20 °C Budapest

Jön a magyar mobilfizetés: ilyen lesz

Pénzcentrum
2013. április 4. 14:45

Az NFC (érintésmentes kommunikációt lehetővé tevő) technológiában rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében szerte a világon elérhetővé teszik az úgynevezett mobiltárca szolgáltatásokat, amelyek egyetlen okostelefonba képesek integrálni a plasztik kártyák (bankkártyák, hűségkártyák, kuponok) funkcióit. A magyar Mobiltárca Szövetség megoldását júniustól kezdve egy teszt keretein belül 3000 felhasználó próbálhatja majd ki.

Lemák Gábor, a Mobiltárca Szövetség főtitkára a Smartmobil konferencián elmondta, hogy a nemzetközi szakértők szerint 2015-ben az eladott okostelefonok háromnegyede képes lesz az érintésmentes kommunikációra. A mobilfizetési tranzakciók harmada várhatóan ilyen telefonokkal valósul majd meg. "A mobiltárca nem más, minta amikor a bankkártyákat és egyéb plasztikkártyákat a mobilokba költöztetik" - tette hozzá Lemák Gábor. A bankkártyák mellett a hűségkártyákat, matricákat , belépőkártyákat, közlekedési plasztikokat is egyetlen okostelefonban lehet elhelyezni.

A plasztikkártyák nincsenek eltűnőben, számuk egyre nő, a pénztárcákban pedig egyre több helyet foglalnak el. Az NFC technológiával ellátott telefonok megjelenésével azonban ez változhat. Jelenleg Magyarországon a távoli (remote) fizetések vannak túlsúlyban, amikor mobilfizetésről van szó (ilyen például a parkolásért vagy autópálya-matricáért való mobiltelefonos fizetés is). Azonban az ilyen típusú távoli fizetéseket tranzakciós adó sújtja, az érintésmentes (NFC-s) mobilfizetést viszont nem.

Mi az NFC?

Az NFC technológia (Near Field Communicatio) a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) továbbfejlesztéseként jött létre, vezeték nélküli adatátvitelt tesz lehetővé néhány centiméteres hatókörön belül. Az olvasó terminál körüli mágneses mező aktiválja az egyébként passzív NFC chipeket. A technológia a modern kontaktmentes, vagyis fizikai érintkezés nélküli fizetések alapját képezi.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A bankkártyák általánosságban véve csak egy (fizetési) funkciót látnak el, a mobiltárcák azonban kétirányú kommunikációra alkalmasak, mobilon keresztül marketinginformációkat is lehet közölni az ügyfelekkel. Emellett egy mobiltárcát, ha az ügyfél elveszíti a mobiltelefonját, egyetlen helyen le lehet tiltani, majd újraaktiválni. Ezért nem szükséges minden egyes regisztrált plasztikot külön-külön letiltani.

A mobilszolgáltatóknál már most is számos érintésmentes kommunikációra képes mobiltelefon közül lehet választani, 2016-ra Magyarországon várhatóan 1,5 millió ilyen telefonnal rendelkeznek majd az emberek. 80 ezer banki terminálból már most 12 ezer alkalmas NFC-alapú kommunikációra, a mobiltárcás fizetést ezeknél lehet majd használni. Júniusban indul el a magyar mobiltárca tesztelése 3000 fő részvételével. A pilotban csak az OTP bank vesz részt, azonban jövőre a programhoz több magyar bank csatlakozását is várják a Mobiltárca Szövetségnél.

NEKED AJÁNLJUK
Így módosul a Vodafone üzleteinek nyitvatartása

A nemrég kihirdetett kormányrendelet értelmében a Vodafone Magyarország üzletei április 7-től teljes nyitvatartási időben, a korlátozások előtti tevékenységi körrel és szolgáltatásokkal működnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?