Innen tudhatod, ha drogot kevertek az italodba: íme a leggyakoribb tünetek

Innen tudhatod, ha drogot kevertek az italodba: íme a leggyakoribb tünetek

2023. december 31. 20:01

Noha a szilveszter a legtöbb ember számára az önfeledt bulizásról szól, nem árt ilyenkor sem óvatosnak lenni. A szórakozóhelyeken az utóbbi időben ugyanis gyakran fordul elő, hogy ismeretlenek egy óvatlan pillanatban az italokat némi droggal spékelik meg, amivel komoly veszélyt okozhatnak. A Pénzcentrum ezért most összegyűjtött pár olyan jelet, amiről könnyedén felismerhetővé válik, ha valaki bajba kerül.

Noha a szilveszter a legtöbb ember számára az önfeledt bulizásról szól, nem árt ilyenkor sem óvatosnak lenni. Ez alatt pedig nem csupán a túlzott alkoholfogyasztás és ezáltal a másnaposság elkerülését kell érteni, a szórakozóhelyeken ugyanis az utóbbi időben gyakran fordul elő, hogy ismeretlenek egy óvatlan pillanatban az italokat némi droggal spékelik meg, amivel óriási veszélynek tehetik ki áldozataikat.

A Pénzcentrum ezért most összegyűjtött pár intő jelet, amiről könnyedén felismerhető, ha valaki bajban van, de arra is adunk pár tanácsot, hogy miként kerülhető el, hogy bedrogozzanak valakit.

Így ismerhetők fel a tünetek

A National Health Service kiemelte, számos tényező befolyásolhatja, hogy a tünetek miként jelentkeznek az emberi szervezetben a megspékelt ital elfogyasztása után. A Daily Mail cikke szerint ezek közé tartozik az áldozat által fogyasztott alkohol vagy kábítószer mennyisége és típusa, az esetlegesen szedett egyéb gyógyszerek, valamint a fizikai állapota és az életkora.

"Az áldozatok általában zavartak és tájékozatlanok, emellett hallucinációkat és paranoiát tapasztalhatnak" - közölte a Dr. Lynn Thomas. A St John Ambulance orvosigazgatója hozzátette, nagyon fontos, hogy ilyen esetekben orvosi segítséget kérjünk, és az érintett személy mellett maradjunk, és nyugtassuk meg őt.

A tünetek gyorsan, 5-20 percen belül jelentkezhetnek, és akár 12 órán keresztül is fennállhatnak. Az áldozatok elveszíthetik egyensúlyukat vagy gyenge lehet a koordinációjuk, bizonytalanul állnak a lábukon. Ilyen esetekben fontos, hogy az érintettek biztonságos helyre kerüljenek, amíg orvosi segítséget kapnak.

A bedrogozott bulizók a kommunikációval is küszködhetnek, illetve látásproblémákat is tapasztalhatnak. Nehézségeik lehetnek a látásuk fókuszálásával, vagy homályos látásra panaszkodhatnak. Az egyéb lehetséges tünetek közé tartozik a hasi fájdalom, a hányinger vagy hányás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az italba kevert drog hatása miatt előfordulhat olyan is, amikor valaki nem reagál a külső hatásokra, vagy a légzésével lesz probléma. Amennyiben az áldozat eszméletét veszti, de rovábbra is rendesen lélegzik, akkor az orvosi segítség megérkezéséig stabil oldalfekvésbe kell őt helyezni. Ha a légzés leáll, akkor pedig azonnal meg kell kezdeni az újraélesztését.

A legjobb az óvatosság

Dr. Lynn Thomas persze a lapnak nem csak azt az esetet vázolta, amikor már megtörtént a baj, hasznos tanácsokat adott arra vonatkozóan is, hogyan maradhatunk biztonságban a szórakozásunk során. A szakember javaslata alapján egy társaságnak érdemes mindig együtt maradnia, a fogyasztásukat összehangolni, illetve figyelni egymás alkoholfogyasztására. Ezen felül az is hasznos lehet, ha a társaságban kijelölnek egy olyan személyt, aki az este során végig józan marad és figyel a többiekre.

Amennyiben pedig valaki azt gyanítja, hogy a saját vagy valaki más italát megspékelték, akkor fontos, hogy figyelmeztesse a hely személyzetét és a rendőrséget, jelentse a gyanús tevékenységet, valamint azonnal orvoshoz forduljon segítségért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem