2019. január 19. szombat Sára, Márió

Itt a nagy betörés-térkép: ezek a legveszélyesebb kerületek Budapesten


Az elmúlt egy évben számos betörést regisztráltak a fővárosban. Lakásvásárlás szempontjából pedig nagyon nem mindegy, hogy az adott környéket mennyire kedvelik a bűnözők. A rendőrség szerencsére térképre pakolja az adatokat, a Pénzcentrumon pedig megmutatjuk: melyek a főváros veszélyeztetettebb pontjai!

Sok szempontot veszünk figyelembe, ha új otthont választunk: milyen közel van a bolt, a tömegközlekedés, lehet-e rendesen parkolkni. Ugyanakkor sokan nem néznek utána egy másik, különösen fontos tényezőnek: a környékbeli bűnözési mutatóknak. Pedig ezt igen egyszerű megtenni, hiszen a rendőrség (30 napos késleltetéssel) rendre térképre teszi a statisztikákat! Most azt néztuk meg, melyik fővárosi kerületben történt a legkevesebb betörés.

Újpest, a negyedem

A térképre pillantva kiderül, hogy a kerület rossz hírével ellentétben Újpest az egyik olyan kerület, ahol a legkevesebb betörés történt az elmúlt egy évben. Sajnos a rendőrségi térkép pontosabb adatokkal nem szolgál, de a "bűnügyi pontok" alapján kiderült, hogy a betörések nem a kertvárosi, hanem inkább a panelházakkal tarkított felére jellemzőek a betörések.


Betörések Budapesten 2017. október és 2018. október között.

A térkép szerint hasonlóan kevés betörés volt az elmúlt 365 napban a XVI. és XVII. kerületben, és a XV.-ben sem volt olyan sok. A "nem olyan vészes" kategóriába tartozik még a XX. és a XXIII. kerület, illetve a III. kerület.

Bulinegyed, a betörők egyik kedvence

Ahogyan Újpestről a XIII. kerületen át haladunk a belváros felé, egyre több betörést láthatunk a rendőrségi térképen. Az is érdekes, hogy a Teve utcai rendőrpalota "szelleme" valamelyest visszafogja a betörőket, ám tőle egy kilométerre már ismét sok eset történt az elmúlt évben. Sok betörés volt az Árpád híd - Váci út - Margit híd által határolt területen is.

Betörések tekintetében a "bulinegyedben", illetve összességében a VI. VII. és VIII. kerületekben is elég rossz a helyzet. Itt főképp a körút, az Üllői út, a Boráros tér, a Keleti, és a Rákóczi út környéke a veszélyeztetett terület, és a V. kerületben (főképp a Szabadság tér és a Ferenciek tere környékén) is regisztráltak jópár esetet.

"Buda imázs: mond csak, hogy a pesti más!"

A 2017-es statisztikák szerint is messze a budai oldalon volt a legtöbb betörés, és ez azóta sem túl sokat változott: a II. és a XI. kerületben is elég sok esetet jelöl a rendőrségi térkép. Van olyan városrész, például az M1-M7 bevezető környéke, ahol szinte minden utcára jutott egy betörés az elmúlt évben, ahogy Hűvösvölgyben és a Szilágyi Erzsébet fasor környékén is sok esetet mutat a térkép, valamit a Pusztaszeri út körzetében is.

Bűnös város

A tavalyi adatokat böngészve kiderült, hogy azokban a kerületekben volt magasabb a betörések aránya, ahol magasabb a családi házak száma. A 2017-es statisztika alapján a lakásbetörések száma a II. kerültben volt a legmagasabb (115), amit Újbuda követett (92), majd pedig Zugló (72) következett. A legkevesebb betörés a XVI. kerületben volt (13), a második helyen XXIII. kerület áll 15 esettel, a XX. kerületbe pedig csak 17 lakásba törtek be 2017-ben.

Elkövetett bűncselekmények tekintetében toronymagasan Angyalföld vezetett több mint 5800 esettel, második Ferencváros 2730 esettel, harmadik pedig a VI. kerület 2529 bűncselekménnyel. Kiemelkedően alacsony volt tavaly a bűnözés a XXIII. kerületben, ahol mindőssze 407 esetet regisztráltak, és a XVII.-ben is csak 480 bűncselekmény történt 2017-ben. A harmadik legbiztonságosabb kerület az első, de itt azért már jóval több bűntény volt: összesen 622-t jegyeztek fel.

A tavalyi adatok között itt is tudsz böngészni - Ügyfélkapus felhasználó kell hozzá.

Semmi sem véd meg - vagy mégis!

A betöréshez nem kell sok idő, elég 10-15 perc, és nyoma veszhet a pénznek, ékszereknek, nagy értékű elektronikai eszközöknek. Ha nincs rajta legalább rácsod, riasztód, vagy valamilyen megfigyelő eszközöd, könnyen áldozatul eshetsz: a betörők számára ugyanis a tett helyszínének kiválasztása szempontjából az is fontos, hogy mennyire védik az adott lakást!

Ma már nem feltétlenül van szükség nagy értékű beruházásra ahhoz, hogy megnyugodj! Például a már rendelkezésre állnak olyan okoseszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével a lakók bárhol és bármikor élőképet lássanak otthonukról, például felhőalapú kamerán keresztül. A biztonsági rendszer ráadásul anyagi lehetőségeink szerint bármikor bővíthető. A rendszerekhez általában nyitás- és mozgásérzékelő is párosítható.

Sokan a kármentésre sem gondolnak

Bár a betörések ellen nem véd, de a károkat egy jó lakásbiztosítással minimalizálhatod, ha már megtörtént a baj. Ugyanakkor 10-ből négy magyar családnak nincs megfelelő lakásbiztosítása, így pedig a bűnözők által okozott károkat sem téríti meg senki. Egy korábbi Pénzcentrum-interjúban a többi között erről is beszélgettünk a Groupama Biztosító termékmenedzsment igazgatójával.

"Magyarországon jelenleg körülbelül 3,1 millió ingatlan biztosított, ez 70-72 százalékos lefedettséget jelent; és (...) akár 10-15 százalék is lehet azoknak az aránya, akik nem frissítik lakásbiztosításuk értékét, bár kellene"

- hívta fel a figyelmet Kádár Péter.

A szakértő azt javasolta, hogy 1-2 évente mindenképpen érdemes átnézni a lakásbiztosítás szerződését. Korábban a Magyar Biztosítók Szövetsége is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy sokan nem biztosítják be otthonukat. Jellemzően csak a nagyobb viharok után nő meg az érdeklődés a termékek iránt - az általános növekedés azonban nagyon lassú.

Jól jönne 2 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 2 millió forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 48 711 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17%) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (48 348 Ft/hó; THM 8,29%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket a Budapest Bank (50 870 Ft/hó; THM 10,50%) ajánlata, de érdemes megnézni a Raiffeisen Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Itt tartunk: ennyivel többre futja egy átlag szlováknak, mint egy magyarnak
Az Egyesült Királyság és Ausztriába pedig látótávba sincs.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk