Óriási betöréshullám indulhat Magyarországon: így adnak zöld jelzést a bűnözőknek a háztulajok

Óriási betöréshullám indulhat Magyarországon: így adnak zöld jelzést a bűnözőknek a háztulajok

2023. augusztus 21. 18:43

Magyarországon a 90’-es években lezajlott betöréshullám világított rá leginkább arra, mennyire fontos a biztonságos bejárati ajtó nemcsak a családi házakban, de lakótelepi lakások esetében is. Évente 1000 db kínai lemez bejárati ajtót kell kicserélni amiatt, mert vagy feltörték vagy tönkrement, vagy pedig nem megfelelő a hő- és hangszigetelése. A bejárati ajtó vásárlása és beszerelése hosszú időre jelent egyszeri beruházást, ha körültekintően választunk. A szakértő szerint jobban védjük a családi házakat mint a társasházi lakásokat.

Otthona biztonsága mindenki számára lényeges, azonban a biztonságról alkotott elképzelések igencsak eltérőek. Van, aki már annyitól nyugodtan alszik, hogy egy bármilyen ajtó védi a háza, lakása bejáratát, és olyan is van, aki egy betörésbiztos változattól nem fogja magát és az értékeit veszélyben érezni.
 
A biztonsági szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy ezzel ellentétben a társasházi és lakótelepi lakások esetén korántsem tapasztalható ilyen fokú védelem. Pedig fontos lenne, hiszen annak ellenére, hogy a lépcsőházakhoz többnyire csak az ottlakók rendelkeznek kulccsal, létezik egy olyan univerzális nyitókód a főbejárati ajtóhoz, ami, ha illetéktelen birtokába kerül, szabad bejárást enged az egész épületben.

Eddig és ne tovább!

Egy hatékony, egyedi biztonsági ajtó, bár lehet, hogy elsőre egy szimpla faajtónak tűnik, azonban cseppet sincs egy „súlycsoportban” azokkal. A belsejében ugyanis egy 1,5 mm vastag tömör acéllemez helyezkedik el, amit ügyesen eltakar a szigetelőréteg és a külső faburkolat. A 3 db cilinderzár 3 kicsapónyelvvel és 3 fix záródási ponton egyesül a 2 mm vastag szénacél zártszelvényből készült tokkal, a 38 decibeles hangszigetelés pedig nemcsak a betörőket, hanem a lépcsőház bosszantó zajait is kizárja.

„Aki a lakásajtó biztonságát is szem előtt tartja, annak valószínűleg akkor sem keletkezik kára, ha egy betörő bejutott a lépcsőházba és esetleg egy-két lakásba is. Hiszen egy társasházban bőven van választék, a hívatlan látogató pedig jó eséllyel azt a lakást fogja választani, ahová könnyen és gyorsan be tud osonni, nem pedig azt, amit a legmasszívabb lakásajtó véd

- mutatott rá Kiss Richárd biztonsági szakértő, a Nívó Csoport ügyvezetője.

A biztonság kulcsa a zárban van

Amikor új bejárati ajtót vásárolunk, amellett, hogy a méretét, a típusát, illetve a színét kiválasztjuk, van egy további nagyon fontos teendőnk. Mégpedig a zárak optimális megválasztása. Hiszen a masszív biztonsági ajtóhoz szükséges egy nehezen feltörhető zárszerkezet is, különben rést hagyunk a pajzson.

A normál, fogazott kulcs helyett javasolt pontfúrt, másolásvédett kulcsot választani. Hagyományos kulcsot manapság maximum a beltéri ajtóknál érdemes használni, ugyanis a kulcsok nem egyedileg, csak az adott zárhoz készülnek, hanem egy-egy típusú zárat bármely vele kompatibilis kulcs kinyithat. Ilyen esetben a betörőnek csupán annyi a dolga, hogy megállapítsa, hogy az ajtóhoz milyen kulcsra van szükség, amit ezt követően a legközelebbi zárszaküzletben be is tud szerezni. A modern biztonsági záraknál ma már alapvető, hogy több ponton záródnak, és egyedi kulcs nyitja őket. Ezt a kulcsot lemásoltatni sem tudja akárki, ugyanis szükség lesz hozzá a kódkártyára, ami a tulajdonosnál van. Csak a kártya bemutatását követően készülhet másolat a kulcsról

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- sorolta a biztonsági szakértő. Hozzátette, hogy a különböző zárkategóriák más és más szintű védelmet nyújtanak, de ma már a legalapszintűbb verziók is legalább 3 perces védelmet adnak, a legprofibb típusokat pedig 15 perc alatt sem lehet a saját kulcsa nélkül kinyitni.

Szabványajtót vagy egyedit?

A barkácsáruházak és a nyílászárókat forgalmazó cégek katalógusai tele vannak szebbnél szebb bejárati ajtókkal. Akad köztük többféle színű, méretű, tömör és üveges, jobbos és balos, díszesebb és visszafogottabb. A bemutatótermekben és az áruházakban azonnal láthatjuk élőben is a termékeket, és ha találunk olyat, ami megfelel az ízlésünknek, rögtön meg is vásárolhatjuk. 

Az egyedi nyílászárók megrendelésre készülnek, nem létezik belőlük két teljesen egyforma darab. Az érdeklődők a tervezőben virtuális formában megalkothatják leendő ajtajukat, majd a helyszíni felmérés és a végleges egyeztetések után következik a gyártás. Nemcsak az ajtó méretét, hanem színét, marásmintáját, üvegbetéteket, kilincseket és rozettákat, zárrendszereket is személyre lehet szabni, így mindenkinek olyan ajtaja lehet, amilyet megálmodott

- tájékoztatott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm