20 °C Budapest

Vigyázz, milyen pénzt veszel ki az ATM-ből! Akár le is csukhatnak

2013. december 10. 05:34

Sokan nem is gondolnák, milyen súlyos következményekkel járhat, ha elteszik a véletlenül, vagy technikai okokból az ATM bankjegykiadó nyílásánál maradt készpénzt. Hiába tartják ezt sokan nagy szerencsének, vagy talált pénznek, a meggondolatlanság akár egész további életüket komolyan befolyásolhatja. A Pénzcentrum.hu mutatja a részleteket.

Képzelj el egy, első hallásra talán ártatlannak, vagy szerencsésnek tűnő szituációt. Pénzt veszel fel egy ATM-ből, ám - még mielőtt betennéd a kártyádat a bankjegykiadó automatába - észreveszed, hogy annak pénzkiadó nyílásában már van néhány ezer forint. Szavaztál? Akkor olvass tovább!

Mindenki tegye a szívére a kezét: szinte biztos, hogy az első megoldást választaná, nem? Valószínűleg nem egy olyan olvasónk van, aki talált már pénzt egy automatában, és el is tette azt. Nos, van egy rossz hírünk: aki így dönt, az konkrétan bűncselekményt - pontosabban lopást - követ el.

Így néz ki mindez a gyakorlatban

Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozó hatóság azzal a 23 éves ligeti nővel szemben folytatott büntetőeljárást, aki a bankautomatában talált pénzt elvitte.

Egy 40 éves komlói lakos tett feljelentést a rendőrségen, mert egy júniusi napon egy komlói pénzintézet automatájából ismeretlen személy a pénzét eltulajdonította. A férfi elmondta, hogy a bank automatából pénzt szeretett volna felvenni, azonban azt az automata nem adta ki, így a pénzintézetben kért segítséget. Az automata közben a pénzt mégis kiadta, mellyel valószínűleg az utána következő személy távozhatott.

Képünk illusztráció


A bank kamerafelvételei alapján a nyomozók azonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható L.H. -t, aki gyanúsítottkénti kihallgatásakor a cselekmény elkövetését elismerte.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 23 éves nő ellen lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a Komlói Rendőrkapitányság befejezte és a keletkezett iratokat a napokban vádemelési javaslattal az illetékes ügyészségnek megküldte.

Ez bizony lopás

Mint azt a Pénzcentrum.hu a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudta, az esetet a Büntető Törvénykönyv (Btk.) 370. §-a szabályozza. Eszerint "aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el".

A rendőrség közlése szerint az ATM automata által kiadott pénz a kártyabirtokos tulajdona, a megtaláló köteles az esetet a bankban jelezni és a pénzt leadni.

A Btk. hivatkozott paragrafusa szerint egyébként a lopást (ha kisebb értékre történik) két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik. Ha 200 ezer forintnál nagyobb összeget találunk az ATM-ben, az viszont már nagyobb értékű lopásnak minősül, így három évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat.

Pénzcentrum vélemény
Bár a rendőrség konkrét kérdéseinkre sem adott bővebb tájékoztatást az ügy körülményeiről, az eset leírása arra enged következtetni, hogy nem előre eltervezett bankkártyás csalásról van szó, tehát feltételezhető, hogy a gyanúsított nem valamilyen speciális eszközt használt a pénz megszerzésére. Sokkkal valószínűbb, hogy megragadta a kínálkozó alkalmat, nem gondolván arra, hogy ezzel bűncselekményt követ el.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?