18 °C Budapest
Hollywood, CA/ USA - July 26, 2018: Oscar golden award in a souvenir store on Hollywood Boulevard. Success and victory concept

Döbbenet, milyen keveset ér egy Oscar-díj 2023-ban: nem ebből gazdagodnak meg a rendezők, színészek

2023. március 13. 14:14

Magyar idő szerint március 13-án, hétfő hajnalban adták át a 95. Oscar-gálán az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díjait. A díjakat 23 kategóriában lehet elnyerni, a különleges, életműdíjakon, emlékdíjakon túl, melyekhez egy ikonikus szobor is jár a nyerteseknek. Azt gondolhatnánk, hogy egy-egy nagy művész szobrocskája kisebb vagyonokért kelhet el, ha megválik az ereklyétől, ez azonban korántsincs így. Valójában még egy sajtburgert se lehetne venni a szobrocska árából.

Az eredeti szobrot 1927-ben készítették, alakját a mexikói színész, forgatókönyvíró, rendezőről, Emilio Fernándezről mintázták. Hagyományosan az Oscar-szobrok bronzból készültek, melyeket 24 karátos arannyal vontak be. Minden szobor - kivéve néhány különlegeset - 13,5 hüvelyk, vagyis 34,29 cm magas és 3,86 kg. Hiába kerül egy-egy szobor elkészítése körülbelül 400 amerikai dollárba (nagyjából 146 ezer forintba) és a gyűjtők számára bírna óriási eszmei értékkel - a nyertesek mindössze 1 dollárt kaphatnak érte, ha el akarnák adni.

Ennek oka egy speciális szabály, melyet 1950 óta minden díjazottnak el kell fogadnia, különben nem kaphatja meg a szobrot - írja az as.com. Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia ugyanis, ha bárki - nyertes vagy annak örökösei - eladná a szobrocskát, elővásárlási jogot formálhat mindössze 1 dollárért. Így senkinek sem éri meg túladni a szobrokon. Ettől függetlenül van néhány szobor, ami mégis gyűjtői forgalomba került - például korábbi évekből - ezek azonban nem sűrűn cserélnek gazdát. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?