16 °C Budapest
Construction industry concept - architects and engineers discussing work progress between concrete walls, scaffolds and cranes.

Már vidéken sem ritka a milliós négyzetméterár: nagyot nézhet, aki lakást venne

2022. december 20. 22:32

Kevesebb új lakás épül, de az drágábban, derül ki az idei utolsó negyedéves adatokból. A fővároson és aBalaton-parti településeken kívül még sosem kínálták ilyen magas áron az ingatlanokat, és az áremelkedésüteme is rekordot döntött. Már öt megyei jogú városban is átlépte az egymillió forintos határt az átlagosnégyzetméterár.

Érezhető az ingatlanpiac lendületének lassulása, ami elsősorban a jelentős áremelkedéssel, a fizetőképes
kereslet csökkenésével, valamint a hitelpiaci feltételek inflációt követő változásával hozható összefüggésbe –
kommentálta Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető a megyei jogú városok IV. negyedéves adatait. A szakember
elmondta, a 23 megyei jogú városban 262 projektben 6300 új lakás épül, a kínált lakások négyzetméterára
átlagosan 900 ezer forint. Az utolsó negyedévben elindított új projektek száma 29 – írja közleményében az Otthon Centrum.

Ezek a számok az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest visszaeséséről árulkodnak, akkor több projekt és lakás épült, valamint az újonnan indított projektek száma is magasabb volt

– hangsúlyozta az elemzési vezető. Konkrétan a projektek száma 7,9 százalékkal, a lakások száma 15,6 százalékkal, az új projektek száma 31 százalékkal kevesebb jelenleg, mint egy évvel korábban. A projektek számát tekintve Debrecen a listavezető (46), majd Szeged (33) és Pécs (26) a sorrend.

A legtöbb lakás viszont Szegeden épül (955), ebben a rangsorban Debrecen a második (776), míg a dobogóra egy több száz lakásos nagyberuházás révén Nyíregyháza ért fel (667). A listát Hódmezővásárhely zárja, itt mindössze egy négylakásos projekt épül, míg a két projektben érdekelt Szekszárd 120 lakással csak az utolsó előtti. Salgótarjánban és Dunaújvárosban pedig továbbra sincs legalább négylakásos beruházás.
A felmérés szerint az új lakások átlagos kínálati négyzetméterára 900 ezer forint – ismertette Soóki-Tóth
Gábor, aki egyúttal megjegyezte: a fejlesztők még sosem kínálták ilyen magas áron az új építésű lakásokat a
megyei jogú városokban, illetve az emelkedés üteme is rekord magasra nőtt, ami az előző év IV. negyedéves
átlagárához képest 25,8 százalékos emelkedést mutat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az áremelkedés elsősorban az év első felében volt rekordmagas, az előző negyedévben (2022. III. negyedév) mért 4,5 százalékos drágulás a növekedés ütemének lassulását mutatja. A négyzetméterár átlagértéke az idei II. negyedévben Sopronban lépte át először az egymilliós lélektani határt, ehhez az előző negyedévben már Debrecen is felzárkózott. A harmadik negyedéves zárás pedig a trend terjedéséről árulkodik, ugyanis már öt város is meghaladta, vagy elérte az egymilliós négyzetméterárat.

Sopron továbbra is a legdrágább 1,09 millió forinttal, amelyet Debrecen 1,06, Győr 1,02, Érd 1,01 és Szeged 1,00 millió forinttal követ. Olcsó új lakás egyedül Hódmezővásárhelyen érhető el, itt 469 ezer forint az átlagos négyzetméterár, de a szűkös kínálat miatt nagyobb az esély a második legolcsóbb városban, Békéscsabán
hozzájutni egy új lakáshoz, itt egy négyzetmétert átlagosan 580 ezer forintért kínálnak. Említést érdemlő, hogy az idei IV. negyedévben elindított 29 projekt, 389 lakása közül, összesen 20 projekt 184 lakásának az értékesítését kezdték el a fejlesztők. A többi beruházás tervként szerepel, vagy még csak az engedélyezési eljárás van folyamatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm