Businessman pushing a button on a laptop keyboard, close up

Vigyázz, mit és hogy posztolsz magadról: simán bukhatod a munkád, újat sem fogsz találni

2023. április 16. 15:31

Ma is rengetegen posztolnak meggondolatlanul a közösségi médiás felületeiken, pedig egy-egy megosztás aztán jövőbeni karrierlehetőségeire, a leendő munkáltató róluk alkotott képére is kihatással lehet. Éppen ezért érdemes minden egyes bejegyzés előtt alaposan végiggondolni, hogy mit és milyen formán osztunk az előző munkahelyünkről és karriercéljainkról.

Akivel fordult már elő, hogy egy leépítés részeként váratlanul veszítette el munkahelyét, tapasztalhatta, hogy a mai, digitalizálódott világban a kellemetlen kötelezettségeink egyike egy ilyen helyzetben az, hogy hogyan tudatjuk a hírt a szélesebb ismertségi körünkkel. Kézenfekvő, hogy erre a közösségi médiás felületeket használjuk, befrissítve a LinkedInt, kitéve egy posztot a Twitterre, vagy a Facebookra, esetleg megosztani róla valamit az Instán is.

Fontos azonban, hogy hogyan közvetítjük az információt, ha nem szeretnénk később a munkakeresésnél, vagy a magánéletünkben komoly hátrányt szerezni az esetből. Most összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amiket mindenképp érdemes figyelembe venned a meggondolatlan posztolás előtt.

Adj magadnak egy kis időt, mielőtt megosztanád

Adjunk egy kis időt magunknak, amíg megemésztjük, hogy nincs többé munkánk

- tanácsolja a CNN által megszólaltatott Aneri Desai, karrier coach, aki szerint az időnek fontos szerepe van abban, hogy megértsük, milyen helyzetbe is kerültünk. Ha a változás felkavart, a szakértő szerint érdemes először egy baráthoz, vagy valamilyen nyugtató tevékenységhez menekülni és nem egyből, impulzusból kiposztolni a dühünket és keserűségünket.

Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy mihez kezdünk majd magunkkal, egyáltalán hogy az adott szakmában szeretnénk-e majd dolgozni, érdemes lehet először egy "puhább", tényszerű posztot megosztani arról, hogy elvesztettük a jelenlegi munkahelyünket. Azt persze nyugodtan leírhatjuk, hogy nem tudjuk, mi lesz a következő lépésünk, de fontos, hogy a posztba ne vigyünk dühöt és mélyebb érzelmeket.

Fontos a poszt fókusza is

Egy ilyen, tényszerű poszt például akkor jöhet jól, ha egy komolyabb leépítés keretében küldtek el minket a munkahelyünkről, amiről ismerőseink is tudhatnak, esetleg médianyilvánosságot kap, mint a közelmúltbeli, a Magyar Postánál lezajlott durva leépítés. Ezzel ugyanis jó eséllyel elkerülhetjük azt, hogy aggódó ismerősök privát üzenetekkel bombázzanak, arról érdeklődve, hogy minket is elküldtek a cégtől.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Legyél határozott a céljaiddal és az elvárásaiddal kapcsolatban

Ha túllendültünk az előző állásunk elvesztése által okozott sokkon és készen érezzük magunkat az új helyünk megtalálására természetesen a közösségi médiás tevékenységünk is elkezdhet erről szólni. Ha azt reméljük, hogy online felületeken kapunk majd segítséget ebben kapcsolati körünktől, vagy talál ránk egy fejvadász, akkor fontos, hogy az ezzel kapcsolatos megosztásaink direktek legyenek - árulta el Marlo Lyons, karrier coach.

Érdemes kifejteni, pontosan milyen puha és kemény készségekkel rendelkezünk, melyek leendő munkáltatónk hasznára válhatnak. Írjuk le, milyen területen van tapasztalatunk és hogy milyen kapcsolódó, vagy nem kapcsolódó területeken tudnánk a jövőben elképzelni magunkat, fejtsük ki, hogy pontosan milyen munkakörben vállalnánk állást, valamint azt is, hogy van-e igényünk a home office-ra. Ha ilyen alaposan körüljárjuk a képességeinket és elvárásainkat, akkor sokkal könnyebb dolga lesz annak is, aki potenciálisan munkát ajánl majd nekünk.

Tűnjünk pozitívnak

Még ha komoly anyagi problémákkal küzdünk is az állástalanság miatt, akkor sem érdemes ezt nyilvánosan hirdetni - véli a szakértő. Nem érdemes azt sugallni ugyanis, hogy elkeseredettek vagyunk, vagy hogy az első szembejövő munkaajánlatot egyből el fogjuk fogadni.

A cégek azt szeretik, hogy náluk akarjunk dolgozni, nem ad nekik jó képet, ha úgy érzik, csupán kényszerből fogadtuk el az ajánlatukat. Az még teljesen rendben van, ha közöljük, örülnénk, ha minél előbb munkába tudnánk állni, figyeljünk viszont oda, hogy elkeseredettséget semmiképp ne sugározzunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem