20 °C Budapest
man on a fishing trip by the lake

Horgászvizsga 2023: mutatjuk, hány éves kortól kell horgászvizsga, hogyan készülj rá!

2023. február 26. 20:00

A magyar vízgazdálkodási területeken ahhoz, hogy legitim módon horgászhassunk, le kell tennünk a sikeres horgászvizsgát, ami egyszerűbb, mint azt gondolnánk, akár gyerekek is elvégezhetik, ha szeretnék. Tudd meg, hogyan működik a horgászvizsga teszt, elérhető-e már online horgászvizsga, illetve, hogy a horgászvizsga hány éves kortól kötelező, ha Magyarországon horgászni szeretnénk!

Cikkünkben eláruljuk, hogyan zajlik a horgászvizsga 2023 évében: miket kérdezhetnek a horgászvizsga teszt során, hány éves kortól kell horgászvizsga a fiatal vagy éppen az idősebb horgászoknak? Kell-e horgászvizsga gyerekhorgászoknak? Milyen tudásról kell számot adni a horgászvizsga 2023 évi szabályai szerint, hogyan zajlik a horgászvizsga gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt?

Jelentősen emelkednek a horgászati költségek 2023-tól

Habár maga a horgászvizsga ingyenesen letehető kiskorúak és felnőttek számára is, a horgászat kapcsán általánosságban elmondhatjuk, hogy az idei horgászszezonban jelentős áremelkedésre kell számítanunk a tavalyi évi díjakhoz képest. Amellett, hogy emelkedtek az okmányok kiállítási költségei és az egyéb, általános érvényű befizetendő díjak, a legszembetűnőbb változás a területi horgászjegyek árával kapcsolatban figyelhető meg, ahol országos szinten igen magas, 15-35%-os áremelkedéssel is szembesülhetünk.

Magyarország területén több mint 2000 vízgazdálkodási területet tartanak számon, ahol a 2023 évi adatok szerint körülbelül 870.000 regisztrált horgász osztozik ezen a közkedvelt szabadidős tevékenységen, sporton. A horgászat növekvő népszerűségének köszönhetően a fiatalabbak és a nők is egyre inkább érdeklődnek a horgászat iránt, éppen ezért jó, ha tudjuk, hogyan szerezhetünk horgászengedélyt, aminek egyik alapfeltétele a sikeres horgászvizsga (erről a 2013. évi CII. Halgazdálkodásról és hal védelméről szóló törvény rendelkezik).

Így válhatsz hivatalosan horgásszá

Ahhoz, hogy ténylegesen horgászhassunk a magyar vizeken, a következő folyamatot kell végig vinnünk, beleértve a horgászvizsga letételét és a szükséges okmányok kiváltását is:

  1. Regisztráljuk a horgászprofilunkat a MOHOSZ-nál és váltsuk ki a Magyar Horgászkártyát.
  2. Regisztráljunk a HORINFO rendszerében és tegyük le sikeresen a horgászvizsgát – ehhez a tananyagot egyszerűen, ingyenesen letölthetjük a rendszerből, nem kell hozzá külön tanfolyamra járnunk.
  3. A horgászvizsga teljesítése után váltsuk ki az állami horgászjegyet és a fogási naplót, majd csatlakozzunk egy horgászegyesülethez (kivéve turista horgászok és gyerekek).
  4. Ha mindennel készen vagyunk, már csak a területi horgászengedély kiváltása szükséges és mehetünk is horgászni!

Hány éves kortól kell horgászvizsga 2023 évében?

A horgászat és a horgászvizsga 2023 évi szabályai változatlanul előírják, hogy 15 éves kortól minden magyar horgásznak le kell tennie a horgászvizsgát – vagyis: a horgászvizsga teljesítése az ifjúsági horgászok (15-18 év), a felnőtt horgászok (18-70) és az időskorú horgászok (70+ év) számára egyaránt kötelező. A 3 és 15 év közötti gyermekhorgászoknak nem kötelező horgászvizsgát tenniük, azonban, ha szeretnének, nekik is lehetőségük van a horgászvizsga teljesítésére 10 éves koruktól. A horgászvizsga nem kötelező továbbá az értelmi fogyatékkal élő személyeknek, illetve a vakoknak és gyengénlátóknak sem.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogyan zajlik a horgászvizsga?

Gyakori kérdés, hogy online horgászvizsga formájában is teljesíthető-e a feladat, hiszen a koronavírus járvány az ügyintézések és számonkérések rendszerére is nagy hatással volt. Nos, maga a horgászvizsga online nem teljesíthető, személyes jelenlétre van szükség hozzá, azonban a horgászvizsga teszt kitöltése ma már nem papíralapon, hanem digitális eszköz használatával zajlik.

Mit kérdezhetnek a horgászvizsga teszt során?

A horgászvizsga kérdései az általános horgászati alapismereteket mérik fel, hiszen fontos, hogy mielőtt ténylegesen belevágnánk a horgászat gyakorlatába, az elméletet is magunkévá tegyük. A horgászvizsga 2023 évében változatlanul számonkéri a tudásunkat a hatályos horgászati jogszabályokról, a horgászati idényre vonatkozó tilalmakról és a kifogható halak méretére vonatkozó megkötésekről. Fontos, hogy a leendő horgász ismerje a horgászetikát, ismerje a vízi környezet- és természetvédelmi szabályokat, illetve ismerje a magyar vizekben előforduló őshonos, védett és invazív halfajtákat.

Általános horgászköltségek 2023

  • A horgászvizsga letétele: ingyenes
  • Horgászregisztráció és Magyar Horgászkártya kiváltás: a regisztráció ingyenes, a kártya ára 2.200 Ft
  • Egységes állami horgászokmány: állami horgászjegy ára 5.000 Ft+ fogási napló ára 500 Ft (leadási késedelem esetén 10.500 Ft)
  • Egységes szövetségi hozzájárulás: 5.500 Ft
  • Horgászegyesületi tagdíj: 2.000 Ft-tól (egyesülettől függ)

Területi horgászjegy árak 2023

  • Éves általános országos területi jegy, teljes árú: 98.000 Ft
  • Éves általános országos területi jegy, kedvezményezett: 72.000 Ft
  • Éves általános országos területi jegy, gyermekeknek: 3.000 Ft
  • Éves sportcélú országos területi jegy (versenyzőknek), teljes árú: 38.000 Ft
  • Éves sportcélú országos területi jegy (versenyzőknek), kedvezményezett: 22.000 Ft
  • Éves általános dunai jegy, teljes árú: 64.000 Ft
  • Éves általános dunai jegy, kedvezményezett: 48.000 Ft
  • Éves általános tiszai jegy, teljes árú: 69.000 Ft
  • Éves általános tiszai jegy, kedvezményezett: 53.000 Ft

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 12. héten

Kihúzták az Ötöslottó 12. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki a 650 milliós főnyereményt?

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm