Döbbenetes: ezt a városrészt is elérte a brutális ingatlandrágulás

Döbbenetes: ezt a városrészt is elérte a brutális ingatlandrágulás

2024. május 21. 15:04

Érdeklődés és tranzakciószámok tekintetében is jól teljesít Újbuda, ahol az ingatlanpiaci fellendülés 15%-os áremelkedést hozott a használt ingatlanok piacán. A kerületben keresettebbek a téglaépítésű lakások, de népszerűek az újbudai lakótelepi otthonok is. Téglalakáshoz 1,18, házgyári lakáshoz 917 ezer forintos négyzetméteráron juthatnak a vevők friss adatok szerint. Az újépítésű projektek átlagosan 1,5 millió forintos négyzetméteráron kínálják a lakásokat a kerületben.

Az ingatlanpiac idei évi fellendülése nem csak az eladott ingatlanok számában, de a budapesti ingatlanárakon is nyomot hagyott. A fővárosi használt lakások és házak átlagos négyzetméterára 5%-kal, 907 ezer forintra emelkedett az idei év első négy hónapjában a tavalyi évi adatokhoz képest a Duna House szerint.

Az idei évben az ingatlanvásárlás átlagos költsége 58,3 millió forintra nőtt, ami 6%-os eltérést jelent a 2023-as adathoz mérten, azonban az ingatlanok átlagos alapterületében nem történt változás, továbbra is 64 négyzetméteres élettérrel rendelkező otthonokat választanak a fővárosi vevők. A használt ingatlaneladások 75%-a a pesti oldalon zárult, a fennmaradó 25%-ban a budai oldal lakásai és házai találtak új tulajdonosra.

Kilenc hónapja, 2023 augusztusa óta megszakítás nélkül szerepel a dobogós kerületek között Újbuda az ingatlanközvetítő kerületek iránti érdeklődést vizsgáló felmérése szerint. Ebben az időszakban átlagosan az ügyfelek 17,3%-a jelölte meg preferált területként ingatlankeresése során a XI. kerületet

– kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A budai kerületek közül Újbudán cserélt gazdát a legtöbb használt lakás, ez az összes fővárosi ingatlantranzakció 7%-át fedte le 2024 első négy hónapjában. A használt téglaépítésű és házgyári lakások értékesítési adatainak vizsgálatából kiderül, hogy a kerület 1,1 millió forintos átlagos négyzetméterárral a negyedik legdrágább alternatívát jelenti a budai oldalt előnyben részesítő vásárlók számára az idei év során. Az újbudai elhelyezkedésű használt lakások árszintje egyébként 15%-kal lett magasabb a tavalyi 983 ezer Ft/m2-hez képest. Használt ingatlanra a kerületben átlagosan 64,8 millió forint helyett 70,5 millió forintot fordítanak a Duna House ügyfelei 2024-ben.

A vásárlók által legkeresettebb ingatlantípus a téglaépítésű lakás, a kerületben értékesített lakások 76%-a tégla, amelyekért 12%-kal kell többet fizetni négyzetméterenként, mint 2023-ban, amikor egy négyzetméter ára alig haladta meg az 1 millió forintot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A házgyári lakásokat illetően is magasabb árakat mutatnak az adatok, itt 9%-os áremelkedést követően 917 ezer forintra nőtt az átlagos ár négyzetméterenként. 2023-ban egyébként a legdrágábbnak a XI. kerületi lakótelepek számítottak, 871 ezer forinttal a gazdagréti négyzetméterárak vezették a fővárosi lakótelepek listáját, 840 ezer forinttal pedig a másik jelentős XI. kerületi lakótelep, a Fehérvári úti volt a második a sorban. Érdekesség, hogy a KSH Ingatlanadattár 2022-es adatai szerint a XI. kerületi Rétköz utcai panelházak kínálták akkoriban az ország legdrágább házgyári lakásait, amelyekért az energiaválság évében, részben a „rezsivédett” címke árfelhajtó hatásának eredményeként négyzetméterenként 1,075 millió forintot fizettek a vásárlók. 

Újépítésű ingatlanok terén is kiemelkedően teljesít Újbuda, ugyanis a XIII. kerület után ez a kerület kínálta a legtöbb, több mint 3000 darab új lakást 2024 első negyedévében. Az újépítésű otthont keresők Újbudát nem csak a bő kínálat, de a budai viszonylatban megfizethetőnek számító 1,5 millió forintos négyzetméterár miatt is vonzó lehetőségként tartják számon.

A használt és új XI. kerületi lakások nem csak a saját célra vásárlók körében keresettek, a kerületben létrejött adásvételek harmadában befektetési céllal szerződtek a vásárlók. A vevői motivációt tekintve azonos arányban, 24-24%-ban szerepeltek az első lakásuk vásárlása és a nagyobb ingatlanba költözés miatt szerződő ügyfelek is. A kerületben átlagosan 53 négyzetméteres lakások mellett döntöttek az első lakást vásárlók, akik 53,3 millió forintot fordítottak otthonteremtésre, a nagyobba költözők átlagosan 96 négyzetméteres élettérért 124 millió forintot voltak hajlandóak áldozni, míg a befektetési céllal szerződők számára 60,6 millió forintot jelentett egy 60 négyzetméteres ingatlan megvásárlása.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem