Smiling male technician in blue suit installing photovoltaic blue solar modules with screw. Man electrician panel sun sustainable resources renewable energy source alternative innovation

Sokan buktak bele a napelemes pályázatba: többszörösére emelkedett az önrész összege

2023. február 3. 20:32

38 ezer forintról 900 ezer forintra emelkedett a lakossági napelemes pályázat egyik nyertesének önrésze, amivel nincsenek egyedül. A szakszövetség elnöke szerint a 30-40 százalékos drágulás teljesen indokolt, és jobb híján új ajánlatot kell kérni más cégektől is – számolt be az RTL.

Takács Gábor egyike azoknak, akik korábban támogatást nyertek a lakossági napelempályázaton. A férfi és családja 1,9 millió forintot nyert el, ami mellé 165 ezer pályázatindítási díjat, illetve az energetikai vizsgálatra 30 ezer forintot kellett kifizetnie, ezen felül a szerződésben szó volt az önrészről is. Ez akkor 38 ezer forint volt, ami egy teljesen elfogadható összegnek számít.

A szerződést már több mint egy éve írták alá, de még csak most kaptak üzenetet arról, hogy ha befizetik az önrészt akkor elindulhat a telepítés. Ennek összege azonban drasztikusan megemelkedett azóta.

Nagyon megörültünk, hogy végre eljött az idő. De jött egy link, amire rákattintva tudhattam meg, hogy az önrészem a kialakult gazdasági helyzet miatt hogyan változott: kilencszázhatvan-valahányezer forintra emelkedett. Ami nem annyira elfogadható, úgy gondolom. Finoman szólva

– mondta el a férfi, aki szerint készültek arra, hogy a forint gyengülése és az alapanyagok drágulása miatt többet kell majd fizetniük, azonban ekkora emelésre nem voltak felkészülve. Úgy sem, hogy Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke szerint a 30-40 százalékos drágulás koránt sem ritka a szektorban. Ezt pedig valakinek meg kell fizetnie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem