21 °C Budapest
Döbbenetes: ezt a városrészt is elérte a brutális ingatlandrágulás

Döbbenetes: ezt a városrészt is elérte a brutális ingatlandrágulás

2024. május 21. 15:04

Érdeklődés és tranzakciószámok tekintetében is jól teljesít Újbuda, ahol az ingatlanpiaci fellendülés 15%-os áremelkedést hozott a használt ingatlanok piacán. A kerületben keresettebbek a téglaépítésű lakások, de népszerűek az újbudai lakótelepi otthonok is. Téglalakáshoz 1,18, házgyári lakáshoz 917 ezer forintos négyzetméteráron juthatnak a vevők friss adatok szerint. Az újépítésű projektek átlagosan 1,5 millió forintos négyzetméteráron kínálják a lakásokat a kerületben.

Az ingatlanpiac idei évi fellendülése nem csak az eladott ingatlanok számában, de a budapesti ingatlanárakon is nyomot hagyott. A fővárosi használt lakások és házak átlagos négyzetméterára 5%-kal, 907 ezer forintra emelkedett az idei év első négy hónapjában a tavalyi évi adatokhoz képest a Duna House szerint.

Az idei évben az ingatlanvásárlás átlagos költsége 58,3 millió forintra nőtt, ami 6%-os eltérést jelent a 2023-as adathoz mérten, azonban az ingatlanok átlagos alapterületében nem történt változás, továbbra is 64 négyzetméteres élettérrel rendelkező otthonokat választanak a fővárosi vevők. A használt ingatlaneladások 75%-a a pesti oldalon zárult, a fennmaradó 25%-ban a budai oldal lakásai és házai találtak új tulajdonosra.

Kilenc hónapja, 2023 augusztusa óta megszakítás nélkül szerepel a dobogós kerületek között Újbuda az ingatlanközvetítő kerületek iránti érdeklődést vizsgáló felmérése szerint. Ebben az időszakban átlagosan az ügyfelek 17,3%-a jelölte meg preferált területként ingatlankeresése során a XI. kerületet

– kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A budai kerületek közül Újbudán cserélt gazdát a legtöbb használt lakás, ez az összes fővárosi ingatlantranzakció 7%-át fedte le 2024 első négy hónapjában. A használt téglaépítésű és házgyári lakások értékesítési adatainak vizsgálatából kiderül, hogy a kerület 1,1 millió forintos átlagos négyzetméterárral a negyedik legdrágább alternatívát jelenti a budai oldalt előnyben részesítő vásárlók számára az idei év során. Az újbudai elhelyezkedésű használt lakások árszintje egyébként 15%-kal lett magasabb a tavalyi 983 ezer Ft/m2-hez képest. Használt ingatlanra a kerületben átlagosan 64,8 millió forint helyett 70,5 millió forintot fordítanak a Duna House ügyfelei 2024-ben.

A vásárlók által legkeresettebb ingatlantípus a téglaépítésű lakás, a kerületben értékesített lakások 76%-a tégla, amelyekért 12%-kal kell többet fizetni négyzetméterenként, mint 2023-ban, amikor egy négyzetméter ára alig haladta meg az 1 millió forintot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A házgyári lakásokat illetően is magasabb árakat mutatnak az adatok, itt 9%-os áremelkedést követően 917 ezer forintra nőtt az átlagos ár négyzetméterenként. 2023-ban egyébként a legdrágábbnak a XI. kerületi lakótelepek számítottak, 871 ezer forinttal a gazdagréti négyzetméterárak vezették a fővárosi lakótelepek listáját, 840 ezer forinttal pedig a másik jelentős XI. kerületi lakótelep, a Fehérvári úti volt a második a sorban. Érdekesség, hogy a KSH Ingatlanadattár 2022-es adatai szerint a XI. kerületi Rétköz utcai panelházak kínálták akkoriban az ország legdrágább házgyári lakásait, amelyekért az energiaválság évében, részben a „rezsivédett” címke árfelhajtó hatásának eredményeként négyzetméterenként 1,075 millió forintot fizettek a vásárlók. 

Újépítésű ingatlanok terén is kiemelkedően teljesít Újbuda, ugyanis a XIII. kerület után ez a kerület kínálta a legtöbb, több mint 3000 darab új lakást 2024 első negyedévében. Az újépítésű otthont keresők Újbudát nem csak a bő kínálat, de a budai viszonylatban megfizethetőnek számító 1,5 millió forintos négyzetméterár miatt is vonzó lehetőségként tartják számon.

A használt és új XI. kerületi lakások nem csak a saját célra vásárlók körében keresettek, a kerületben létrejött adásvételek harmadában befektetési céllal szerződtek a vásárlók. A vevői motivációt tekintve azonos arányban, 24-24%-ban szerepeltek az első lakásuk vásárlása és a nagyobb ingatlanba költözés miatt szerződő ügyfelek is. A kerületben átlagosan 53 négyzetméteres lakások mellett döntöttek az első lakást vásárlók, akik 53,3 millió forintot fordítottak otthonteremtésre, a nagyobba költözők átlagosan 96 négyzetméteres élettérért 124 millió forintot voltak hajlandóak áldozni, míg a befektetési céllal szerződők számára 60,6 millió forintot jelentett egy 60 négyzetméteres ingatlan megvásárlása.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem