Woman looking worried while checking electricity bill at home. Electricity, finance, crisis and bills concept.

Kiszámolták: így néz ki egy nem rezsicsökkentett árú villanyszámla

2022. szeptember 1. 17:15

A Portfolio egyik kollégája megkapta az első olyan villanyszámláját, amelyben az átlagfogyasztás feletti részre már a rezsicsökkentés új korszaka szerinti 70 forintos összeget számlázták ki neki. Most elmagyarázták röviden, hogy mit hogyan kell nézni az új számlán és melyek az új szabályok.  

Bár a Portfolio munkatársa bediktálta az augusztus elsejei óraállását, az alábbi számlán látszik a Leolvasás Módja (LM) oszlopban, hogy a számla kibocsátója becsülte meg neki azt, hogy a rezsicsökkentés új korszakának első napján, augusztus elsején hol tarthatott az óraállása (31 ezer 491 KWh-n). Mások is hasonlót tapasztaltak az áram- vagy gázszámlán, miszerint a bediktált helyett a becsült augusztus elsejei fogyasztási állapot szerepel a számlán. De olyan is volt, aki diktálta az augusztus elsejei áramóra állását és neki azt vették figyelembe a számlánál.

Mindez még érthető is, hiszen nem minden fogyasztó tudta július 31-én este, vagy augusztus elsején reggel bediktálni az óraállását, a rákövetkező napokban pedig már akadoztak az erre szolgáló csatornák, éppen ezért hosszabbították meg a lehetőséget augusztus 15-ig. Így tehát azoknál, akik bár diktáltak augusztus elejéig, de mégis becslés alapján állitotta ki nekik a szolgáltató a számlát, nagy valószínűséggel az történt, hogy az előző évek fogyasztási tapasztalatai alapján valamilyen országos szoftveres megoldással, illetve a rendeletben szereplő naparányos elszámolás alapján becsülte meg a számlakibocsátó, hogy mennyi lehetett augusztus elsején az adott óraállás.

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

Amit szintén pirossal bekereteztek: augusztus 1. óta kétféle árszabás szerint számlázta ki a szolgáltató a fogyasztást, ami az alábbi módon jött ki:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Aztán a 116-ból fennmaradó 12 KWh-s részt már nem a rezsicsökkentett áron számlázta ki a szolgáltató (A1 kedvezményes díjszabás, nettó 5,11 Ft/KWh), hanem az A1 lakossági piaci áron. Ez nettó 31,8 forintot, bruttó 40,4 forintot jelent KWh-nként. Ha még hozzáadjuk az átvideli díj 1 KWh-nkénti bruttó árát (12,4 forint), és az elosztói díj bruttó árát (17,3 forint), akkor ebből a három tételből együtt már kijön az a 70,1 forint, amit a rezsicsökkentés új korszakában a kedvezményes mennyiség (havi 210 KWh) feletti részre ki kell fizetni bruttóban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Friss! A Hatoslottó nyerőszámai a 38. héten

Kihúzták a Hatoslottó 2022/38. heti nyerőszámait. Ezen a játékhéten nem volt telitalálat, így a 39. héten 350 millió forintért játszhatnak majd a szerencsevadászok a hatoslottón.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07