6 °C Budapest
Kneeling professional fixing solar panels from the top of the roof of a house, side view of the roof with sun reflection close-up

Egyre többen használják ezt a rezsizúzó trükköt: rengeteget spórolnak a villanyszámlán

MTI
2022. október 10. 13:31

Júliusban 32,1 százalékkal több villamos energiát termeltek a napelemek, mint egy éve - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

A júliusi primerenergia-termelés mennyisége 33,34 petajoule (PJ), növekedése 0,57 PJ tavalyhoz képest. Ezen belül az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,12 PJ-lal, a nukleáris forrásból származó energiatermelés 0,87 PJ-lal nőtt, míg az elsődleges fosszilis energiahordozóké 0,30 PJ-lal, az egyéb nem megújuló forrásokból származó 0,12 PJ-lal csökkent.

A havi primerenergia-felhasználás elérte 71,82 PJ-t, az előző év azonos időszakához képest 5,03 PJ-lal csökkent. A karbonmentes energiaforrásokból származó felhasználás ugyanakkor 1,06 PJ-lal emelkedett, és minden fosszilis energiahordozó felhasználása csökkent, együttesen 4,92 PJ-lal. Az egyéb nem megújuló energiahordozók felhasználása 0,18 PJ-lal mérséklődött, valamint a villamosenergia nettó importja is csökkent 1,01 PJ-lal. A júliusi bruttó villamosenergia-termelés 3251 gigawattóra (GWh), éves növekedése 3,2 százalék. A nukleáris forrásból származó termelés 5,8 százalékkal, az egyéb forrásból származó 7,5 százalékkal, a megújuló forrásoké 16,2 százalékkal nőtt, a fosszilis alapú 10,4 százalékkal csökkent.

A megújulók termelésének csaknem háromnegyedét, a teljes bruttó villamosenergia-mennyiség 20 százalékát napenergia biztosította, az ebből termelt villamos energia a mindenkori legnagyobb júliusi értéket eredményezte. A hazai összes villamosenergia-felhasználás 4016 GWh, csaknem 4,3 százalékkal alacsonyabb 2021 azonos időszakához képest. A földgáz júliusi felhasználása 13,93 PJ-ra csökkent, a különbség 9,3 százalék tavalyhoz képest - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?