home with solar panels on the roof

Kiderült az igazság a napelemekről: ma már tényleg nem éri meg rendszert telepíteni?

2023. december 5. 09:46

Furcsa, de vannak olyan háztartások, amelyek a napelemek felszerelése után nem hogy spórolnának, de jelentősen több áramot fogyasztanak. Egy amerikai közgazdász szerint a jelenségre van magyarázat, mégpedig a fogyasztók megváltozó viselkedése.

Fura ellentmondásra hívta fel a figyelmet egy amerikai közgazdász: az energiatakarékosság miatt felszerelt napelemeket gyakran többletfogyasztás kíséri – írja a hvg.hu egy amerikai szaklap nyomán. Utóbbi egy példát is említ, mely szerint egy háztartás havonta 1000 kilowattóra energiát fogyaszt. Ezután napelemeket szerelnek fel a tetőre, amelyek átlagosan havi 500 kilowattóra áramot termelnek. Mennyivel kell csökkennie az elektromos hálózatból nyert áramfogyasztásnak ekkor? Szinte gondolkodás nélkül vágnánk rá a választ, hogy 500 kilowattórával, azonban – mutat rá Tess Malone, a Georgia Műszaki Egyetem docense – a valóságban azt tapasztalták (az Egyesült Államokban), hogy jóval kevesebb a megtakarítás, sőt sok esetben az eredeti 1000 kilowattórát is meghaladta a háztartás fogyasztása. 

A szakember szerint ugyanis a napenergia bevezetése után megváltozik a fogyasztók viselkedése, növelik a villamosenergia-fogyasztásukat. Ha pedig egy tipikus háztartásban 20 százalék a napenergia visszapattanása (azaz az energiafogyasztás növekedésének és a napelemek által termelt energiamennyiségnek az aránya), akkor a panelek használatával járó szén-dioxid-előnyök is 20 százalékkal csökkennek.

A napelemek viselkedésbeli változásokhoz is vezethetnek, amelyek növelik az energiafogyasztást. Például előfordulhat, hogy gyakrabban használnak energiaigényesebb készülékeket, például légkondicionálót, nagyobb valószínűséggel hagyják égve a lámpákat, és hosszabb ideig zuhanyoznak, hiszen az áram „ingyen” van.

A többletfogyasztás másik oka, hogy Amerikában nincs szaldó, a többlet-villamosenergiát gyakran alacsonyabb áron értékesítik vissza a hálózatba, mint amennyit a háztartás fizetett érte. Ez tovább ösztönözheti a háztartásokat a több villamos energia felhasználására.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Összességében a napenergia visszapattanási effektus jelentős probléma lehet, mivel ellensúlyozhatja a napelemek telepítésének környezeti előnyeit. Van azonban néhány dolog, amivel a jelenség csökkenthető lenne: az egyik ilyen az oktatás és a tudatosság. A háztartások felvilágosítása a napenergia visszapattanásáról segíthet abban, hogy megalapozottabb döntéseket hozzanak energiafogyasztásukkal kapcsolatban. Ezen felül az is megoldás lehet, hogy a csúcsidőszakban magasabb áramdíjat számítanak fel, ami segíthetne eltántorítani a háztartásokat attól, hogy több áramot használjanak ezekben az időszakokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem