erre a Speccy vagy a Macs Fan Control programok kiválóan alkalmasak.

A megelőzéshez tartozik, hogy nem mindegy, milyen gépre esik a választásunk. Az üzleti laptopok ugyan első ránézésre drága konstrukciók, mondjuk az egyszerűbb variációkhoz képest, viszont számos pozitívummal kecsegtetnek. Ami a témában különösen releváns, hogy könnyű őket szétszedni, tisztítani, ráadásként kifejezetten fejlett hűtőrendszerrel rendelkeznek. Vagyis az csak a látszat, hogy a beszerzés sokba kerül. Valójában a gondtalan évek folyamán a kiadásod sokszorosát takaríthatjuk meg. Ugyanis ezek a laptopok hosszú éveken át hűséges szolgálatot tehetnek nekünk

–zárta gondolatait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?