9 °C Budapest
Paris, France - June 8th 2013 : Open jar of Nutella on a white surface.

Ma van a Nutella Nap: 10 érdekesség, amit tuti nem tudtál a világhírű mogyorókrémről

2022. február 5. 04:05

Február ötödikén Nutella Nap van, ilyenkor vilgászerte megünneplik a közkedvelt márkát, amelynek már saját bélyege is van. Az 50 éve létezőmogyorókrémet a világ 160 országában lehet kapni. Mutatunk 10 érdekességet a Nutelláról, amikről talán még nem is hallottál.

A World Nutella Day-t egy lelkes rajongó alapította 2007-ben. 2013-ban a Nutella gyártója ugyan beperelte őt a név jogosulatlan használatáért, de a közfelháborodás miatt később jobbnak látták ejteni a vádakat. 2015-től hivatalosan is a Ferrero-é a World Nutella Day köré gyűlt közösség.

Így most február 5-én az egész világ együtt ünnepelheti a világon az egyik legkedveltebb csokoládés-mogyorókrémet. Korábban már teszteltük a mogyorókrémeket, a nagy napra pedig mi is hoztunk pár érdekes tényt, amit biztos nem tudsz a márkáról.

@penzcentrum.hu

https://www.penzcentrum.hu/szorakozas/20220205/ma-van-a-nutella-nap-10-erdekesseg-amit-tuti-nem-tudtal-a-vilaghiru-mogyorokremrol-1121720

♬ eredeti hang - penzcentrum.hu

Az eredet

A Nutella őse 1946-ban született meg, amikor egy Pietro Ferrero nevű olasz cukrász a háború után még sokáig hiánycikknek számító kakaót próbálta meg kiváltani a sokkal olcsóbb, őrölt mogyoróval a süteményeiben. A krémet Pasta Gianduja-nak nevezte el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

1963-ban Ferrero fia, Michele Ferrero azzal a szándékkal újította meg a Supercremát, hogy egész Európában ismert termék legyen. Módosította az összetételét és átkeresztelte Nutella névre. Az első Nutella-üveg 1964. április 20-án hagyta el a gyárat. A termék azonnal sikert aratott, és továbbra is széles körben népszerű.

Az édességet gyártó vállalkozás világméretűvé növekedett, így nehéz elképzelni, hogy néhány évtizede még csak egy kis olaszországi családi vállalkozás volt. A Ferrerónak a Nutella az egyik legismertebb, ám korántsem az egyetlen terméke. A kenhető mogyorókrémen kívül ugyanis ők gyártják a már említett Kinder tojásokat, a Ferrero Roschert, de többek között övék a Tic Tac és a Mon Chéri is. A családi vállalkozás méretét jól érzékelteti egyébként, hogy a világ mogyorótermelésének nagyjából a negyedét vásárolja fel a Ferrero.

Ezeket kevesen tudják a Nutelláról

  1. A Ferrero a világ egyik legnagyobb mogyorófelhasználója. A mogyorót elsősorban Törökországból és Olaszországból szerzik be. A Nutellához használt kakaóbab elsősorban Elefántcsontpartról és Ghánából származik.
  2. Michele Ferrero, a Nutella feltalálója ma Olaszország egy leggazdagabb embere.
  3. Minden évben mintegy 350 000 tonna Nutella készül, a világon 2,5 másodpercenként vesz valaki Nutellát; ez naponta 35 ezer üveg.
  4. Az édesség 2014-ben ünnepelte az 50. születésnapját, ami alkalmából az olasz posta bélyeget is kiadott a tiszteletére.
  5. Ma a Nutella a világ 160 országában kapható. Magyarországon egy korábbi összesítés szerint drágább volt, mint például az Egyesült Királyságban.
  6. A felbontott Nutellát nem kell a hűtőben tárolni, szobahőmérsékleten (18–24 fokon) bontakozik ki tökéletesen az íze.
  7. A Nutellának már több mint 31 millió követője van a Facebookon.
  8. A népszerű márkát jól védik, Franciaországban például 2015 óta nem nevezhetik el a szülők gyermeküket Nutellának.
  9. Bár mogyorókrémről beszélünk, egy üveg Nutella mindössze 13 százalékban áll mogyoróból, ez nagyjából 52 szemet jelent. Az eredeti Nutella receptje még kb. 71,5 százalék mogyorópépet és 19,5 százalék csokoládét tartalmazott.
  10. Az édesség annyira népszerű, hogy egy Daniel Schobloch nevű férfi feltalált egy zárat, amivel lezárható a Nutella, így védve azt az illetéktelen falatozóktól. Az ötlet annyira népszerű lett, hogy még ma is árulja találmányát online.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm