Vigyázz, milyen pénzt veszel ki az ATM-ből! Akár le is csukhatnak

2013. december 10. 05:34

Sokan nem is gondolnák, milyen súlyos következményekkel járhat, ha elteszik a véletlenül, vagy technikai okokból az ATM bankjegykiadó nyílásánál maradt készpénzt. Hiába tartják ezt sokan nagy szerencsének, vagy talált pénznek, a meggondolatlanság akár egész további életüket komolyan befolyásolhatja. A Pénzcentrum.hu mutatja a részleteket.

Képzelj el egy, első hallásra talán ártatlannak, vagy szerencsésnek tűnő szituációt. Pénzt veszel fel egy ATM-ből, ám - még mielőtt betennéd a kártyádat a bankjegykiadó automatába - észreveszed, hogy annak pénzkiadó nyílásában már van néhány ezer forint. Szavaztál? Akkor olvass tovább!

Mindenki tegye a szívére a kezét: szinte biztos, hogy az első megoldást választaná, nem? Valószínűleg nem egy olyan olvasónk van, aki talált már pénzt egy automatában, és el is tette azt. Nos, van egy rossz hírünk: aki így dönt, az konkrétan bűncselekményt - pontosabban lopást - követ el.

Így néz ki mindez a gyakorlatban

Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozó hatóság azzal a 23 éves ligeti nővel szemben folytatott büntetőeljárást, aki a bankautomatában talált pénzt elvitte.

Egy 40 éves komlói lakos tett feljelentést a rendőrségen, mert egy júniusi napon egy komlói pénzintézet automatájából ismeretlen személy a pénzét eltulajdonította. A férfi elmondta, hogy a bank automatából pénzt szeretett volna felvenni, azonban azt az automata nem adta ki, így a pénzintézetben kért segítséget. Az automata közben a pénzt mégis kiadta, mellyel valószínűleg az utána következő személy távozhatott.

Képünk illusztráció


A bank kamerafelvételei alapján a nyomozók azonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható L.H. -t, aki gyanúsítottkénti kihallgatásakor a cselekmény elkövetését elismerte.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 23 éves nő ellen lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a Komlói Rendőrkapitányság befejezte és a keletkezett iratokat a napokban vádemelési javaslattal az illetékes ügyészségnek megküldte.

Ez bizony lopás

Mint azt a Pénzcentrum.hu a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudta, az esetet a Büntető Törvénykönyv (Btk.) 370. §-a szabályozza. Eszerint "aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el".

A rendőrség közlése szerint az ATM automata által kiadott pénz a kártyabirtokos tulajdona, a megtaláló köteles az esetet a bankban jelezni és a pénzt leadni.

A Btk. hivatkozott paragrafusa szerint egyébként a lopást (ha kisebb értékre történik) két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik. Ha 200 ezer forintnál nagyobb összeget találunk az ATM-ben, az viszont már nagyobb értékű lopásnak minősül, így három évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat.

Pénzcentrum vélemény
Bár a rendőrség konkrét kérdéseinkre sem adott bővebb tájékoztatást az ügy körülményeiről, az eset leírása arra enged következtetni, hogy nem előre eltervezett bankkártyás csalásról van szó, tehát feltételezhető, hogy a gyanúsított nem valamilyen speciális eszközt használt a pénz megszerzésére. Sokkkal valószínűbb, hogy megragadta a kínálkozó alkalmat, nem gondolván arra, hogy ezzel bűncselekményt követ el.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?