Vigyázz, milyen pénzt veszel ki az ATM-ből! Akár le is csukhatnak

2013. december 10. 05:34

Sokan nem is gondolnák, milyen súlyos következményekkel járhat, ha elteszik a véletlenül, vagy technikai okokból az ATM bankjegykiadó nyílásánál maradt készpénzt. Hiába tartják ezt sokan nagy szerencsének, vagy talált pénznek, a meggondolatlanság akár egész további életüket komolyan befolyásolhatja. A Pénzcentrum.hu mutatja a részleteket.

Képzelj el egy, első hallásra talán ártatlannak, vagy szerencsésnek tűnő szituációt. Pénzt veszel fel egy ATM-ből, ám - még mielőtt betennéd a kártyádat a bankjegykiadó automatába - észreveszed, hogy annak pénzkiadó nyílásában már van néhány ezer forint. Szavaztál? Akkor olvass tovább!

Mindenki tegye a szívére a kezét: szinte biztos, hogy az első megoldást választaná, nem? Valószínűleg nem egy olyan olvasónk van, aki talált már pénzt egy automatában, és el is tette azt. Nos, van egy rossz hírünk: aki így dönt, az konkrétan bűncselekményt - pontosabban lopást - követ el.

Így néz ki mindez a gyakorlatban

Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozó hatóság azzal a 23 éves ligeti nővel szemben folytatott büntetőeljárást, aki a bankautomatában talált pénzt elvitte.

Egy 40 éves komlói lakos tett feljelentést a rendőrségen, mert egy júniusi napon egy komlói pénzintézet automatájából ismeretlen személy a pénzét eltulajdonította. A férfi elmondta, hogy a bank automatából pénzt szeretett volna felvenni, azonban azt az automata nem adta ki, így a pénzintézetben kért segítséget. Az automata közben a pénzt mégis kiadta, mellyel valószínűleg az utána következő személy távozhatott.

Képünk illusztráció


A bank kamerafelvételei alapján a nyomozók azonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható L.H. -t, aki gyanúsítottkénti kihallgatásakor a cselekmény elkövetését elismerte.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 23 éves nő ellen lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a Komlói Rendőrkapitányság befejezte és a keletkezett iratokat a napokban vádemelési javaslattal az illetékes ügyészségnek megküldte.

Ez bizony lopás

Mint azt a Pénzcentrum.hu a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudta, az esetet a Büntető Törvénykönyv (Btk.) 370. §-a szabályozza. Eszerint "aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el".

A rendőrség közlése szerint az ATM automata által kiadott pénz a kártyabirtokos tulajdona, a megtaláló köteles az esetet a bankban jelezni és a pénzt leadni.

A Btk. hivatkozott paragrafusa szerint egyébként a lopást (ha kisebb értékre történik) két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik. Ha 200 ezer forintnál nagyobb összeget találunk az ATM-ben, az viszont már nagyobb értékű lopásnak minősül, így három évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat.

Pénzcentrum vélemény
Bár a rendőrség konkrét kérdéseinkre sem adott bővebb tájékoztatást az ügy körülményeiről, az eset leírása arra enged következtetni, hogy nem előre eltervezett bankkártyás csalásról van szó, tehát feltételezhető, hogy a gyanúsított nem valamilyen speciális eszközt használt a pénz megszerzésére. Sokkkal valószínűbb, hogy megragadta a kínálkozó alkalmat, nem gondolván arra, hogy ezzel bűncselekményt követ el.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm