16 °C Budapest
Váratlan hírt kaptak, akik fafűtéssel húznák ki a telet: erre kevés háztulaj számított

Váratlan hírt kaptak, akik fafűtéssel húznák ki a telet: erre kevés háztulaj számított

2022. december 13. 10:04

Elképesztő drágulás csapott le azokra a magyarokra, akik a megemelt árú gázt tűzifával akarták kiváltani. Ha valakinek valamilyen csoda folytán sikerülne tűzifát, brikettet rendelnie, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia: a KSH adatai szerint a brikett ára duplázódott egy év alatt, de a tűzifa ára is jócskán emelkedett.

Az utóbbi évek legnehezebb tele elé néz Magyarország: a rezsiemelés következtében létkérdéssé vált, hogy mennyiért fűthetjük ki a házunkat, lakásunkat. A faellátási gondok mellett az sem segít a magyarokon, hogy ha valaki mégis tud még valamilyen csoda folytán tüzelőt rendelni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

A KSH friss adatközléséből ugyanis kiderült, hogy a brikett (100 kg) egyetlen hónap alatt 12 százalékot drágult a tüzépeken, és most már 19 740 forintot kell fizetni érte.

Év/év alapon pedig több mint duplájára emelkedett (106,25 százalékkal) a tüzelő ára, amiért töbek között a rezsiemelés következtében megnövekedett kereslet a felelős. A rezsicsökkentés kivezetésének hatása jól érzékelhető, hiszen 2021 és 20201 novembere között csak kb. 13 százalékot emelkedett a brikett ára. Az árgrafikon mindenesetre elég sokkoló:

De az sem járt sokkal jobban, aki tűzifát venne, aminek mázsánkénti ára egy hónap leforgása alatt ugyan csak 3,65 százalékot drágult, ám január óta már 69,5-öt tavaly novemberhez képest pedig 79,1 százalékkal kell érte többet fizetni a tüzépeken.

2020 novemberéhez képest pedig a tűzifa ára gyakorlatilag megduplázódott Magyarországon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A durva áremelkedés elsőre meglepő lehet annak tükrében, hogy szeptemberben az állam hatósági árat vezetett be a tűzifára személyenként 10 köbméterig. A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként:

  • Keménylombos: 30 000 Ft
  • Lágylombos: 19 000 Ft
  • Fenyő: 19 000 Ft

Ugyanakkor ebben nincs benne a szállítás, ami köbméterenként az átvételi helytől való távolság függvényében kb. 4 ezer és 12 ezer forint közötti összeget kóstál köbméterenként - de korábban találtunk olyan vállalkozást is, amely 30 ezerért vitte a fa köbméterét.

És akkor még nem jött a képbe a feldolgozás: ugyanis az erdőgazdaságok hatósági áron 2-4 méteres databokban adják a fát, aminek a feldolgozásáról a vásárlónak kell gondoskodni. Ha magunk nem akarjuk, vagy nem tudjuk összevágni a tüzelőt, akkor újabb tízezrekket kell kifizetnünk erre a melósoknak, akik konyhakészre vágják a fát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem