12 °C Budapest
International football player wearing shin guards and cleats positions himself behind a soccer ball on a grass field in big athletic stadium and prepares to kick off professional championship game

Jön a kék lap a focimeccseken? Megszólalt a FIFA első embere

2024. március 2. 18:56

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökének véleménynyilvánítása után a futball szabályalkotó testülete (IFAB) úgy döntött, hogy nem tesztelik a kék lap bevezetésének lehetőségét.

"Nem lesz kék lap a legmagasabb szinten. Ez egy olyan téma, amely számunkra nem létezik" - jelentette ki Gianni Infantino, a FIFA első embere, amikor megérkezett a skóciai Loch Lomondba az IFAB ülésére. "A FIFA teljes mértékben ellenzi a kék kártya bevezetését, ha úgy tetszik, piros lapot mutat a kék lapnak". Infantino hozzátette, mindig nyitottak az új ötletekre és javaslatokra, ugyanakkor meg kell védeni a játék lényegét és hagyományait.

Az IFAB a szombati ülése után közölte: mielőtt a magasabb ligákban kísérleteznének a kék lappal, ifjúsági és amatőr meccseken kell fejleszteni ezt a figyelmeztetési lehetőséget. A mostani tanácskozáson a tagok még nem a kék lap bevezetéséről döntöttek, csak arról, hogy teszteljék-e egy szezonon át. Az angol szövetség már felajánlotta, hogy a kupasorozataiban próbálják ki először az újítást.

Az ideiglenes kiállítást magával vonó kék lap nem új keletű, mivel az amatőr futballban a sárga és a piros lap bevezetése előtt bevett szokás volt a tízperces büntetés.

Ezt akkor kapták a játékosok, ha például egy közepesen súlyos szabálytalansággal akadályoztak meg egyértelmű gólhelyzetet, vagy verbálisan támadták a bírót. A jelenlegi ötletgazdák szerint a kék lap átmenetet jelenthetne a sárga és a piros kártya között. Két kék lap ugyanúgy kiállítást érne, mint két sárga, illetve egy-egy sárga és kék lap is pirosat eredményezne.

Az IFAB két újítás tesztelését is bejelentette

A labdarúgás "grál lovagjainak" is nevezett IFAB nyolc tagból áll: képviselteti magát az angol, a skót, a walesi és az északír szövetség - egyfajta tisztelgésül a sportág gyökerei előtt -, továbbá négy főt delegál a FIFA. Mivel a döntésekhez többség szükséges, a világszervezet megakadályozhatja a neki nem tetsző határozatokat - ez történt a mostani esetben is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az IFAB ezzel együtt két újítás tesztelését bejelentette. A játékvezetőknek a nemzeti első- és másodosztályú ligákon kívül minden versenysorozatban lehetőségük lesz arra, hogy feszült helyzetekben, dulakodás esetén a saját büntetőterületükön belülre küldjék a csapatokat lecsillapodni. Az ehhez hasonló szituációkban csak a csapatkapitányok beszélhetnek a bíróhoz, más esetben büntetés - sárga lap - következik.

A másik újdonság, hogy a kapusok kirúgás előtt legfeljebb nyolc másodpercig tarthatják a kezükben a labdát, és a játékvezető az ujjaival visszaszámolva jelezheti, hogy mikor jár le az idő. Az IFAB szerint ezt a nyári, párizsi olimpia futballtornáján kipróbálják.

Az újításokat legkorábban 2025 nyarán vehetik fel a szabályok közé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm