23 °C Budapest
Lakcímkártya ügyintézés 2022: így történik a lakcímkártya igénylés online és személyesen

Lakcímkártya ügyintézés 2022: így történik a lakcímkártya igénylés online és személyesen

2022. november 19. 12:05

A lakcímkártya az egyik legfontosabb okmányunk: szükségünk lehet rá az egészségügyi szolgáltatások igénybevételénél, de bármilyen hivatalos ügyintézés alkalmával kérhetik, így fontos, hogy mindig legyen egy, az aktualitásoknak megfelelő lakcímkártyánk. Mutatjuk, mennyi idő alatt van kész a lakcímkártya, illetve mennyi idő alatt készül el az ideiglenes lakcímkártya! Tudd meg, az új lakcímkártya mennyi idő alatt készül el!

Lakcímkártya 2022 évi tudnivalók: mutatjuk, hogyan zajlik a lakcímkártya ügyintézés online, Ügyfélkapu használatával, illetve a lakcímkártya ügyintézés hol intézhető személyesen. Mit kell tudni a lakcímkártya igénylés kapcsán, milyen papírokat kell kitölteni a lakcímbejelentéshez? A lakcímkártya kiállítása mennyi idő alatt megy végbe, ügyintézés esetén hol található a lakcímkártya száma? Miben más az állandó lakcím, mint az ideiglenes lakcím, avagy tartózkodási hely?

Mikor kellhet a lakcímkártya?

A lakcímkártya felmutatására egyrészt rendőrségi igazoltatás alkalmával kerülhet sor (személyi igazolvánnyal együtt érvényes), de kérhetik okmányügyek és más hivatalos ügyek intézéséhez is, illetve akkor kellhet még a lakcímkártya, ha olyan regionális elhelyezkedéshez kötődő szolgáltatásokat akarunk igénybe venni, mint a háziorvosi ellátás vagy a gyermekek iskoláztatása. A lakcímbejelentésből nem csak előnyeink származnak: törvényi kötelezettségünk arra a lakcímre bejelentkezni ideiglenes vagy állandó lakó gyanánt, ahol valójában élünk!

A lakástulajdonosok és az ingatlan haszonélvezői korlátozások nélkül bejelenthetik magukat az adott lakcímre állandó lakhely vagy tartózkodási hely létesítéséhez, ám albérlők esetében szükséges a tulajdonos hozzájárulása, aláírása a lakcímbejelentő lapon. Korlátozott cselekvőképességű személyek esetében (pl. kiskorúak) a lakcímkártya ügyintézés csak a törvényes képviselő/szülő hozzájárulásával engedélyezett. A lakcímkártya érvényessége állandó lakcím esetén nem jár le, csak az ideiglenes lakcímet kell 5 évente megújítani, ha máskülönben nem történik változás.

Milyen adatok szerepelnek a lakcímkártyán?

 • Név
 • Születés helye és ideje
 • Anyja neve
 • Lakóhely (állandó lakcím)
 • Tartózkodási hely (ideiglenes lakcím)
 • A bejelentés ideje (mindkét címre), a bejelentő hatóság megnevezése
 • A tartózkodási hely érvényességi ideje
 • A lakcímkártya száma
 • Személyi azonosítószám

Hol található a lakcímkártya száma?

A lakcímkártya száma 6 db számból és 2 db betűből áll, a lakcímkártya mindkét oldalán fel van tüntetve, a jobb felső sarokban.

Állandó lakcím vagy ideiglenes lakcím

Állandó lakcímnek nevezzük azt a helyet, ahol valójában élünk (nem feltétlenül lakóépület, lehet pl. raktár vagy garázs is, ha van nyilvántartható címe). Az ideiglenes lakcím, avagy a tartózkodási hely, amit a lakcímkártya külön feltüntet, az a hely, ahol 3 hónapnál hosszabb ideje tartózkodunk, ám nem mondjuk fel miatta az állandó lakcímünket (pl. tartózkodási hely egy budapesti albérlet, állandó lakcím a szüleink családi otthona). Csak akkor lehet valakinek tartózkodási helye, ha állandó lakcíme is van!

Lehet lakcímkártyánk pontos lakcím nélkül?

Előfordulhat, hogy valamilyen okból kifolyólag nem tudunk bejelentkezni oda, ahol valójában élünk, azonban ilyenkor is meg kell adnunk egy lakcímet, ahol elérhetőek vagyunk (pl. rokon, barát lakcíme). Amennyiben semmilyen létező lakcímre nem tudunk bejelentkezni, akkor ún. települési lakcímet kell létesítenünk, amivel automatikusan hajléktalan státuszba sorolnak minket (akkor is, ha egyébként nem vagyunk hajléktalanok).

A települési lakcím a lakcímkártyán egy település vagy budapesti kerület formájában jelenik meg – azt a várost adjuk meg, ahol a legtöbbet tartózkodunk -, egyébként lakcím nélküli személyként vagyunk nyilvántartva. Települési lakcím csak állandó lakcím lehet, tartózkodási helyként nem lehet megjelölni!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Lakcímkártya ügyintézés 2022: hol intézhető a lakcímkártya?

A lakcímkártya ügyintézés, lakcímkártya igénylés bármelyik okmányirodában elintézhető feladat (ez az egyik leggyorsabban elkészülő okmányunk), mindössze a lakcímbejelentő lapot kell kitöltve magunkkal vinnünk, illetve a szállásadói nyilatkozatot, amennyiben szükséges. A lakcímkártya igénylés online is megtehető, amennyiben rendelkezünk Ügyfélkapu regisztrációval (látogassuk meg a mo.hu oldalát!). Ne feledkezzünk meg a lakcímkártya ügyintézés határidejéről sem: hivatalosan 3 napunk van bejelenteni új lakcímünket, tartózkodási helyünket! A lakcímkártya igénylés online és személyesen is ingyenes.

Mi kell a lakcímkártya igénylés során?

 • Típuskérvény (lakcímbejelentő lap – az okmányirodából lehet kikérni);
 • előző lakcímkártya (le kell adni);
 • személyi igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély;
 • dokumentum, amely igazolja, hogy a kérvényezett lakcím létezik és jogosultak vagyunk a bejelentkezésre;
 • amennyiben nem a saját ingatlanunkba jelentkezünk be, a tulajdonos beleegyezését igazoló dokumentum vagy a tulajdonos személyes megjelenése.

Amennyiben a lakcímkártya igénylés online történik, ugyanígy szükségesek a fentiekben felsorolt dokumentumok (pl. lakcímbejelentő lap feltöltése szükséges)! Vigyázat: a lakcímbejelentő lap kitöltése elsőre bonyolultnak tűnik, könnyű elrontani – célszerű 2 darabot is kikérni belőle, vagy az okmányiroda ügyintézőjének segítségével kitölteni azt.

Mennyi idő alatt van kész a lakcímkártya?

Gyakori kérdés, hogy a lakcímkártya kiállítása mennyi idő, sérült okmány esetében a lakcímkártya cseréje mennyi idő. Nos, a lakcímkártya az egyik leggyorsabban elintézhető feladat, okmányirodában személyesen 10-15 perc alatt végbemegy a lakcímkártya igénylés, azonnal kézhez is kapjuk a plasztikot. Ha a lakcímkártya igénylés online történik, meg kell várnunk a néhány napos postázást, vagyis, ha személyesen intézzük, hamarabb készen vagyunk.

Mennyi idő alatt készül el az ideiglenes lakcímkártya?

Ideiglenes lakcímkártya, vagyis a lakcímkártyán szereplő ideiglenes lakcím, hivatalos megnevezéssel tartózkodási hely bejelentése esetében ugyanígy, percek alatt eljárhatunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm