2 °C Budapest
húsleves, vásárlás, drágulás, infláció

Tudtad, mi van a levesedben? Eldobod az agyad, ha meglátod, mennyibe kerül ez a fűszer

2025. október 30. 09:30

A sáfrány, a világ legdrágább fűszere októberben éri el betakarítási időszakát. A kilogrammonként akár tízmillió forintba is kerülő növény háromezer éves történelme és különleges tulajdonságai miatt kiemelkedő helyet foglal el a gasztronómiában és a kultúrtörténetben - írja cikkében a Telex.

A Magyar Sáfránytermesztők Szövetségének ajánlása szerint október vége a sáfrány betakarításának ideális időszaka, csakúgy, mint a birsalmáé és a sütőtöké. A lila virágú Crocus sativus sokak számára meglepő lehet, hiszen a köztudatban a sáfrány névhez a sárga szín kapcsolódik, holott a növény legértékesebb része a virág vörös bibeszála.

A sáfrány árát jól jellemzi, hogy a legnemesebb fajták grammja akár tízezer forintba is kerülhet, így kilogrammonként elérheti a tízmillió forintot. Az egyszerűbb változatok is több millió forintba kerülnek kilónként. Történelmileg előfordult, hogy értékesebb volt az aranynál, bár napjainkban az arany árfolyama - a közelmúltbeli zuhanás ellenére is - kilogrammonként 40 millió forint felett van.

A növény háromezer éves múltra tekint vissza az emberiség történetében. Arab eredetű neve is sárga színére utal. Kezdetben textíliák festésére használták, az ókorban a sárga és vörös ruhák színezéséhez szinte biztosan alkalmazták. A történelmi források szerint Kleopátra fáraó bőrfiatalító hatást tulajdonított neki és fürdővizébe tette, míg Nagy Sándor borát ízesítette vele. A sáfránynak sebgyógyító hatóanyaga is ismert, a kínai gyógyászatban már időszámításunk előtt alkalmazták, emellett afrodiziákumként is számon tartották.

Fűszerként való használata Európában legalább Mátyás király koráig nyúlik vissza. A 15. századi Német-római Birodalomban olyan értékes volt, hogy sáfrányhitelesítő hivatalokat állítottak fel, és halálbüntetéssel sújtották hamisítóit és tolvajait.

Az 1830-as évek magyar folyóiratai már a magyar konyha jellegzetes fűszereként említik. Bár az 1895-ös A kert című lap szerint kezdte kiszorítani a pirított sárgarépa és a paradicsom, mégsem tűnt el: ma is használják húslevesek színezésére, a spanyol paella, valamint francia halételek ízesítésére.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Magas árát több tényező indokolja: rendkívül munkaigényes a termesztése és feldolgozása. Egy kilogramm szárított sáfrány előállításához a Magyar Nemzeti Levéltár szerint akár százötvenezer virágra is szükség lehet. A bibék kiszedése nem gépesíthető, meghatározott napszakban kell végezni, és mivel kis mennyiségben is mérgező, egy munkás nem dolgozhat vele folyamatosan nyolc órán át.

Jelenleg Irán a legnagyobb sáfránytermelő ország, de Indiában is jelentős ültetvények találhatók. Európában a 14. században jelent meg, ma Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban is termesztik. Magyarországon Úrhida környékén található a legnagyobb ültetvény.

Fontos megjegyezni, hogy létezik egy másik, jóval olcsóbb növény is, amit szintén sáfránynak neveznek: a szeklice (Carthamus tinctorius). Ez azonban az őszirózsafélék családjába tartozik, nem hagymás növény, mint a valódi sáfrány (Crocus sativus).

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
A kommentkezelési szabályzatot itt találod.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 16. kedd
Etelka, Aletta
51. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?