2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Ez a 6 leggyakoribb jele annak, hogy téged is elért a szezonális depresszió


Állandó kialvatlanság, a hobbik elunása és megváltozó étvágy is annak a tünete lehet, hogyha valakinél egy sima téli fáradtságnál nagyobb probléma, a szezonális depresszió jelentkezett. Ráadásul szakemberek szerint idén mindez összeérhet a járvány miatti szorongással.

Ahogyan egyre hidegebb lesz, egyre kevesebb a fény és nehezebben tudunk kimenni a szabadba, sok ember küzd a szezonális depresszióval (ne keverd össze a sima depresszióval, amiről itt írtunk részletesen), vagy pontos nevén a szezonális affektív zavarral (SAD). Ez a depresszió egy olyan fajtája, amely az évnek nagyjából ugyanabban a szakaszában jelentkezik. 

Ősszel, és a télen át egészen tavaszig eltarthat, például azért, mert a természetesen napfénynek komoly hatása van a jóllétünkre. Persze sokaknál lehet csak egy kis téli levertség, de ha valaki valóban a SAD tüneteivel küzd, az komolyan kihathat a mindennapjaira akár hosszabb időn át.

A szezonális depresszió tünetei

A jellemző tünetek általában hasonlók, mint a nem szezonális depresszió esetén, csak ezek a legjellemzőbben január-februártól tartanak egészen tavaszig. A HuffPost az amerikai pszichológusokat tömörítő egyesület adatai alapján szedte össze, mik a legjellemzőbb jelek.

 • Folyamatosan szomorú vagy: Ehhez társulhat még a reményvesztettség érzete vagy, hogy úgy hiszed, segítség nélkül maradtál. 
 • Megváltozó étvágy: A korábbiaktól eltérő evési módok, például ha többet eszünk olyan kajákat, amelyek komfortérzetet, élvezetet adnak akkor is, ha nem vagyunk éhesek, az akár nagyobb problémát is takarhat.
 • Nem hoznak lázba azok, amiket szeretsz csinálni: Ha a kedvenc hobbijaidért eddig oda voltál, de ebben az időszakban nem igazán kötnek le, de érthetjük ez alatt a szexuális igény csökkenését is.
 • Fáradt vagy, akármennyit alszol: Próbálsz többet aludni, de még mindig kimerültnek érzed magad, napközben is szundikat kell beiktatni.
 • Nehéz koncentráció: Pont az eddigiekkel összefüggésben is jellemző tünet, hogy az ember mentálisan is kimerültebb, nem tud odafigyelni, rosszabb lesz a reakcióideje is.

Összeérhet a járvány miatti szorongással

Egy, a JAMA Network Open-ben szeptemberben megjelent kutatás szerint a tengerentúli felnőttek a járvány alatt a korábbinál háromszor nagyobb mértékű szorongásról számoltak be. Ennek kapcsán szakemberek már ősszel arra figyelmeztettek, mindez összeérhet a szezonális depresszióval. A Washington Post cikke szerint azért nehéz a mostani a helyzet, mert amíg a legtöbb katasztrófának van eleje, közepe és vége, a járvány még mindig tart, és nem látni a végét. 

Egy brit kutatás pedig a fiatal felnőtteket vizsgálta, ahol szintén arra jutott, hogy a probléma megduplázódott. Míg nyáron némi lazítás történt, mindenképp nehezíti a helyzetet, hogy az egyébként is sokak számára nyomasztó őszi-téli időszakban kellett újra alkalmazkodni a járvány terjedését lassító korlátozásokkal. A lelki egészség oldaláról nézve fontos, hogy a mai kormányzati bejelentés alapján karácsonyra némi enyhítés várható.

Mit tehetsz a szezonális depresszió ellen?

Azok, akik esetleg valóban gyanítják önmagukon a SAD tüneteit, tudnak tenni számos dolgot a helyzet javításáért.

 • Menj ki a napfényre! Bár most nehezebb, de azért mégis van lehetőség arra, hogy kimenjünk a szabadba, ahol természetes fény ér bennünket. Még egy borús téli nap karcsú napsugarai is sokkal többet segítenek, mint az otthoni lámpafény.
 • Tervezd meg, mikor alszol! Segíthet, ha állandóan beiktatott szunyókálások helyett megtervezett módon pihenünk. 
 • Mozogj! Persze ez nehezen hangzik, amikor az ember kimerültnek érzi magát, de egy kis mozgás, például egy szolid séta vagy jóga is segíthet. Ha a szabadban tudsz sétálni, akkor a napfénnyel is össze tudod kötni!
 • Étkezz változatosan! Sokfélét, ez az egészségednek és a közérzetednek is jót tesz.
 • Tartsd a kapcsolatot a szeretteiddel! Bár ezt most nagyban megnehezítette a pandémia, egy videós vagy sima hívás is rengeteget segíthet.
 • Beszélj egy terapeutával! Ha rosszul érzed magad, konzultálj egy terapeutával, aki szakszerűen tud neked segíteni.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked