27 °C Budapest
man on a fishing trip by the lake

Horgászvizsga 2023: mutatjuk, hány éves kortól kell horgászvizsga, hogyan készülj rá!

2023. február 26. 20:00

A magyar vízgazdálkodási területeken ahhoz, hogy legitim módon horgászhassunk, le kell tennünk a sikeres horgászvizsgát, ami egyszerűbb, mint azt gondolnánk, akár gyerekek is elvégezhetik, ha szeretnék. Tudd meg, hogyan működik a horgászvizsga teszt, elérhető-e már online horgászvizsga, illetve, hogy a horgászvizsga hány éves kortól kötelező, ha Magyarországon horgászni szeretnénk!

Cikkünkben eláruljuk, hogyan zajlik a horgászvizsga 2023 évében: miket kérdezhetnek a horgászvizsga teszt során, hány éves kortól kell horgászvizsga a fiatal vagy éppen az idősebb horgászoknak? Kell-e horgászvizsga gyerekhorgászoknak? Milyen tudásról kell számot adni a horgászvizsga 2023 évi szabályai szerint, hogyan zajlik a horgászvizsga gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt?

Jelentősen emelkednek a horgászati költségek 2023-tól

Habár maga a horgászvizsga ingyenesen letehető kiskorúak és felnőttek számára is, a horgászat kapcsán általánosságban elmondhatjuk, hogy az idei horgászszezonban jelentős áremelkedésre kell számítanunk a tavalyi évi díjakhoz képest. Amellett, hogy emelkedtek az okmányok kiállítási költségei és az egyéb, általános érvényű befizetendő díjak, a legszembetűnőbb változás a területi horgászjegyek árával kapcsolatban figyelhető meg, ahol országos szinten igen magas, 15-35%-os áremelkedéssel is szembesülhetünk.

Magyarország területén több mint 2000 vízgazdálkodási területet tartanak számon, ahol a 2023 évi adatok szerint körülbelül 870.000 regisztrált horgász osztozik ezen a közkedvelt szabadidős tevékenységen, sporton. A horgászat növekvő népszerűségének köszönhetően a fiatalabbak és a nők is egyre inkább érdeklődnek a horgászat iránt, éppen ezért jó, ha tudjuk, hogyan szerezhetünk horgászengedélyt, aminek egyik alapfeltétele a sikeres horgászvizsga (erről a 2013. évi CII. Halgazdálkodásról és hal védelméről szóló törvény rendelkezik).

Így válhatsz hivatalosan horgásszá

Ahhoz, hogy ténylegesen horgászhassunk a magyar vizeken, a következő folyamatot kell végig vinnünk, beleértve a horgászvizsga letételét és a szükséges okmányok kiváltását is:

 1. Regisztráljuk a horgászprofilunkat a MOHOSZ-nál és váltsuk ki a Magyar Horgászkártyát.
 2. Regisztráljunk a HORINFO rendszerében és tegyük le sikeresen a horgászvizsgát – ehhez a tananyagot egyszerűen, ingyenesen letölthetjük a rendszerből, nem kell hozzá külön tanfolyamra járnunk.
 3. A horgászvizsga teljesítése után váltsuk ki az állami horgászjegyet és a fogási naplót, majd csatlakozzunk egy horgászegyesülethez (kivéve turista horgászok és gyerekek).
 4. Ha mindennel készen vagyunk, már csak a területi horgászengedély kiváltása szükséges és mehetünk is horgászni!

Hány éves kortól kell horgászvizsga 2023 évében?

A horgászat és a horgászvizsga 2023 évi szabályai változatlanul előírják, hogy 15 éves kortól minden magyar horgásznak le kell tennie a horgászvizsgát – vagyis: a horgászvizsga teljesítése az ifjúsági horgászok (15-18 év), a felnőtt horgászok (18-70) és az időskorú horgászok (70+ év) számára egyaránt kötelező. A 3 és 15 év közötti gyermekhorgászoknak nem kötelező horgászvizsgát tenniük, azonban, ha szeretnének, nekik is lehetőségük van a horgászvizsga teljesítésére 10 éves koruktól. A horgászvizsga nem kötelező továbbá az értelmi fogyatékkal élő személyeknek, illetve a vakoknak és gyengénlátóknak sem.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogyan zajlik a horgászvizsga?

Gyakori kérdés, hogy online horgászvizsga formájában is teljesíthető-e a feladat, hiszen a koronavírus járvány az ügyintézések és számonkérések rendszerére is nagy hatással volt. Nos, maga a horgászvizsga online nem teljesíthető, személyes jelenlétre van szükség hozzá, azonban a horgászvizsga teszt kitöltése ma már nem papíralapon, hanem digitális eszköz használatával zajlik.

Mit kérdezhetnek a horgászvizsga teszt során?

A horgászvizsga kérdései az általános horgászati alapismereteket mérik fel, hiszen fontos, hogy mielőtt ténylegesen belevágnánk a horgászat gyakorlatába, az elméletet is magunkévá tegyük. A horgászvizsga 2023 évében változatlanul számonkéri a tudásunkat a hatályos horgászati jogszabályokról, a horgászati idényre vonatkozó tilalmakról és a kifogható halak méretére vonatkozó megkötésekről. Fontos, hogy a leendő horgász ismerje a horgászetikát, ismerje a vízi környezet- és természetvédelmi szabályokat, illetve ismerje a magyar vizekben előforduló őshonos, védett és invazív halfajtákat.

Általános horgászköltségek 2023

 • A horgászvizsga letétele: ingyenes
 • Horgászregisztráció és Magyar Horgászkártya kiváltás: a regisztráció ingyenes, a kártya ára 2.200 Ft
 • Egységes állami horgászokmány: állami horgászjegy ára 5.000 Ft+ fogási napló ára 500 Ft (leadási késedelem esetén 10.500 Ft)
 • Egységes szövetségi hozzájárulás: 5.500 Ft
 • Horgászegyesületi tagdíj: 2.000 Ft-tól (egyesülettől függ)

Területi horgászjegy árak 2023

 • Éves általános országos területi jegy, teljes árú: 98.000 Ft
 • Éves általános országos területi jegy, kedvezményezett: 72.000 Ft
 • Éves általános országos területi jegy, gyermekeknek: 3.000 Ft
 • Éves sportcélú országos területi jegy (versenyzőknek), teljes árú: 38.000 Ft
 • Éves sportcélú országos területi jegy (versenyzőknek), kedvezményezett: 22.000 Ft
 • Éves általános dunai jegy, teljes árú: 64.000 Ft
 • Éves általános dunai jegy, kedvezményezett: 48.000 Ft
 • Éves általános tiszai jegy, teljes árú: 69.000 Ft
 • Éves általános tiszai jegy, kedvezményezett: 53.000 Ft

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 20. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2024/20. heti nyerőszámait. Nem volt telitalálatos szelvény, így a jövő héten a várható főnyeremény 1 miliárd 715 millió forint lesz a hatos...

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm