21 °C Budapest
Te jó ég! 56 millió forintot fizettek ezért a festményért

Te jó ég! 56 millió forintot fizettek ezért a festményért

2017. május 19. 12:30

Nagy nemzetközi érdeklődés és rekord leütések kísérték a BÁV 70. Művészeti aukcióját. A legmagasabb áron, 56,4 millió forintért, egy Magyarországon szinte ismeretlen, de hazájában nagyon népszerű török festő, Diyarbakirli Tashin Isztambult ábrázoló festménye kelt el. Korábban soha nem értékesítettek Tashin festményt ilyen magas áron.

Minden idők legsikeresebb művészeti aukcióját zárta a BÁV szerdán este. A rekordbevételnek számító 360 millió forintos eladással a Gundel Takács Gábor által vezetett kétnapos rendezvény túlszárnyalt minden előzetes várakozást. Már az árverés előtt élénk nemzetközi érdeklődés követte Törökország egyik legismertebb festőjének, Diyarbakirli Tashinnak Isztambult ábrázoló alkotását. A festményt egy nagypolgári család európai körútján vásárolta Törökországban a 30-as években. A számos telefonos és helyi érdeklődő közötti élénk licitharcot követően a képet végül 56,4 millió forintért szerezte meg új tulajdonosa.

Forrás: BÁV

Az antik festményanyagban a leginkább várt tétel, az egyik legnépszerűbb osztrák portréfestő, Johann Baptist Reiter egy eddig lappangó remekműve volt. A bájos női arcképért 4,32 millió forintot fizettek. Mégsem ez érte el az antik képek között a legmagasabb árat, Willem van Herp és Luc Giordano Jákob alkotásaiért is 8,4 millió forintot adtak, de ugyanennyiért kelt el Markó András itáliai életképe is.

A magyar sztárfestők közül kiemelkedett Vaszary János Fürdőző nőket ábrázoló képe 16,8 milliós eladási árával. Schönberger Armand két festménye is 7 millió forint fölötti árat ért el, de népszerű volt Mednyánszky Tavaszi virágzása is, ami 3,84 millió forintért kelt el. Az iskolateremtő kárpátaljai Erdélyi Béla Virágzó magnóliafája végül 15,6 millióért viszi el a tavaszt új otthonába.

A műtárgyak között nagy népszerűségnek örvendtek a modern magyar kerámiák, de sokan licitáltak egy magyar art deco órára is, ami végül 1,2 millió forintos árat ért el. A mindig népszerű Zsolnay kerámiák közül egy nagyméretű szecessziós váza 3,84 milliós, egy sárkánygyíkokkal díszített dísztál pedig 2,4 millió forintért talált új gyűjteményre.

A kétnapos aukció ékszernapja is rekord eladásokat hozott. Egy 4,8 karátos briliánssal ékített art deco nyakék 9 millió forinttal volt a nap sztárja. A befektetők ismét a nagy karátszámú brilleket keresték leginkább, maradéktalanul elkeltek a szoliter gyűrűk és a fülbevalók is: egy 3,9 karátos brillekkel ékített darabért 7,8 millió forintot, egy 3,2 karátnyi, négy briliánssal ékített fülbevalóért pedig 3,84 millió forintot fizetett új tulajdonosa. Sokan licitáltak a pillangókat, méheket, virágokat formáló történeti ékszerritkaságokra és a színes drágaköves darabokra is, de jól szerepeltek a tahiti gyöngyös ékszerek is, idén egy különleges gyöngysorért 1,56 millió forintot fizettek.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az élénk licitharcoknak köszönhetően az ezüstkollekció minden darabja elkelt. A számos művészettörténeti ritkaság közül sokan áhítoztak a Fabergének és az orosz cári családnak is dolgozó Julius Rappoport fácánfigurájára, ami végül majdnem hétszeres áron, 3,12 millió forintért kelt el. Sokáig licitáltak Bethlen Miklós és felesége, Rhédey Júlia címerével díszített augsburgi pohárra is. A barokk ritkaság végül 5,28 millió forintért került új gyűjteménybe.

Az árverés jótékonysági tétele Fényes Adolf: Mesetáj alakokkal című alkotása volt. A festmény bevételét, 338.000 Ft-ot a BÁV a Pető Intézet tehetséggondozási programjának támogatására ajánlotta fel.

Május a BÁV hónapja, hiszen a 70. jubileumi aukciója mellett alapítójának, Mária Terézia születésének 300. évfordulóját is most ünnepli a cég.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?