21 °C Budapest
Closeup of grunge Ukrainian flag

Megszólalt a világhírű magyar fizikus: csak így köthet békét Oroszország és Ukrajna

2022. április 1. 10:01

A legegészségesebb a zöldség-gyümölcs alapú étkezés, de ha diagnosztizálnak egy betegséget, az nagyban befolyásolja, mi a megfelelő étrend” – mondta el a Portfolionak adott interjújában Barabási Albert László.

Az ismert fizikus annak apropóján beszélt az egészséges étkezésről, hogy laborjában már 130 ezer molekulát azonosítottak, melyek kétharmadának ismert az egészségügyi hatása. Mint mondta, jelenleg laborjában olyan orvosi kutatások is folynak, melynek egyik célja a hálózatelmélet alkalmazása a fehérjék együttműködésének feltérképezéséhez, valamint az ételek molekuláris szintű kutatása, hogy megértsük az egészséggel kapcsolatos szerepüket.

Barabási, aki a hálózatelmélet világszinten elismert kutatója, elmondta, új kutatási területe az NFT-k és a blockchain, melyekben szintén összefonódnak a hálózatok és a művészet. Kifejtette, az NFT-t egy, a szemünk előtt születő és nyilvánosan működő művészeti mozgalomnak tarja. Szerinte az NFT-k piaca hasonlóan működik a klasszikus művészeti világéhoz, de itt minden tranzakció nyilvános. A fizikus szerint ráadásul az NFT világ tartósan velünk fog maradni.

Barabásit kérdeztek a szomszédban zajló háborúval kapcsolatban is. Az orosz-ukrán konfliktusról elmondta, hogy hálózatkutató szakemberek is foglalkoznak az Ukrajnában zajló háborúval – szerinte a sikeres béketárgyalásokhoz elengedhetetlen, hogy kialakuljanak azok a privát csatornák az oroszok és az ukránok között, melyeken keresztül sikeres kommunikációt tudnak folytatni, másképp a konfliktusnak nem lesz vége.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?