0 °C Budapest

Mutatjuk: így úszhatod meg a hosszú sorokat a boltok pénztárainál

Pénzcentrum
2013. október 30. 06:12

Mint arról hétfői cikkünkben beszámoltunk, egyre kedveltebb az egy érintéssel működő fizetés Magyarországon is, növekszik az erre alkalmas kártyák száma, egyre több helyen fizethetünk az új technológiával. Most a rendszer működését mutatjuk be olvasóinknak, megmutatjuk, hol lehet, hol érdemes használni a technológiát, és természetesen a mégoly fontos biztonsági kérdésekről sem feledkezünk meg.

Technológia a hétköznapokban

Az egy érintéses fizetési technológia alapját a NearFieldCommunication (NFC) alkalmazás képezi, amely a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) továbbfejlesztéseként jött létre. Az NFC biztonságos, vezeték nélküli adatátvitelt tesz lehetővé néhány centiméteres hatókörön belül, amelyet számtalan területen alkalmaznak már (például beléptetési jogosultság igazolása, jegyvásárlás rendezvényekre, intelligens bérletek közösségi közlekedési eszközökön).

Az egy érintéses bankkártya - a terminál hatókörébe érve - a másodperc töredéke alatt kapcsolódik az elfogadóeszközhöz, amely az ügyfél azonosítását követően feldolgozza a tranzakciót.

Ez azt jelenti, hogy a fizetés úgy valósítható meg, hogy a kártyabirtokosnak nem kell a kezéből a kártyát kiadnia, hanem azt ő tartja a terminálhoz, azaz a vásárlás mindössze egy érintéssel valósítható meg. Az ilyen típusú fizetési megoldások gyorsak, biztonságok, kényelmesek. Fizetés során nem kell megadni a PIN-kódot, vagy aláírni a bizonylatot (5000 forintos összeghatárig).

Hogy használjuk, hol használjuk?

A technológia alapvető működési elve, egyben legnagyobb előnye, hogy fizetéskor a plasztikot vagy más, a technológiával ellátott eszközt (karórát, kulcstartót) elegendő néhány centiméterre közelíteni a terminálhoz, melyek 5000 forint összeghatár alatt nem kérnek PIN-kódot. Ez rendkívül gyors fizetést tesz lehetővé, 5 másodperc alá szorítja a művelet átlagos idejét - így nem csak a klasszikus kártyás fizetéssel, hanem a készpénzhasználattal is bőven felveszi a versenyt. Magasabb összegű vásárlás esetén is igénybe vehető a szolgáltatás, de ekkor már PIN kód megadása is szükséges.


Az egy érintéses bankkártyás fizetés minden szempontból szépen növekszik: a bankok többsége már kizárólag NFC-s plasztikokra cseréli lejáró kártyáit (a MasterCard statisztikái szerint már az egymilliót is átlépte az ilyen típusú kártyák száma), egyre több az olyan elfogadóhely is, ahol egy érintéssel fizethetünk.

Egy érintéssel működő kártyákkal fizethetünk a nagy élelmiszerkereskedelmi láncokban, de sikerrel például a kisboltokban, büfékben, gyorséttermekben, újságosnál, moziban, kávézóban. Magyarországon ma már az összes nagy élelmiszerkereskedelmi lánc - például a Tesco, a Spar, a CBA vagy az Aldi -, üzleteiben elfogadják az egy érintéses fizetést (a MasterCard PayPass rendszerét), illetve az olyan nagy láncok, mint az IKEA, a Burger King, vagy a Cinema City egységeiben is fizethetünk PayPass kártyával.

Miért biztonságos?

A vásárlás során a felhasználó a fizetési folyamat teljes ideje alatt magánál tartja a kártyát, így kizárhatja a kártya átadásából származó kockázatot. A kártyában működő dinamikus adatvédelmi eljárásoknak és a korszerű azonosítási megoldásoknak, valamint a rendkívül kis hatótávolságnak köszönhetően, a felhasználó adatai nem "hallgathatóak le". Így ezek a tranzakciók nem jelentenek fokozott biztonsági kockázatot sem a vásárló, sem a kereskedő számára. A vásárlásáról természetesen továbbra is kap nyugtát vagy számlát a kereskedőtől, illetve a kártyás vásárlás bizonylatát is elkérheti.

A PayPass egy chipalapú tranzakció, tehát rendkívül biztonságos. Működési elvéhez hozzátartozik, hogy egy meghatározott összeghatár alatt nem kell PIN kódot megadni. Nálunk ez a limit 5000 forint. A PayPass-fizetés esetében az ügyfél saját maga hajtja végre a tranzakciót, nem adja oda a kártyáját a pénztárosnak. Az ügyfeleknek tehát ezt a paradigmaváltást kell meglépni, hogy nem átadja a kártyát, nem a pénztáros fogja a termékeket leolvasni, hanem akár mindent el tud intézni maga az ügyfél. Ráadásul, ha kér, mindig kap bizonylatot az egy érintéses tranzakcióról is.

A szakértők nem találkoztak olyan esettel, hogy a PayPass adatok megszerzésére irányuljon valamilyen támadás. Abban azonban mindig lehet egyfajta kockázat, ha elveszíti az ügyfél a kártyáját. Így, ha elveszít egy PayPass kártyát, akkor 5000 forint alatt valaki tud ezzel vásárolni, de csak meghatározott számú tranzakció során. Ezekben a kártyákban ugyanis van egy számláló, így az érintés és PIN kód nélküli tranzakciók száma limitálva van.

NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?