2020. augusztus 12. szerda Klára

Óriási pofon: a régióban Magyarországon a legdrágább a lakhatás


Magyarországon egy év leforgása alatt a háztartásoknak teljes jövedelmükből 1,3 százalékkal kell többet fordítaniuk arra, hogy tető legyen a fejük fölött. Ez azt jelenti, hogy átlagosan egy hazai háztartásnak a teljes jövedelméből 23,2 százalék ment a lakhatási költségek fedezésére 2017-ben. Ezzel az eredménnyel egyébként még az EU-s átlag alatt maradtunk, de a környező országok közül arányaiban Ausztriában, Szlovákiában, Horvátországban és Szlovéniában is kevesebbe kerül, hogy az embernek legyen hová hazamennie.

Az Európai Unióban a lakhatási kiadások átlagosan a háztartások jövedelmének 23,8 százalékát vitték el 2017-ben - derült ki az Eurostat friss adataiból. A statisztikák szerint a spanyolok költik a legtöbbet a lakhatásukra, ott az arány 32,1 százalék, míg a máltaiak a legkevesebbet, 7,6 százalékot.

Magyarország az összesített lista 12. helyén végzett, nem sokkal, de éppen az EU-s átlag alatt végezve 23,2 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar háztartás a jövedelmének

23,2 százalékát fordítja arra, hogy tető legyen a feje fölött.

A szomszédos országok közül arányaiban Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában és Horvátországban is alacsonyabb a lakhatásra szánt jövedelemarány. Romániában azonban jóval magasabb. 

Az Eurostat adataiból az is kiolvasható, hogy egy év alatt mennyit változott a lakhatásra fordított jövedelemhányad 2016-2017-re. 

A statisztika szerint hazánkban 2017-ben 1,3 százalékkal költöttek többet a háztartások lakhatási kiadásokra, mint egy évvel korábban. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Betesz a koronavírus a kollégista létnek: erre készülhetnek ősszel a diákok
A koronavírus, ahogy szinte mindent, a kollégiumi életet is átrajzolja.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.