11 °C Budapest
Camp counselors helping group of kids attending summer camp build forts in the woods

Meglepő helyen kerülhetnek veszélybe a gyerekek: nemcsak az iskolák, hanem a szülők is felelősek

2022. május 19. 16:47

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik.

A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. A Széchenyi Terv Plusz pályázatán keresztül pedig az óvodák és bölcsődék most forrást is szerezhetnek a szolgáltatás beszerzésére.

Azt már tudjuk, hogy az „ingyenes” közösségi média felületeken a személyes adatainkkal fizetünk a használatért, és arról is sok szó esik, hogyan védjük meg a gyerekeket a nem nekik szóló tartalmaktól. De mi van akkor, ha éppen a szülők vagy akár az oktatási intézmény osztja meg a róluk készült képeket?

Az UNICEF felmérése szerint egy gyermekről 1300 fotó kerül fel a közösségi média felületekre 12 éves koráig a szülei által. A szülők és a nevelési-oktatási intézmények között pedig nincs olyan zárt kommunikációs felület, amelyen a gyerekekről készült képeket, videókat meg lehetne osztani. Ez a bölcsődei és óvodai nevelésben is érdekes, itt az utóbbi években megtöbbszöröződött a gyerekekről készült és megosztott fotók, videók mennyisége.

Mi kerül a világhálóra?

Akinek kisgyermeke van, jól tudja, hogy a nevelési-oktatási intézményekben minden évben ki kell tölteni egy nyilatkozatot arról, hogy a szülő hozzájárul-e ahhoz, hogy az intézmény fotót, videót készítsen a gyermekről. Azt azonban kevesen tudják, hogy az Általános adatvédelmi rendelet (GDPR) szerint, ha ezek nyilvános helyen jelennek meg, akkor külön írásos beleegyező nyilatkozat szükséges a szülőktől, méghozzá minden alkalommal

– tájékoztatott dr. Baracsi Katalin internetjogász.

Nemrég a NAIH például egy óvoda ellen indított vizsgálatot. Bár év elején az intézmény begyűjtötte a fotó- és videó készítésére vonatkozó szülői beleegyező nyilatkozatokat, később egy felvételt egy nem nyilvános YouTube linken osztottak meg. Ez megsértette a közzétételre vonatkozó adatkezelési szabályokat, mert a videólink megosztását követően ellenőrizhetetlenné vált, hogy kihez kerül. A Hatóság azt javasolta határozatában az érintett óvodának, hogy az intézményi videók “privát” módon, kizárólag az érintettekkel kerüljenek megosztásra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gyermekekről készült képek nyilvános felületeken való megosztása azonban nem csak a gyermekek digitális biztonságát sodorhatja veszélybe. A jelenlegi gyakorlat szerint ugyanis a pedagógusok sok esetben az intézmény közösségi média oldalán keresztül, a saját profiljukat használva tartják a kapcsolatot a szülőkkel. Ezáltal pedig az ő magánszférájuk is sérül, hiszen a családdal, barátokkal magánbeszélgetésekre használt felület munkaterületté válik. 

Mindegy, hogy nevelési-oktatási intézményről vagy akár egy táborról, sportklubról beszélünk, a szülők örülnek a gyermekükről készült fényképeknek. A róluk készült felvételek továbbítása során azonban az adatvédelem szabályait minden esetben figyelembe kell venni

– hangsúlyozta Vörös Zsuzsa, a Soproni Egyetem szakmai támogatásával fejlesztett kidea zárt digitális óvodai kommunikációs felület alapítója, aki innovációjával idén tavasszal bekerült a legnagyobb hazai nagyvállalati inkubátorprogramba, a Start it @K&H-ba.

„Tapasztalataink alapján ebben van még hova fejlődni, már csak azért is, mert például az óvodák esetében 10 szülőből 9 digitálisan is tartja a kapcsolatot a gyermek intézményével” – tette hozzá. A kidea mindkét problémára – a digitális biztonságra és a magánszféra megtartására is – megoldást kínál és hatékony kommunikációt eredményez: segítségével óvodai, csoport és egyéni szinten is egyszerűen tud kommunikálni a pedagógus a szülőkkel, azonnali értesítést küldve a szülő telefonjára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem