17 °C Budapest
Hungary. Budapest. August 20th, 2022. View from the Danube bank of fireworks over the Buda Castle, the former Royal Palace of Budapest, Illuminated at night on the Hungary National Day. In foreground the lion statue hat the entrance of the famous Chain Bridge over the Danube.

Ha kell, idén is elhalasztják az ünnepi tűzijátékot: itt vannak a részletes tervek

2023. augusztus 1. 20:38

A tavaly rendhagyó módon augusztus 27-én megtartott augusztus 20-i budapesti tűzijáték után joggal merül fel a kérdés 2023-ban, hogy lesz-e tűzijáték idén a nemzeti ünnepen. Az előzetes tervek szerint az idei tűzijátékot augusztus 20-án fogják megtartani, derült ki az RTL Hiradóból. Fél óra alatt 34 ezer rakétát lőnek majd fel Budapesten.

Idén is a biztonság az első, ezért ha kell, elhalasztják az ünnepséget - mondta el a műsorban Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. A tavalyi tűzijáték 10 millió 300 ezer forintba került, az álamtitkár szerint ehhez hasonló nagyságrendű lesz idén is a program költsége.

A korábbi híradások szerint a tűzijátékot az Országház és a Duna-parti épületek grafikus fényfestése és drónshow egészíti ki. A műsor során 34 ezer pirotechnikai effekt világítja be az eget 230 indítási pontról, köztük a Szabadság és az Erzsébet hídról, valamint 7 folyami uszályról és számos pontonról. A tűzijátékot a szokásos görögtűz zárja, újdonság lesz azonban, hogy a vízfelületeken is kilőnek úszó pirotechnikai effekteket. A Dunán "szikrázó virágszőnyeg" fog majd úszni. Az RTL ünnepség további részleteiről is beszámolt:

Az eszközöket 60 pirotechnikus telepíti augusztus 3. és 19. között; az eseményhez sok száz oldalas biztonsági tanulmány készült. Kotasz Gergő, az augusztus 20-i tűzijátékot rendező NUVU Kft. sajtóreferense korábban elmondta, Magyarország egyfajta jelképévé vált a Szent István napi tűzijáték, amelyet milliók figyelnek a helyszínen és a képernyők előtt. Az idei művészeti koncepciót Iványi Árpád és Réti Barnabás, a látványtervet Seres Anikó készítette és programozta, a zenei aláfestést pedig Elek Norbert komponálta klasszikus magyar komolyzenei dallamok felhasználásával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem