10 °C Budapest
The flag of Hungary waving in the wind.

Ki nem találod, kik kapták idén a legmagasabb magyar állami kitüntetéseket

MTI
2022. augusztus 20. 21:01

Miklósa Erika operaénekes és Rofusz Ferenc rajzfilmrendező kapta az idén a Magyar Szent István Rendet a nemzeti ünnep alkalmából, a kitüntetéseket Novák Katalin köztársasági elnök adta át szombaton Budapesten, a Sándor-palotában. Az ünnepségen a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetést Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató, az Antall-kormány művelődési és közoktatási minisztere és Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar volt főnöke, korábbi honvédelmi miniszter vette át.

A Magyar Érdemrend nagykeresztje (polgári tagozat) díjban Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, antropológus, a Magyar Érdemrend nagykeresztje (katonai tagozat) elismerésben Benkő Tibor vezérezredes részesült. "A Szent István-napi ünnepségsorozat kiemelt pontjához érkeztünk, hiszen a reggeli Kossuth téri zászlófelvonás és tisztavatás, majd a székesfehérvári ünnepség és kenyérszentelés után most nemcsak államalapító hősünk és régmúlt idők hősei előtt tiszteleghetünk, hanem a mai kor legnagyobbjait méltathatjuk" – hangsúlyozta ünnepi beszédében Novák Katalin.

Az államfő az 1980-as éveket idézve elmondta, hogy ekkor fejezte be Rofusz Ferenc rajzfilmrendező A légy című művét, amely elnyerte a legjobb animációs rövidfilmnek járó Oscar-díjat is. "A kommunista hatalom mindezt úgy hálálta meg, hogy lehetetlenné tette az alkotó számára a díjátadón való részvételt, majd ez a rosszindulatú hatalom az egész világ előtt nevetségessé vált, Rofusz Ferenc pedig megkapta a méltó elismerést és nemzetközi megbecsülést" – hangoztatta Novák Katalin.

Miklósa Erika hazánk egyik legsikeresebb és nemzetközileg is legismertebb operaénekese, aki Budapesttől Párizson keresztül Londonig, Münchentől New Yorkig fellépett már, énekével elismerést vívott ki saját maga és Magyarország számára – méltatta a művészt a köztársasági elnök.

Novák Katalin Andrásfalvy Bertalanról szólva kiemelte, a néprajzkutató számára sosem voltak vesztett ügyek, ha a magyarság identitásáról és annak megőrzéséről volt szó. Andrásfalvy Bertalan hagyományt teremtett és példát mutatott azzal, hogy felkarolta a csángómagyarság sorsát itthon és külföldön egyaránt. Meg tudta értetni másokkal is, hogy a hagyományunk, kultúrkincsünk nemcsak múzeumokba való, hanem éltetni kell, valamint továbbadni – mondta az államfő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Benkő Tibort méltatva hangsúlyozta, a vezérezredes 2010 és 2018 között a Honvéd Vezérkar főnökeként, majd 2018 és 2022 között honvédelmi miniszterként nagy szerepet vállalt azon kihívások megoldásában, amelyek próbára tették hazánkat. Idejében látott neki a honvédség fejlesztésének és korszerűsítésének ahhoz, hogy a magyar állam szembe tudjon szállni a tömeges migráció veszélyével, majd a koronavírus-járvány idején az általa vezetett honvédségnek kulcsszerepe volt a járvány elleni védekezés sikerességében.  Mindeközben Benkő Tibor a nagy stratégiai ügyekről sem feledkezett meg: ott voltunk katonáinkkal, és ma is ott vagyunk a világ válsággócaiban, eleget tettünk és teszünk szövetségesi kötelezettségeinknek -–mutatott rá a köztársasági elnök.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Hatoslottó nyerőszámai a 37. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2022/37. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten nem volt telitalálat, így a 38. héten 260 millió forintért játszhatnak majd a szerencsevadászok a hatos...

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17