21 °C Budapest
Erd city Hungary aerial view in summer agglomeration budapest

Őrült sok magyar költözik ezekre a településekre: mégis, mi elől menekülnek ennyien?

2023. február 27. 17:28

A távmunka rohamos terjedése és az olcsóbb megélhetés, valamint az alacsonyabb fenntartási költségek nagyon kedvelté tették a városkörnyéki ingatlanokat, azonban az emelkedő rezsiköltségek hatását megérzi a piac. Mit, hol és mennyiért lehet venni most a fővárosi agglomerációs piacon? És mi várható?  Erre ad választ egy friss elemzés.

A nagyvárosok környéke az elmúlt évtizedekben szinte folyamatosan a lakáskeresők fókuszában állt. A városból való kiköltözés melletti érvek között kiemelt helyen szerepelt a kellemes, kertvárosi, „zöld” lakókörnyezet, a tágasabb és jobb lakás iránti igény, valamint az olcsóbb megélhetés és az alacsonyabb fenntartási költségek. Az elmúlt tíz évben a fővárosi lakóingatlanok árnövekedése, az olcsó hitelek, valamint a családok által igénybe vehető támogatások tették lehetővé a fővárosi panel vagy tégla társasházi lakásból az agglomerációs településekre, családi házba költözést. A pandémia hatására egyre inkább elterjedő távmunka pedig még vonzóbbá tette az agglomerációs településeket. Csakhogy az elmúlt fél év fordulatot hozott az agglomerációs lakáspiacon is: a gazdasági krízis, az emelkedő rezsiköltségek miatt lassul a piac.

Az Otthon Centrum értékesítési statisztikái alapján legnagyobb számban a használt családi házak keltek el az agglomerációs településeken. A teljes fővárosi agglomerációt tekintve négyszer annyi ház talált új tulajdonosra, mint társasházi lakás – összegezte a legfrissebb adatokat Soóki-Tóth Gábor. Az ingatlanközvetítő elemzési vezetője elmondta, 2022-ben a legdrágább az agglomeráció északnyugati és nyugati szektora volt, ahol majdnem 690 ezer Ft/m2 a használt családi házak fajlagos négyzetméterára. Ebben a szektorban mérte a cég a legnagyobb árnövekedést is 2021-hez képest: az északnyugati szektorban 51 százalékkal, a nyugati szektorban pedig 38 százalékkal nőtt a fajlagos átlagár a megkötött szerződések alapján.

A legdrágább családi házakat átlagosan 907 ezer Ft-os négyzetméteráron, Nagykovácsiban értékesítette az Otthon Centrum. Hasonló mértékű, 35 százalékos növekedés volt még az északi szektorban, ahol a fajlagos átlagár 580 ezer Ft/m2. A legolcsóbb fajlagos áron az agglomeráció délkeleti szektorában lehetett vásárolni tavaly, ahol az átlagár 452 ezer Ft/m2 volt, az éves árnövekedés mértéke pedig csupán 8 százalék.

A társasházi lakásoknál az átlagár 2022-ben 720 ezer Ft/m2 volt, a fajlagos ár növekedésének mértéke pedig egy év alatt 22,4 százalék. Átlagon felül alakult a nyugati szektorban értékesített használt lakások négyzetméterára, ami meghaladta az 1 millió Ft/m2 értéket, a drágulás mértéke ezen a területen 30 százalék volt. Az északi szektorban nőttek a legjobban az árak is, majdnem 40 százalék a drágulás mértéke, az átlagár 810 ezer Ft/m2. A legolcsóbb használt társasházi lakásokat - átlagosan 627 ezer Ft/m2 áron - a déli agglomerációs szektor településein értékesítették 2022-ben, ugyanakkor a tranzakciószám visszaesés itt volt a legkisebb, csak 13 százalék egy év alatt. Az árak átlag alatti mértékben, 16 százalékkal nőttek.

Az ingatlanközvetítő előrejelzése szerint az idei év kilátásai erősen függnek a gazdaság teljesítményétől, és az infláció alakulásától. A magas kamatszint nem kedvez a hitelfelvételnek, ami visszafogja a keresletet. A népszerű agglomerációs településeken nem várható drasztikus változás, az viszont jelzésértékű, hogy a megfizethetőbb agglomerációs szektorokban, a déli és dél-keleti területeken már tavaly erős volt a visszaesés a tranzakciószámok tekintetében, még ha ez az árakat nem is tudta befolyásolni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Érdi vagy a Gyáli járásban már tavaly sokkal kevesebb tranzakciót mért a cég, mint egy évvel korábban, a négyzetméterár viszont 25-30 százalékkal nőtt. A nyugati szektorban egyedül a Szentendrei járásban volt némi visszaesés a családi házak adás-vételét tekintve, a fajlagos átlagár viszont 60 százalék felett nőtt, ami azt jelzi, hogy nem a kereslet fogyott el, inkább a kínálat szűkössége volt a probléma. A legdrágább fajlagos ár a Pilisvörösvári járás településein volt 2022-ben, ahol a családi házak négyzetméterára meghaladta a 700 ezer forintot.

Az árak tükrözik az egyes szektorok és az azokon belüli települések közötti különbségeket. A magas presztízsű budai hegyvidéki területek, a nyugati és az északnyugati szektor települései a legdrágábbak, míg a déli és a délkeleti szektor megfizethetőbb. A szektorokon belül a kisebb települések általában olcsóbbnak számítanak, míg a tömegközlekedéssel jól megközelíthető települések iránt nagyobb az érdeklődés, ezért ezek általában drágábbak is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm