17 °C Budapest

Jön a magyar mobilfizetés: ilyen lesz

Pénzcentrum
2013. április 4. 14:45

Az NFC (érintésmentes kommunikációt lehetővé tevő) technológiában rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében szerte a világon elérhetővé teszik az úgynevezett mobiltárca szolgáltatásokat, amelyek egyetlen okostelefonba képesek integrálni a plasztik kártyák (bankkártyák, hűségkártyák, kuponok) funkcióit. A magyar Mobiltárca Szövetség megoldását júniustól kezdve egy teszt keretein belül 3000 felhasználó próbálhatja majd ki.

Lemák Gábor, a Mobiltárca Szövetség főtitkára a Smartmobil konferencián elmondta, hogy a nemzetközi szakértők szerint 2015-ben az eladott okostelefonok háromnegyede képes lesz az érintésmentes kommunikációra. A mobilfizetési tranzakciók harmada várhatóan ilyen telefonokkal valósul majd meg. "A mobiltárca nem más, minta amikor a bankkártyákat és egyéb plasztikkártyákat a mobilokba költöztetik" - tette hozzá Lemák Gábor. A bankkártyák mellett a hűségkártyákat, matricákat , belépőkártyákat, közlekedési plasztikokat is egyetlen okostelefonban lehet elhelyezni.

A plasztikkártyák nincsenek eltűnőben, számuk egyre nő, a pénztárcákban pedig egyre több helyet foglalnak el. Az NFC technológiával ellátott telefonok megjelenésével azonban ez változhat. Jelenleg Magyarországon a távoli (remote) fizetések vannak túlsúlyban, amikor mobilfizetésről van szó (ilyen például a parkolásért vagy autópálya-matricáért való mobiltelefonos fizetés is). Azonban az ilyen típusú távoli fizetéseket tranzakciós adó sújtja, az érintésmentes (NFC-s) mobilfizetést viszont nem.

Mi az NFC?

Az NFC technológia (Near Field Communicatio) a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) továbbfejlesztéseként jött létre, vezeték nélküli adatátvitelt tesz lehetővé néhány centiméteres hatókörön belül. Az olvasó terminál körüli mágneses mező aktiválja az egyébként passzív NFC chipeket. A technológia a modern kontaktmentes, vagyis fizikai érintkezés nélküli fizetések alapját képezi.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bankkártyák általánosságban véve csak egy (fizetési) funkciót látnak el, a mobiltárcák azonban kétirányú kommunikációra alkalmasak, mobilon keresztül marketinginformációkat is lehet közölni az ügyfelekkel. Emellett egy mobiltárcát, ha az ügyfél elveszíti a mobiltelefonját, egyetlen helyen le lehet tiltani, majd újraaktiválni. Ezért nem szükséges minden egyes regisztrált plasztikot külön-külön letiltani.

A mobilszolgáltatóknál már most is számos érintésmentes kommunikációra képes mobiltelefon közül lehet választani, 2016-ra Magyarországon várhatóan 1,5 millió ilyen telefonnal rendelkeznek majd az emberek. 80 ezer banki terminálból már most 12 ezer alkalmas NFC-alapú kommunikációra, a mobiltárcás fizetést ezeknél lehet majd használni. Júniusban indul el a magyar mobiltárca tesztelése 3000 fő részvételével. A pilotban csak az OTP bank vesz részt, azonban jövőre a programhoz több magyar bank csatlakozását is várják a Mobiltárca Szövetségnél.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?