Mi folyik itt? Nincs elég luxusingatlan Magyarországon, pedig óriási a kereslet rájuk

Mi folyik itt? Nincs elég luxusingatlan Magyarországon, pedig óriási a kereslet rájuk

2023. szeptember 27. 15:04

Változatlan érdeklődés övezi az ingatlanpiaci kínálat legdrágább otthonait. Egyre nő a valódi luxus iránti igény, amelyet a fővárosi újépítésű, prémium minőségű házak és lakások, penthouse-ok terén egyre nehezebben szolgál ki a piac. Zömében 200 millió forint feletti kiadást jelent ma egy korszerű, magas minőséget képviselő ingatlan, a felső határ azonban a csillagos ég. Aki kevesebbet szánna a nívóra, annak jó hír, hogy elvétve, de akadnak még prémium ajánlatok 100-150 millió forint körül is a Duna House cégcsoport exkluzív ingatlanokkal foglalkozó üzletága, a DH Prime kínálatában.

A változó ingatlanpiaci folyamatok és átrendeződés szinte kivétel nélkül a szegmens összes területén érezhető nyomott hagyott idén. Az előző évekhez képest mind a használt, mind az újépítésű ingatlanok iránt enyhült az érdeklődés, aminek köszönhetően a keresleti piac ismét kínálativá vált. 

„Más trend rajzolódik ki ugyanakkor a luxusingatlanok tekintetében. Bár a prémium ingatlanok csak a piac néhány százalékát teszik ki, a változások ellenére mégis kiemelt jelentőséggel bírnak az idei évben is, hiszen a vásárlói aktivitás változatlanul erős. A valódi luxus iránti igény azonban fokozottan jelentkezik a vevők részéről, amelyet egyre nehezebben tud kiszolgálni az aktuálisan elérhető kínálat.” 

– kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. A luxusingatlanok piacán továbbra is elérhetőek az 5 éven belül épült, korszerű technológiákkal, napelemmel, hőszivattyúval ellátott, használt ingatlanok, valamint a régebbi, kevésbé energiahatékony műszaki felszereltségű otthonok is, amelyek kiváló elhelyezkedésük és tekintélyes méretük miatt tartoznak az exkluzív ingatlanok közé.

Az igazán modern, valódi luxust képviselő, újépítésű házakból és a népszerű penthouse lakásokból azonban a legkeresettebb fővárosi területeken, a II. és a XII. kerületben a kereslethez képest kifejezetten szűk kínálattal találkozhatnak az ügyfelek.

A prémiumot kereső vásárlók igényszintje és elvárásai egyre magasabbak, amit a piac érezhetően egyre kevésbé tud lekövetni. Továbbra is kiemelten fontos, már önmagában magas presztízsértéket képvisel a lokáció, alap elvárás a korszerű, hőszivattyús gépészet. Előnyben részesítik a vásárlók a házon belüliekkel szemben a szabad téren található medencével rendelkező otthonokat, és természetesen elengedhetetlen a gyönyörű panoráma. Az ingatlanokkal szemben támasztott vevői igények növekedése miatt zömében a modern, újépítésű okosotthonok a legkelendőbbek, de a tavalyi évvel ellentétben az energetika és a fenntarthatóság már nem fő szempont, így szívesen veszik a régebben épült, de korszerűsíthető luxusházakat és -lakásokat is. 

Luxusingatlanok esetében ritka, hogy szerkezetkész, vagy berendezés nélküli állapotban, csak látványtervek segítségével találnak tulajdonosra. Egyre nő azon vásárlók aránya, akik vágynak a „készre” és már csak az alaposan megtervezett, gépesített és berendezett, életre kelt ingatlan megtekintését követően szerződnek

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– tette hozzá a szakértő. A bizonytalan gazdasági helyzet a keresletet ugyan nem befolyásolta, azonban a vevői döntéseket és a piac forgási sebességét igen. Lassabban, megfontoltabban döntenek az ügyfelek, sokkal alaposabban vizsgálják a kiszemelt ingatlanok adottságait, így jóval tovább tart mire megállapodnak és leszerződnek.

A  DH Prime, elérhető kínálatában országosan jelenleg több mint 350 prémium kategóriába sorolt ingatlan található. Míg korábban a 100 millió forintos értékhatárt átlépve már akár vidéken, akár Budapesten elérhetőek voltak a valóban prémium minőségű otthonok, addig az idei évben bármely lokációban is keres luxusotthont az ügyfél, a minőség ára akár a fenti összeg sokszorosa is lehet. A prémium kínálat csekély része, mindössze 4%-a tartozik a 100 millió forintos vagy az alatti árkategóriába, aki a dupláját szánná ingatlanvásárlásra és 200 millió forintos értékhatárig keres, az a prémium kínálat 27%-ból választhat. Négyzetméterár tekintetében a budapesti luxus piac lakásai körülbelül másfél millió forintnál kezdődnek, de a hárommilliós vagy afölötti négyzetméterár sem ritka például a kiemelkedően magas minőséget képviselő, budai újépítésűek tekintetében.

A főváros mellett a Balaton környékén, főként az északi parton tartott ki az idei évben is a nagyértékű ingatlanok iránti érdeklődés, ahol javában a 200 millió forint feletti házakat és lakásokat keresték az ügyfelek. Az igények viszont formálódtak, a panoráma háttérbe szorult a keresés során, helyette azonban egyre fontosabbá váltak az ingatlanok energetikai jellemzői, a korszerűség és a partközeli lokáció

- tette hozzá a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem