35 °C Budapest
overhead view of chocolate chunks, chocolate frosting and cocoa,

Dagad az újabb szalmonella-botrány: magyar a tettes, rengeteg csokoládé érintett

MTI
2022. július 7. 09:13

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán megerősítette, hogy magyar vállalkozás volt a beszállítója a szalmonella baktériummal szennyeződött adalékanyagnak, ami eljutott a belga csokoládégyárba.

A belga The Brussels Times hírportál szerdán számolt be arról, hogy a világ legnagyobb csokoládégyárában, a belga-svájci Barry Callebaut csokoládégyártó cégnél nemrégiben kitört szalmonellafertőzés eredetét egy magyarországi szójalecitin-szállítmányra vezették vissza, ezt a Nébih  még aznap megerősítette.
A hivatal csütörtöki közleménye szerint a vállalkozásnál soron kívüli ellenőrzést tartottak, amelyben vizsgálták a feldolgozás folyamatát, az üzemi dokumentációt, valamint széleskörű hatósági mintavételt végeztek.

A vállalkozás saját vizsgálatai is igazolták, hogy a Magyarországról kiszállított lecitintétel volt szalmonellával szennyezett, ezért saját hatáskörében megtette a szükséges intézkedéseket, leállította a lecitin gyártását, zárolta az üzemben található tételeket. Az elsődleges nyomonkövetési vizsgálat alapján az érintett tételekből más vállalkozásokhoz nem szállítottak, a további tételek ellenőrzése folyamatban van.

A belga cég teljesen leállította a gyártását, és értesítette az ügyfeleit, hogy zárolják a június 25-én vagy azt követően gyártott csokoládétermékeket, amelyekből több országba is szállítottak. Így a problémás termék már az egyetlen, ismert hazai címzetthez sem érkezett meg, a szállítmányt útközben visszafordították – írták.
A Nébih közleményében kitért arra, hogy nincs összefüggés a néhány hónappal ezelőtti, a Ferrero cégnél történt esettel, ugyanis a mostani és a Ferrero termékeknél kimutatott szalmonella baktérium szerotípusa eltérő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?