27 °C Budapest
Unrecognizable man signing new home purchase agreement with wife. Young couple buying first home together. First time owners signing contract. Real estate concept.

Elképesztő, ami a hazai lakáspiacon zajlik: most minden a vevők malmára hajtja a vizet?

2024. május 9. 18:01

Áprilisban jelentősen lassult a lakásdrágulás üteme márciushoz képest az országos és a budapesti lakáspiacon is. A márciusi 1,7 százalékos havi drágulási ütem áprilisban 0,3 százalékra mérséklődött országos viszonylatban, a budapesti közel 1,5 százalékos áremelkedés pedig 0,8 százalékra lassult. Az ország három régiójában pedig árcsökkenés volt megfigyelhető az előző hónapban. A lakásdrágulás tavaszi lendületének lassulása továbbra is a vevők malmára hajtja a vizet.

A legfrissebb, áprilisi számok alapján lassult a lakásdrágulás üteme országosan és Budapesten is, három régióban pedig árcsökkenés volt megfigyelhető az előző hónapban. Erre az eredményre jutott az ingatlan.com lakásárindexe, amely szorosan együtt mozog a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank lakásárak változását utólag ismertető mutatóival, ezért szinte valós időben ad pontos képet a piaci trendekről.

Az év első négy hónapjában a kereslet élénkülése minimális lendületet adott a lakásárak emelkedésének is, ami áprilisra kifulladt. Ez jó hír lehet a vevők számára, mert a több adásvételnek köszönhetően bővül a kínálat, továbbköltözés esetén pedig könnyebben lehet értékesíteni a már meglévő otthonokat. A következő ingatlan megvásárlása során viszont nem kell jóval magasabb árakkal számolni. Ez az élénkülő lakáspiacokon ritka jelenség” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A lakásárindex adatait ismertetve a szakember elmondta, hogy áprilisban az országos és a budapesti lakásárindex is 1,9 százalékos drágulást mutat az első negyedév adataihoz képest. A márciusi szintekkel összevetve viszont jelentősen lassult a drágulás üteme az egész országban. A fővárosban márciusban még 1,4 százalékkal emelkedtek a lakásárak, áprilisban viszont ez közel felére csökkent 0,8 százalékra. A Pest megyei közel egy százalékos márciusi drágulás stagnálásba váltott múlt hónapban.

A nyugat-dunántúli, észak-magyarországi és dél-alföldi régiókban látott korábbi áremelkedés csökkenésbe fordult áprilisban. A Debrecent is magába foglaló észak-alföldi régióban 2,8 százalékkal kerültek feljebb az árak márciushoz képest, a Baranya megyének is helyet adó dél-dunántúli régióban pedig a márciusi árcsökkenés áprilisban 1,8 százalékos drágulásba fordult át. Országos viszonylatban a márciusban látott közel két százalékos áremelkedés áprilisban 0,3 százalékra lassult, ami már csak stagnálásnak felel meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vevők fizetőképessége a meghatározó

Azszakértő szerint a lakásdrágulás enyhülése leginkább annak köszönhető, hogy az élénkülő lakáspiaci forgalom ellenére az eladóknak muszáj figyelembe vennie a vásárlók fizetőképességét. Ez sokat javult az elmúlt hónapokban részben a lakáshitelkamatok csökkenésének részben pedig az állami támogatások bővítésének köszönhetően. A lakáspiaci kereslet összességében viszont még nem éri el az utolsó békeévnek számító 2021-es szintet, amikor a lakásdrágulás is a jelenleginél jóval tempósabb volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm