30 °C Budapest

Elkaszálta az EU a magyar áfatörvény-módosítást

Pénzcentrum
2013. március 26. 17:02

Nem lép hatályba április 1-jén a fordított adózás az élősertés, a félsertés, valamint a különféle takarmányok értékesítésére vonatkozóan. Az Európai Unió ugyanis elutasította Magyarország kérését. Az Országgyűlés kedden elfogadta az erről szóló törvénymódosító javaslatot.

Nem kapta meg Magyarország a szükséges felhatalmazást az Európai Uniótól arra, hogy a gabonafélékhez hasonlóan a sertés-, illetve takarmányágazatra is bevezesse a fordított áfafizetés szabályait. A fideszes Dióssi Csaba és frakciótársa, Ékes József által az Országgyűlés előtt lévő adótörvény-csomaghoz benyújtott módosító javaslatot soron kívül elfogadta ma az Országgyűlés. kedden fogadta el az Országgyűlés 257 igen és 4 nem szavazattal.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a fordított áfa bevezetésétől a feketegazdaság visszaszorítását várta. Múlt csütörtökön Feldman Zsolt, a tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára egy sajtótájékoztatón azt mondta: akár 50 százalékkal is mérséklődhet az ágazatban a jelenleg legalább 30 százalékra becsült feketegazdasági tevékenység, ami 10-15 milliárd forintnyi többletbevételt jelenthet az államkasszának.

A parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának hétfői ülésén az egyik előterjesztő, Ékes József megerősítette, hogy a fordított áfának az érintett termékkörre való bevezetésével 10 milliárd forintos áfabevétellel számoltak, ennek hiányában hagyományos ellenőrzési eszközökkel biztosítják majd, hogy teljesüljön az idei áfabevétel.

Az Európai Bizottság március 19-i közleményében tudatta, hogy elutasítja Magyarország kérelmét. A döntést egyebek között azzal indokolta a Bizottság, hogy nagy a veszélye a csalás átterelődésének.

A Pénzcentrum.hu korábbi cikkeiben szakértőkre hivatkozva több ízben felhívta a figyelmet arra, hogy a fordított áfafizetés csak azokról a területekről szorítja ki a csalókat, amelyeken az új szabályok szerint kell elszámolni a forgalmi adóval. A csalók viszont nem tűnnek el, csak áttelepülnek egy másik helyszínre. Ha az élelmiszerágazat valamennyi területére kiterjesztik a fordított áfafizetést, akkor keresnek majd más terepet maguknak.

A fordított áfa bevezetése csak akkor lenne megfelelő eszköz a csalás visszaszorítására, ha minden területre ez a szabály lenne érvényes. Ameddig az Európai Unión belüli értékesítés áfamentes, azaz a fordított adózás szabályai szerint a közösségen belül csak a végső fogyasztó fizeti meg a forgalmi adót, ellenben a Magyarországon belül eladott termékek és szolgáltatások nagy része hagyományos módon adózik, mindig lesz olyan terület, ahol el lehet csalni az áfát. Ráadásul az unióban és világszerte is tetemesnek számító 27 százalékos áfakulcs igencsak nagy haszonnal kecsegtet.

Az Európai Unió mindezek ellenére azt engedélyezte, hogy a gabona- és takarmánynövényekre (kukorica, búza, árpa, rozs, zab, triticale), valamint a napraforgómagra, a repcemagra és a szójababra. 2012. július elsejétől Magyarország bevezesse a fordított áfát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A NAV Észak-alföldi Regionális Főigazgatósága által készített jelentés szerint tavaly júliusban 70 százalékkal visszaesett a gabonaszállítmány-forgalom az észak-alföldi régióban lévő két határátkelőhelyen, Ártándon és Csengersimán. A kivitel több mint 78 százalékkal, míg az import 57 százalékkal csökkent a megelőző év hasonló időszakához képest. Az adóhatóság meggyőződése, hogy a drámai zuhanás oka a július elsejétől bevezetett fordított áfa. A vásárlói lánc végén fizetendő áfa ugyanis lehetetlenné tett olyan típusú áfacsalásokat, amelyeket a termények fiktív utaztatásával valósítottak meg.

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége szerint is elérte a célját a két évre engedélyezett fordított áfafizetés a gabonakereskedelemben. Vancsura József, a szövetség elnöke is elismerte azonban korábbi nyilatkozataiban, hogy az adócsalók más árukkal dolgoznak, jellemzően műtrágyával és húsfélékkel, ezért a jövőben indokolt lenne kiterjeszteni a rendelkezést más árucsoportokra is.

A különféle magvakból készült olaj után azonban a normál szabályok szerint az eladónak kell bevallania és megfizetnie a forgalmi adót. Be is bizonyosodott, hogy a csalók valóban új területekre telepszenek át. Az adóhatóság március első hetében számolt be arról, hogy csaknem 1,2 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek az a csoport, amely úgy próbálta meg kijátszani az uniós áfaszabályokat, hogy a gabonafélékre megállapított fordított áfafizetés bevezetése után gabonáról repceolaj-kereskedelemre váltott.

KATTINTS!Itt a bizonyíték: kijátsszák a csalók a fordított áfát

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?