5 °C Budapest

Újabb veszély! A magyar netezők sincsenek biztonságban

Pénzcentrum
2014. április 10. 11:32

Akár a pénzük is veszélyben lehet azoknak, akik nem változtatják meg online belépési jelszavaikat, például Facebook-profiljuknál, vagy Gmail fiókjukban.

Belépési jelszavaink azonnali megváltoztatására figyelmeztetnek online biztonsági szakemberek és a legnagyobb technológiai cégek. A veszélyt - röviden összefoglalva - az okozza, hogy elavult és hibás az egyik legelterjedtebb titkosítási rendszer (biztonsági kódolás), az SSL. Ez pedig azt jelenti, hogy illetéktelenek megszerezhetik több jelszavunkat is.

Külföldi lapértesülések szerint olyan ismert oldalak felhasználóinak is érdemes gyorsan megváltoztatni jelszavukat, mint a Facebook, a Twitter, a Tumblr, az Instagram, a Google, vagy a Gmail, de felmerült az is, hogy több nagy bank ügyfelei is veszélyben lehetnek.

MI a helyzet a netbankokkal?

Alapvetően elmondható, hogy Magyarországon a bankok honlapjai komoly, tanúsítványokkal elismert/biztosított védelemmel vannak ellátva, a bankoknak természetesen érdeke, hogy az ügyfél biztonságosan tudja használni netbankját. Ráadásul az online bankolásnál messze nem csak a jelszavunkkal tudjuk azonosítani, hitelesíteni magunkat, hanem például egy sms-ben küldött egyszeri azonosító kóddal. Egyelőre nincs információnk arról, hogy bármely hazai pénzintézet ügyfelei veszélyben lennének.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Pénzcentrum.hu több bankot is megkeresett azzal kapcsolatban, javasolják-e ügyfeleinek a jelszóváltást - a válaszokról természetesen beszámolunk.


Az azonban már jelenthet veszélyt, ha illetéktelenek elolvashatják például Facebook-üzeneteinket, és ott találhatnak bankkártya-adatokat, amikkel akár netes vásárlást végezhetnek. Érdemes összetett jelszót választanunk, szerepeljenek benne kis-és nagybetűk, valamint számok is, illetve - ha a rendszer engedi - felkiáltójel, vagy kérdőjel. Jelszavunk lehetőleg ne utaljon a nevünkre, lakcímünkre, születési dátumunkra, vagy más, könnyen megszerezhető adatunkra. Érdemes más-más jelszót megadnunk az egyes oldalakon, illetve gyakran változtatnunk.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem