13 °C Budapest
Smiling male technician in blue suit installing photovoltaic blue solar modules with screw. Man electrician panel sun sustainable resources renewable energy source alternative innovation

Sokan buktak bele a napelemes pályázatba: többszörösére emelkedett az önrész összege

2023. február 3. 20:32

38 ezer forintról 900 ezer forintra emelkedett a lakossági napelemes pályázat egyik nyertesének önrésze, amivel nincsenek egyedül. A szakszövetség elnöke szerint a 30-40 százalékos drágulás teljesen indokolt, és jobb híján új ajánlatot kell kérni más cégektől is – számolt be az RTL.

Takács Gábor egyike azoknak, akik korábban támogatást nyertek a lakossági napelempályázaton. A férfi és családja 1,9 millió forintot nyert el, ami mellé 165 ezer pályázatindítási díjat, illetve az energetikai vizsgálatra 30 ezer forintot kellett kifizetnie, ezen felül a szerződésben szó volt az önrészről is. Ez akkor 38 ezer forint volt, ami egy teljesen elfogadható összegnek számít.

A szerződést már több mint egy éve írták alá, de még csak most kaptak üzenetet arról, hogy ha befizetik az önrészt akkor elindulhat a telepítés. Ennek összege azonban drasztikusan megemelkedett azóta.

Nagyon megörültünk, hogy végre eljött az idő. De jött egy link, amire rákattintva tudhattam meg, hogy az önrészem a kialakult gazdasági helyzet miatt hogyan változott: kilencszázhatvan-valahányezer forintra emelkedett. Ami nem annyira elfogadható, úgy gondolom. Finoman szólva

– mondta el a férfi, aki szerint készültek arra, hogy a forint gyengülése és az alapanyagok drágulása miatt többet kell majd fizetniük, azonban ekkora emelésre nem voltak felkészülve. Úgy sem, hogy Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke szerint a 30-40 százalékos drágulás koránt sem ritka a szektorban. Ezt pedig valakinek meg kell fizetnie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?