24 °C Budapest
Paris, France - June 8th 2013 : Open jar of Nutella on a white surface.

Ma van a Nutella Nap: 10 érdekesség, amit tuti nem tudtál a világhírű mogyorókrémről

2022. február 5. 04:05

Február ötödikén Nutella Nap van, ilyenkor vilgászerte megünneplik a közkedvelt márkát, amelynek már saját bélyege is van. Az 50 éve létezőmogyorókrémet a világ 160 országában lehet kapni. Mutatunk 10 érdekességet a Nutelláról, amikről talán még nem is hallottál.

A World Nutella Day-t egy lelkes rajongó alapította 2007-ben. 2013-ban a Nutella gyártója ugyan beperelte őt a név jogosulatlan használatáért, de a közfelháborodás miatt később jobbnak látták ejteni a vádakat. 2015-től hivatalosan is a Ferrero-é a World Nutella Day köré gyűlt közösség.

Így most február 5-én az egész világ együtt ünnepelheti a világon az egyik legkedveltebb csokoládés-mogyorókrémet. Korábban már teszteltük a mogyorókrémeket, a nagy napra pedig mi is hoztunk pár érdekes tényt, amit biztos nem tudsz a márkáról.

@penzcentrum.hu

https://www.penzcentrum.hu/szorakozas/20220205/ma-van-a-nutella-nap-10-erdekesseg-amit-tuti-nem-tudtal-a-vilaghiru-mogyorokremrol-1121720

♬ eredeti hang - penzcentrum.hu

Az eredet

A Nutella őse 1946-ban született meg, amikor egy Pietro Ferrero nevű olasz cukrász a háború után még sokáig hiánycikknek számító kakaót próbálta meg kiváltani a sokkal olcsóbb, őrölt mogyoróval a süteményeiben. A krémet Pasta Gianduja-nak nevezte el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

1963-ban Ferrero fia, Michele Ferrero azzal a szándékkal újította meg a Supercremát, hogy egész Európában ismert termék legyen. Módosította az összetételét és átkeresztelte Nutella névre. Az első Nutella-üveg 1964. április 20-án hagyta el a gyárat. A termék azonnal sikert aratott, és továbbra is széles körben népszerű.

Az édességet gyártó vállalkozás világméretűvé növekedett, így nehéz elképzelni, hogy néhány évtizede még csak egy kis olaszországi családi vállalkozás volt. A Ferrerónak a Nutella az egyik legismertebb, ám korántsem az egyetlen terméke. A kenhető mogyorókrémen kívül ugyanis ők gyártják a már említett Kinder tojásokat, a Ferrero Roschert, de többek között övék a Tic Tac és a Mon Chéri is. A családi vállalkozás méretét jól érzékelteti egyébként, hogy a világ mogyorótermelésének nagyjából a negyedét vásárolja fel a Ferrero.

Ezeket kevesen tudják a Nutelláról

  1. A Ferrero a világ egyik legnagyobb mogyorófelhasználója. A mogyorót elsősorban Törökországból és Olaszországból szerzik be. A Nutellához használt kakaóbab elsősorban Elefántcsontpartról és Ghánából származik.
  2. Michele Ferrero, a Nutella feltalálója ma Olaszország egy leggazdagabb embere.
  3. Minden évben mintegy 350 000 tonna Nutella készül, a világon 2,5 másodpercenként vesz valaki Nutellát; ez naponta 35 ezer üveg.
  4. Az édesség 2014-ben ünnepelte az 50. születésnapját, ami alkalmából az olasz posta bélyeget is kiadott a tiszteletére.
  5. Ma a Nutella a világ 160 országában kapható. Magyarországon egy korábbi összesítés szerint drágább volt, mint például az Egyesült Királyságban.
  6. A felbontott Nutellát nem kell a hűtőben tárolni, szobahőmérsékleten (18–24 fokon) bontakozik ki tökéletesen az íze.
  7. A Nutellának már több mint 31 millió követője van a Facebookon.
  8. A népszerű márkát jól védik, Franciaországban például 2015 óta nem nevezhetik el a szülők gyermeküket Nutellának.
  9. Bár mogyorókrémről beszélünk, egy üveg Nutella mindössze 13 százalékban áll mogyoróból, ez nagyjából 52 szemet jelent. Az eredeti Nutella receptje még kb. 71,5 százalék mogyorópépet és 19,5 százalék csokoládét tartalmazott.
  10. Az édesség annyira népszerű, hogy egy Daniel Schobloch nevű férfi feltalált egy zárat, amivel lezárható a Nutella, így védve azt az illetéktelen falatozóktól. Az ötlet annyira népszerű lett, hogy még ma is árulja találmányát online.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?