This image of the Elisabeth Bridge (in Hungarian : Erzsebet hid) was taken in Budapest, Hungary, Central Europe. The bridge was named after Elisabeth of Bavaria, queen and empress of Austria-Hungary who was assassinated in 1898. Elisabeth Bridge was destroyed during the second World war and reconstructed into its current design in 1964. This photograph was taken from the Buda side of the bridge and looking towards Pest.

Élelmes spórolási praktika: így lehet fullos lakást bérelni 100 ezer forint alatt Pesten

2024. május 22. 18:01

Bár az albérletpiaci főszezon rajtjára még két hónapot várni kell, az albérletpiac már most megmozdult. A kínálat két év alatt 40 százalékkal bővült és már közel 14,5 ezer kiadó lakásba vagy házba várnak bérlőket a tulajdonosok.

Jelenleg is tart az érettségi szezon, a diákok az írásbelik után a szóbeli vizsgákra, egy részük pedig a továbbtanulásra készül. Bár az albérletpiac várhatóan a felsőoktatási ponthatárok júliusi kihirdetése után kapcsol teljes fordulatszámra, ami általában drágulással járhat - olvasható az ingatlan.com közleményében. Az ingatlanportál legfrissebb elemzése bemutatja, hogy a fiatalok körében legkedveltebb 1-2 szobás, illetve több bérlő számára jó megoldást kínáló, nagy alapterületű, több mint 3 szobás lakóingatlanok bérleti díja hogyan alakul.

Hiába maradtak el a befektetők, mégis felrobbant a kínálat

“Kedvezően érinti az albérletet kereső fiatalokat, hogy a kínálat évek óta drasztikusan bővül. Az ingatlan.com-on 2022 májusában még kevesebb mint 10,5 ezer kiadó lakóingatlant hirdettek a tulajdonosok, tavaly májusban már több mint 13 ezret, idén májusban pedig már közel 14,5 ezer kiadó lakásba és házba várnak bérlőket a hirdetők. Ez két év alatt majdnem 40 százalékos bővülést jelent. A nagyobb kínálat pedig érezhető versenyt generál a bérbeadók részéről. A bérlőknek ez mindenképpen jó hír, mert számukra nem volt túl előjel, hogy a befektetők tavaly faképnél hagyták az ingatlanpiacot. A kevesebb befektető miatt akár szűkülhetett volna a kínálat, ami még magasabb bérleti díjakat eredményezett volna" -  mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Lakhatás Budapesten kevesebb, mint havi 100 ezerből

A portál szakértője beszélt a fiatalok spórolási praktikáiról is:

Bár a három- vagy többszobás lakások bérleti díja jellemzően több mint a duplája az egyszobásokénak, ha kettő-három vagy még több bérlő együtt veszi ki az adott lakást, akkor az egy főre jutó költség még kevesebb. Budapesten így akár fejenként 100 ezer forint alatti összegből letudható a lakhatás, és a rezsiköltségeken is osztozhatnak a lakók.

A fővárosban a három- vagy többszobás lakások átlagos bérleti díja 390 ezer forint volt május közepén. A legtöbb ilyen kiadó ingatlan a II. kerületben található, ám ezeknek az átlagos bérleti díja nagyon magas, majdnem 600 ezer forint, így a diákok számára nem feltétlenül ezeket keresik majd. Szintén nagy a választék a III, a XI. és a XIII. kerületben ezekből a lakásokból, az átlagos lakbér pedig 360-399 ezer forint között alakul.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hasonlóan nagy, legalább háromszobás lakóingatlanok a nagy egyetemvárosok közül Debrecenben 310 ezer, Győrben 240 ezer, Pécsen 190 ezer, Szegeden 185 ezer, Miskolcon pedig 170 ezer forint.

Kisebb lakás, kevesebb bérleti díj

A fővárosi egyszobás garzonlakások átlagos bérleti díja 175 ezer forint, a kétszobás társaiké 250 ezer forint. Ezekből a lakásokból a VIII., a XI., a XI., XIII. és a XIV. kerületben a legjelentősebb a választék a bérleti díjak pedig 170-260 ezer forint szobaszámtól és városrésztől függően.

Az egy- és kétszobás lakások Debrecenben 148 ezer és 198 ezer forintos átlagos bérleti díjjal szerepelnek a piacon, ezzel ez a vármegyeszékhely számít a legdrágábbnak. Győrben 150 ezer és 175 ezer forint a jellemző. Szegeden az egyszobásokat 110 ezer, a kétszobásokat 148 ezer forintért szeretnék kiadni a tulajdonosok. Pécsen 95 ezres és 130 ezres árszinttel találkozhatnak a bérlőjelöltek, míg Miskolcon 80 ezer és 100 ezer forintért lehet kibérelni a kisebb lakásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm