Construction industry concept - architects and engineers discussing work progress between concrete walls, scaffolds and cranes.

Már vidéken sem ritka a milliós négyzetméterár: nagyot nézhet, aki lakást venne

2022. december 20. 22:32

Kevesebb új lakás épül, de az drágábban, derül ki az idei utolsó negyedéves adatokból. A fővároson és aBalaton-parti településeken kívül még sosem kínálták ilyen magas áron az ingatlanokat, és az áremelkedésüteme is rekordot döntött. Már öt megyei jogú városban is átlépte az egymillió forintos határt az átlagosnégyzetméterár.

Érezhető az ingatlanpiac lendületének lassulása, ami elsősorban a jelentős áremelkedéssel, a fizetőképes
kereslet csökkenésével, valamint a hitelpiaci feltételek inflációt követő változásával hozható összefüggésbe –
kommentálta Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető a megyei jogú városok IV. negyedéves adatait. A szakember
elmondta, a 23 megyei jogú városban 262 projektben 6300 új lakás épül, a kínált lakások négyzetméterára
átlagosan 900 ezer forint. Az utolsó negyedévben elindított új projektek száma 29 – írja közleményében az Otthon Centrum.

Ezek a számok az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest visszaeséséről árulkodnak, akkor több projekt és lakás épült, valamint az újonnan indított projektek száma is magasabb volt

– hangsúlyozta az elemzési vezető. Konkrétan a projektek száma 7,9 százalékkal, a lakások száma 15,6 százalékkal, az új projektek száma 31 százalékkal kevesebb jelenleg, mint egy évvel korábban. A projektek számát tekintve Debrecen a listavezető (46), majd Szeged (33) és Pécs (26) a sorrend.

A legtöbb lakás viszont Szegeden épül (955), ebben a rangsorban Debrecen a második (776), míg a dobogóra egy több száz lakásos nagyberuházás révén Nyíregyháza ért fel (667). A listát Hódmezővásárhely zárja, itt mindössze egy négylakásos projekt épül, míg a két projektben érdekelt Szekszárd 120 lakással csak az utolsó előtti. Salgótarjánban és Dunaújvárosban pedig továbbra sincs legalább négylakásos beruházás.
A felmérés szerint az új lakások átlagos kínálati négyzetméterára 900 ezer forint – ismertette Soóki-Tóth
Gábor, aki egyúttal megjegyezte: a fejlesztők még sosem kínálták ilyen magas áron az új építésű lakásokat a
megyei jogú városokban, illetve az emelkedés üteme is rekord magasra nőtt, ami az előző év IV. negyedéves
átlagárához képest 25,8 százalékos emelkedést mutat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az áremelkedés elsősorban az év első felében volt rekordmagas, az előző negyedévben (2022. III. negyedév) mért 4,5 százalékos drágulás a növekedés ütemének lassulását mutatja. A négyzetméterár átlagértéke az idei II. negyedévben Sopronban lépte át először az egymilliós lélektani határt, ehhez az előző negyedévben már Debrecen is felzárkózott. A harmadik negyedéves zárás pedig a trend terjedéséről árulkodik, ugyanis már öt város is meghaladta, vagy elérte az egymilliós négyzetméterárat.

Sopron továbbra is a legdrágább 1,09 millió forinttal, amelyet Debrecen 1,06, Győr 1,02, Érd 1,01 és Szeged 1,00 millió forinttal követ. Olcsó új lakás egyedül Hódmezővásárhelyen érhető el, itt 469 ezer forint az átlagos négyzetméterár, de a szűkös kínálat miatt nagyobb az esély a második legolcsóbb városban, Békéscsabán
hozzájutni egy új lakáshoz, itt egy négyzetmétert átlagosan 580 ezer forintért kínálnak. Említést érdemlő, hogy az idei IV. negyedévben elindított 29 projekt, 389 lakása közül, összesen 20 projekt 184 lakásának az értékesítését kezdték el a fejlesztők. A többi beruházás tervként szerepel, vagy még csak az engedélyezési eljárás van folyamatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?